• Ion Stan, primarul din Dealu Morii, i-a spus prefectului Mardare, care ceruse mai multă curățenie în comune, că el s-a săturat de „inspectori care stau toată ziua și apasă pe butonul de la fax” • primarul Stan i-a atras atenția lui Dumitru Brăneanu „că, de șapte ani de cînd sînt primar, nu prea v-am văzut prin zonă”
Primarii din județul Bacău s-au revoltat ieri față de sarcinile tot mai multe și mai dificil de suportat financiar, pe care le primesc de la „centru”. Ședința Comisiei Consultative la care au participat ieri primarii și șefii județului nu a mai avut aerul apatic din ultimele luni, pentru că aleșii locali au avut în sfîrșit curajul să spună ceea ce gîndesc cu adevărat. Primarii s-au săturat să li se tot impună de la județ să facă una sau alta prin localitățile pe care le conduc, dar de fiecare dată să li se spună că nu vor primi nici un ban în plus pentru realizarea noilor „directive”. Primarii au acuzat lipsa fondurilor și i-au pus la zid pe demnitarii de la Bacău.
Tonul a fost dat de Ion Stan, primarul din Dealu Morii. Prefectul Radu Cătălin Mardare le-a explicat șefilor administrațiilor locale că nu este suficientă curățenie prin județ și le-a cerut mai multă operativitate. Prefectul i-a atenționat pe primari că trebuie să fie curățenie, dar cu fondurile existente, și că aleșii trebuie să se preocupe de decolmatarea podurilor și podețelor, care dau atîtea bătăi de cap în caz de inundații. Ioniță Maftei, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău, a spus și el că primarilor li s-au dat niște termene pentru această activitate, dar ei le-au depășit și nu s-au achitat de sarcini. „Eu am șosea județeană pe 21 de kilometri din comună și de 20 de ani nu s-a mai făcut nimic la podețele pentru scurgere. Am făcut și în scris că am nevoie de sprijin, am mai făcut și eu ceva cu Legea 416, dar să refaci ce nu s-a făcut două decenii e greu. Lăsați procesele verbale! Procese verbale avem și noi. Eu de inspectorii ăștia care vin numai în control sînt sătul. Ei dau ton la fax toată ziua, noi nu. Noi stăm cu mîna pe lopată”, a spus pe un ton dur primarul Stan.
Prefectul Mardare i-a spus primarului că, în calitate de șef al Protecției Civile din comună, trebuie să rezolve și aceste neajunsuri. Stan s-a plîns însă că nu le poate face pe toate singur, mai ales că cei de la centru nu discută cu primarii. „Eu am în comună un medic veterinar pe care a trebuit să vin cu poliția, ca să-și taie buruienele din fața curții și să-și vopsească gardul. Am vrut să-i spun domnului Velisar, dar văd că nu-i în sală”, a spus Ion Stan. A întrebat și prefectul dacă vreun reprezentant al DSV este la ședință, dar nu i-a răspuns nimeni. „Păi da, noi venim de la 50 – 80 de kilometri distanță și de la instituțiile de răspundere nu vine nimeni. Eu nu-s cumătru cu nici unul!”, a spus primarul din Dealu Morii.
Atunci a intervenit și Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, care i-a cerut lui Stan „să ne vedem de lucrurile din ograda noastră”, după ce primarul s-a plîns și de starea jalnică a unor drumuri județene. „Domnule, eu sînt de șapte ani în primărie. Cu tot respectul pe care vi-l port, nu v-am văzut niciodată prin zonă”, l-a pus primarul Stan la respect pe vicele Brăneanu.
A murit calul și copiii vor rămîne fără „lapte și corn”
Despre starea jalnică a drumurilor din județ și problemele care derivă de aici au vorbit și alți primari. Gheorghe Pușcașu, primarul din Secuieni, s-a plîns că drumul care îi traversează comuna e atît de plin de găuri, încît și-a rupt mașina personală. Același lucru l-a reclamat și Gheorghe Grigoraș, primarul din Izvoru Berheciului. Grigoraș chiar i-a invitat pe șefii județului să vină să vadă. „Păi, cu mașina Prefecturii sau cu mașina personală”, i-a răspuns el unui alt primar, care s-a întrebat cu ce mașină vor face vizita la fața locului autoritățile județene.
Apoi primarul din Secuieni a adus în atenție problema transportului laptelui și cornurilor pentru elevii din ciclul primar. „Ne trebuie și nouă o mașină să ducem laptele și cornul. Pînă acum l-am dus cu căruța. Da’ acum două săptămîni a murit și calul”, a spus el, mucalit, remarca sa aruncînd sala într-un rîs general.
Microbuzul pentru elevi sau „carul mortuar”
Discuțiile au continuat apoi cu măsurile luate pentru modernizarea învățămîntului de la sate. Ana Marchiș, inspectorul general adjunct școlar, a prezentat un raport cu ce a întreprins ISJ pentru ca elevii din comunele județului să poată învăța în condiții mai bune. Nici bine n-a terminat ea de citit, că Guță Știucă, primarul din Parincea, i-a cerut Anei Marchiș să se aplece și asupra a două școli din această comună. „În satul Brana nu există o școală și noi am înaintat de vreo doi ani proiectul, dar n-am primit nici un răspuns. Am început o lucrare cu 300 de milioane, dar banii nu ajung. Și Școala Vladnic 2 arată rău. La primul cutremur, școala se duce. Să se uite autoritățile și la școlile mărginașe, nu doar la alea de la centru”, a cerut primarul. Ana Marchiș i-a spus imediat lui Guță Știucă că „am înțeles că acea școală ați reabilitat-o, că ați început să o renovați”. „Văd că nu știți unde este școala la Barna”, a venit replica primarului.
Criticile vizavi de banii puțini alocați școlilor și de felul în care s-a gîndit închiderea unor școli vechi pentru eficientizarea procesului de învățămînt au curs după aceea. Ion Stan aproape că a strigat în încercarea sa de a explica cît de păgubos este să se închidă unele școli, iar copiii să fie transportați cu autobuzele la școlile din centrul comunei. „Eu am făcut un calcul aritmetic: un șofer e plătit cu 4 – 5 milioane pe lună, trebuie benzină pentru carul mortuar (așa a numit primarul Stan microbuzul școlii – n.r.) și cu totul cheltui pe lună vreo 50 – 60 de milioane de lei. Și eu la profesor îi dau două, trei milioane, iar școlile și copiii rămîn de izbeliște. Se strică și cineva trebuie să le păzească, așa că dau bani și acolo”, a strigat primarul din Dealu Morii. Prefectul Mardare a explicat că decizia de a comasa unele școli a avut în vedere și alte cheltuieli, pe care primarul le-a omis. „Trebuie să-l aștepte copilul pe Gheorghe ăla în zăpadă, la cinci cimineața, să vină cu rahatul ăla de mașină. La 12, cînd termină, așteaptă din nou și îngheață pînă după-amiază”, a punctat din nou Stan.
Cireașa de pe tort a fost primarul din Zemeș, Neculai Dârlău. El a solicitat singurului parlamentar prezent în sală să facă demersuri la forul legislativ al țării, pentru modificarea legilor de retrocedare. Primarul a spus că restituirea terenurilor doar în baza documentelor, fără acceptarea probei cu martori, duce la apariția unor tensiuni sociale. Primarul Dârlău crede că, în acest moment, în Parlament sînt doar oameni care nu pot percepe realitatea din teritoriu. „Acolo, în Parlament, ați plecat numai din orașe. Nu a mers și un Gheorghe, de la țară”, a spus primarul, spre satisfacția colegilor lui din sală, care, indiferent de culoarea politică, au început să aplaude frenetic. (Eduard ADAM)
pe raster
„Cine este domnul de lîngă prefect?”
La ședința de ieri a Comisiei Consultative a participat, în premieră, și senatorul PSD de Bacău Octavian Opriș. El nu a luat cuvîntul pînă la finalul întîlnirii, cînd Neculai Dârlău, primarul din Zemeș, i-a solicitat să încerce să-și convingă colegii parlamentari să modifice Legea 1. Pînă atunci, însă, nu puțini au fost cei din sală, ziariști, primari și alți participanți, care îi întrebau pe cei lîngă care stăteau „cine este domnul de lîngă prefect?”. Un semn clar că nici măcar primarii PSD din județ nu l-au prea văzut la ochi pe colegul de partid, senatorul ajuns în Parlament grație voturilor obținute în județul nostru. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns