• fabrica băcăuană de produse lactate este în conflict cu unul din foștii săi salariați pentru suma de 2,5 milioane de lei • în urma unor sesizări repetate, inspectorii muncii au descins, ieri, la Almera • directorul Cristina Lungulescu a refuzat să comenteze problema
Punctul de lucru din municipiul Bacău al societății gălățene Almera Internațional SRL se află, din ianuarie, în conflict cu unul din foștii săi salariați. Este vorba de L.C., un băcăuan în vîrstă de 33 de ani, care s-a angajat la Almera ca gestionar în octombrie 2003. Nu avea însă să rămînă aici mai mult de trei luni. „La începutul acestui an am observat în fabrică unele probleme, față de care conducerea nu lua nici o atitudine, astfel că într-o bună zi mi-am prezentat demisia și am cerut niște acte care-mi erau necesare și niște bani pe care mai trebuia să-i iau. Nu erau mulți, vreo două milioane jumătate, destui însă ca să-i pot lua bicicletă fiului meu” ne-a povestit L.C. Deși procedura era simplă, omul s-a trezit în fața concedierii și a refuzului de a i se restitui banii: „Deși demisionasem, m-am trezit concediat. După aceea nu mi-au mai dat nici restul de salariu și nici actele” s-a plîns el.
În februarie 2004, L.C. a depus o plîngere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, prin care cerea drepturile salariale și o copie a contractului său de muncă cu SC Almera. Sesizarea lui a fost urmată, la cîteva ore, de o altă sesizare privind fabrica de lactate în cauză, de data aceasta de la o femeie care afirma că i s-a desfăcut ilegal contractul de muncă. Patru inspectori ITM au făcut atunci un control la Almera, soldat cu 25 de milioane de lei amendă pentru abateri în sfera protecției muncii și cu dispunerea unor măsuri menite să clarifice situația petenților.
Povestea ar fi trebuit să se încheie aici. Totuși, marțea trecută, L.C. a depus la ITM o nouă sesizare privind fabrica băcăuană de lactate. „M-am plîns din nou inspecției muncii deoarece nu mi s-a rezolvat situația de la fostul loc de muncă. Deși măsurile impuse de ITM cereau încă din martie restituirea banilor și înregistrarea contractului de muncă la sediul din Galați, nici una nu a fost dusă la îndeplinire. Mai mult, nu am primit adeverință cum că am lucrat acolo și acum nici nu pot să-mi completez declarația fiscală din cauza firmei Almera”, ne-a declarat el. În aceeași zi, o altă sesizare a ajuns din partea lui L.C. și la Direcția Generală a Finanțelor Publice din Bacău.
Cel de-al doilea control, efectuat ieri de ITM, nu a descoperit mare lucru la Almera Internațional. Potrivit obiceiului firmelor care nu au sediu în zonă, conducerea punctului de lucru Bacău a declarat că toate actele sunt la Galați. Astfel că, la controlul de ieri, demarat cu greu din cauza unei noi campanii naționale la ITM, inspectorii au fost nevoiți să verifice doar îndeplinirea măsurilor dispuse. Pentru restul actelor cerute este necesară, potrivit legii, o adresă catre inspecția gălățeană a muncii.
„Domnului L.C. i-a fost înregistrat contractul de muncă la Galați și, de asemenea, i s-a expediat astăzi prin poștă restul de 1,5 milioane de lei. Problema este că el nu vrea să vorbească cu noi, deși l-am convocat la fabrică în repetate rînduri pentru clarificarea situației”, a explicat responsabilul cu probleme de personal, care s-a recomandat Andrieș. Întrebat de ziariști despre o altă persoană, Adrian Pălădescu, care s-ar fi plîns de probleme cu Almera, Andrieș a negat existența unui angajat cu acest nume. Cît despre directorul comercial Cristina Lungulescu, aceasta a refuzat să comenteze în vreun fel conflictul cu L.C. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns