• o majorare de capital social taie aproape nouă procente din felia societății de investiții finaciare din Bacău
Datoriile la bugetul de stat ale producătorului de țevi ieșean Ispat Tepro – cunoscută pentru convulsiile prin care a trecut în fazele preliminare ale procesului de privatizare – îi pune pe acționarii săi pe poziții de inferioritate. Nu unii față de alții, ci față de propriile participații la capitalul social. Iar printre acționarii celebrei firme se numără și societatea de Investiții Financiare Moldova Bacău.
Pasul înapoi făcut de acționari s-a produs prin majorarea capitalului social al Ispat Tepro cu 118 miliarde de lei, în contul datoriilor la bugetul de stat. Suma se traduce în peste 4,7 milioane de acțiuni, dintre care revin acum Agenției pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS aproape 2,3 milioane de acțiuni, celelalte aproape 2,5 milioane de titluri fiind trecute în contul Ministerului Finanțelor Publice. În acest fel, SIF Moldova își reduce participația la capitalul social de la 24,15 la 15,31%. Celălalt acționar al Ispat Tepro Iași este LNM Holdings – care scade de la 70,7 la 44,85%. Astfel, societatea din Iași are ca acționar AVAS cu 14,48% și Ministerul Finanțelor cu 19,12% din capital. Partea de acțiuni care revin Ministerului de Finanțe se compune și din acțiunile care pînă la începutul acestui an au revenit și altui creditor al Ispat Tepro, în speță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Valoarea nominală a acțiunii Tepro este de 25.000 de lei. Dar, pe piața de capital, o acțiune Ispat Tepro a ajuns la numai 12.500 de lei.
SIF Moldova are în portofoilu societăți comerciale în 15 domenii de activitate importante, dar și în alte domenii.Între acestea se numără industria metalurgică, industria constructoare de mașini, de confecții metalice, dar și de textile, chimie, prelucrarea țițeiului, industria alimentară, agricultura, silvicultura și zootehnie.
Societatea de Investiții Financiare Bacău este acționar alături de LNM Holdings de acum un an, după ce acționarul majoritar a preluat cîrma Tepro. De atunci, cota de piață a societății din Iași s-a majorat de la 17 la 60%, cu o producție în primul trimestru al acestui an de 40.000 de tone, de peste cinci ori față de aceeași perioadă a anului trecut. SIF Moldova a avut acțiuni și la Sidex Galați – unitate preluată tot de Ispat, acestea fiind cel mai important pachet de participații ale sale la capitalul social al unei societăți din portofoliu. Societatea din Bacău a procedat, însă, la vînzarea unor pachete de acțiuni ale societăților din unele domenii de activitate și la preluarea altora, conform propriei strategii de dezvoltare, între care și societăți din metalurgie sau construcții de mașini. (Petru DONE)
Lasă un răspuns