Conflictele s-au tinut lant la sectia de votare din satul Radeana, comuna Stefan cel Mare, tensiunile fiind declansate inca de dimineata, cind la vot au aparut circa 300 de rromi, care s-au napustit in incapere. „Vreo 50 erau in sectie, iar alti vreo 250 incercau sa intre. Au fost adusi de primarul social-democrat, Ion Vlase, care le-a pus masini la dispozitie – a povestit Romeo Marin, candidatul liberal la functia de primar al comunei. Au intrat cite doi-trei in cabina de vot, impreuna cu oamenii primarului, care le-au aratat unde sa puna stampila. Presedintele sectiei de votare, care este functionar la primarie, nu a luat nici o masura, spunind ca nu a murit nimeni si ca nu s-a intimplat nimic, desi eu am facut o preintimpinare si am solicitat ca grupul de tigani sa fie scos afara si sa ramina doar trei-patru in incapere. Am cerut acest lucru si politistilor care erau acolo, dar acestia m-au invitat pe mine sa ies afara”. Relatarile candidatului PNL au fost confirmate partial si de observatorul din partea asociatiei Pro Democratia, Carmen Cociorva, care a spus ca erau in jur de 300 de rromi, care au produs invalmaseala in sectie.
Insotitori de profesie, in cabinele de vot
Spritele s-au incins, iar atmosfera de cearta si tensiune s-a mentinut ore in sir. La aparitia reprezentantilor mass-media, presedintele sectiei, Valeriu Condei, a incercat sa blocheze accesul jurnalistilor in imobil, sub pretext ca, initial, nu s-ar fi prezentat acreditarile. El a revenit asupra deciziei, dar a negat existenta vreunor nereguli. „Conform legii, cei care nu stiu carte pot alege un insotitor in cabina de vot, iar rromii au fost insotiti tot de oameni de-ai lor”, a spus Condei. El a fost contrazis de liberalul Romeo Marin, care a si indicat citeva persoane, chiar si de la Primarie, care au stationat toata ziua in fata sectiei, oferindu-se ca insotitori pentru rromii care nu stiu carte. Una dintre aceste persoane, Adriana Chelaru, care nu este de etnie rroma, a recunoscut ca a insotit pe unul dintre rromi in cabina de vot, dar sustine ca stampila a fost pusa acolo unde a dorit alegatorul, adica in caseta pentru PSD. La rindul lor, rromii nu au recunoscut ca au fost adusi cu masini platite de PSD si nici ca ar fi fost insotiti in cabine de oamenii primarului.
Rromii au chefuit dupa model social-democrat
Primarul Ion Vlase a negat acuzatiile, sustinind ca nu s-a incalcat legea. „Ba mai mult, un cetatean care mi-a spus ca vrea sa ma voteze pe mine, a fost insotit in cabina de un opozat al meu si sigur stampila nu a mai fost pusa in dreptul meu”, a spus Vlase. Dar primarul a fost contrazis de candidatul PNL, Romeo Marin, care i-a reprosat ca a organizat petreceri pentru rromi, vineri noaptea, si le-a dat si ajutoare, incercind sa le cistige voturile. Intre cei doi candidati la functia de primar, Romeo Marin si Ion Vlase, au avut loc schimburi de replici acide, dar starea de iritare era generala, atit in sectie, cit si la intrarea in cladire. Fiecare tipa la cineva sau se certa cu cineva. Candidatul PNL i-a mai reprosat primarului ca a trimis oameni pentru a-i agresa pe liberali, verbal si fizic, in timp ce Vlase s-a aratat deranjat de un pamflet despre el, insotit de o caricatura, pe care oamenii lui Marin le-ar fi lipit prin comuna.
Lege incalcata
„Au fost citeva incalcari clare ale legii – a concluzionat consilierul judetean Corneliu Pricope, venit de la Bacau, special pentru a analiza conflictele de la Radeana. S-a permis accesul in cabina de vot a unui numar de doua-trei persoane simultan, sub pretextul ca rromii nu stiu carte, afisele PSD erau la 20-30 de metri de sectie, presedintele sectiei a incercat sa opreasca intrarea jurnalistilor acreditati, iar cererea pentru urna mobila a fost acceptata fara a se verifica daca exista persoane care detin certificate medicale din care sa reiasa ca nu se pot deplasa”.
Lasă un răspuns