Un conflict administrativ cu accente interetnice a izbucnit la Valea Uzului, între două localități aflate la granița județelor Bacău și Harghita. Autorităţile locale din Dărmăneşti (judeţul Bacău) au realizat în cimitirul militar maghiar al satului depopulat Valea Uzului, o parcelă de morminte ale unor soldaţi români, fără să fi solicitat în acest sens acordul primăriei din Sânmartin, care întreţine şi îngrijeşte cimitirul, a anunţat portalul Szekelyhon.ro conform agenției maghiare de știri MTI, potrivit flux24.ro.
Întrebat de Ziarul de Bacău, primarul din Dărmănești, Constantin Toma, susține că, de fapt, cimitirul a fost mereu în inventarul orașului, iar maghiarii au amplasat cruci fără autorizație. De asemenea, aici sunt înmormântați eroi ai șapte națiuni, nu doar maghiari.
Potrivit portalului, la 17 mai, primăria intenţionează să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi în Primul şi cel de-Al Doilea Război Mondial, amplasat în cimitirul militar maghiar. Ca parte a pregătirilor, în cimitir au fost ridicate 52 de cruci de beton şi o cruce mare ortodoxă, realizată tot din beton.
Cimitirul militar se află într-o zonă pe care atât Primăria Sânmartin, cât şi cea din Dărmăneşti o consideră ca fiind a ei. Autorităţile locale din aşezarea moldovenească au hotărât în luna martie reclasificarea zonei şi spun că au obţinut şi aprobarea Ministerului Apărării din România pentru înfiinţarea unei parcele româneşti în “cimitirul militar internaţional”.
Primăria din Sânmartin a somat Dărmăneştiul să retragă decizia, în caz contrar rezervându-şi dreptul de a acţiona în instanţă.
Cimitirul a fost înfiinţat în 1917 pentru soldaţii armatei austro-ungare care au murit în urma ofensivei Armatei Române în Transilvania de la 1916. Majoritatea soldaţilor îngropaţi aici au făcut parte din regimentul 10 infanterie de la Miskolc, cei mai mulţi dintre ei fiind maghiari.
Cimitirul a fost renovat din resursele administraţiei locale şi din donaţiile Ministerului Apărării din Ungaria şi a unor persoane fizice. În locul care este împrejmuit şi în care intrarea se face printr-o poartă secuiască, au fost ridicate aproximativ şase sute de cruci de lemn, pe care au fost trecute numele soldaţilor maghiari căzuţi în luptele din Valea Uzului.
Soldații români odihnesc în altă parte
O parte dintre crucile de beton ridicate în cinstea soldaţilor români au fost amplasate pe aleile cimitirului, o altă parte pe mormintele încă nesemnalizate ale unor soldaţi maghiari. „Primăria din Dărmăneşti a procedat la fel ca un cuc, care îşi aşează ouăle în cuibul altor păsări, a spus András Gergely, primarul din Sânmartin. În opinia sa, și pentru soldaţii români căzuţi în Valea Uzului este un lucru ofensator că memorialul lor nu este amplasat acolo unde se odihnesc în mod real.
„Acesta este un furt, un act profanator şi o demonstraţie de putere. Dacă ne-ar fi contactat, spunându-ne că se doreşte ca aici să fie amplasat un memorial şi pentru soldaţii români căzuţi la datorie, s-ar fi putut găsi o soluţie. Însă nu despre asta a fost vorba, important a fost nu ca soldaţii români să aibă parte de un loc de cinste, ci s-a dorit să se lovească în maghiari, să fie profanat un loc sfânt al acestora”, a adăugat primarul din Sânmartin.
Din punct de vedere administrativ, localitatea Valea Uzului aparţine de comuna Sânmartin din judeţul Harghita, care se află la 33 km distanţă, dar este mai aproape de Dărmăneşti, oraș aflat la 25 de km. Ultimul locuitor al aşezării s-a mutat de aici în anul 2017. (sursa: flux24.ro)
Eroi ai mai multor națiuni, în cimitirul internațional de la Valea Uzului
Pentru Ziarul de Bacău, Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, a relatat că, de fapt, situația este diferită de cea zugrăvită de vecinii din Harghita. În realitate, cimitirul internațional a fost înființat în 1926 de Societatea Cultul Eroilor. Au fost îngropați aici soldați germani, austrieci, unguri, români, sârbi, italieni etc. Apoi, în Al Doilea Război Mondial, au mai fost înhumați aici soldați români, ruși, germani. În total, 1.200 de eroi, dintre care 900 necunoscuți.
După 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociație religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizație, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor națiuni.
„Nu au făcut niciun fel de proiect, pentru că acel cimitir a fost mereu al orașului Dărmănești, l-am avut mereu în inventar. După 2017, am început refacerea solei (portiune de teren – n.n.) eroilor români, în parteneriat cu Ministerul Culturii, care a alocat 65.000 de lei. S-au amplasat 50 de cruci ale eroilor români din cele două războaie mondiale și o cruce – monument, din granit. Sola aceasta este amplasată pe teren liber, nu am deranjat zona altor eroi”, a precizat primarul Constantin Toma. Există și autorizațiile necesare de la Ministerul Apărării Naționale.
Primarul din Dărmănești a mai afirmat că va anunța ambasadele țărilor care au eroi îngropați la Valea Uzului despre amenajarea cimitirului.
Cinema a zis
Este atât de internațional încât în august se adună doar ungurii cu steaguri de ale lor. Nu vezi un steag românesc și nici nu se aude imnul României ci doar imnul Ungarian și cel scremut . Autoritățile doar fac supraveghere fără să se ia măsuri. Frumos ar fi când se adună ungurii ar putea ca elicopterele să facă o aplicație în zona respectivă.
Pacatele strig la cer a zis
Inseamna, ca romanii n-au ce sa comemoreze acolo, nu? Se duc la comemorare familiile ale caror membrii sunt ingropati acolo.
Lumea a zis
Cum naiba in cimitirele noastre civile si militare ( de eroi) incap impreuna cu noi si rusii si maghiarii iar in cimitirele „maghiare” nu incap romanii si pe teritoriul propriei noastre tari?
Sa intelegem ca maghiarii considera ca pamanutul este al Ungariei. Alo, Guvernul Romaniei, daca nu luati urgent masuri o sa faca ungurii ce vor pt cateva voturi in parlament. Sigur PSD-ul va accepta plangerea ungurilor pt alianta din parlament si isi vor face de cap cat vor. Prin zona Bacaului, loc. Pustiana, Fundul Racaciuni este cunoscuta intentia de maghiarizare dusa de Ungaria pe diverse cai , forme si sub diverse avantaje.
Klaus a zis
Nici nu va face nimic ,nici o autoritate romana. Planul e ,divizarea romaniei si alipirea ulterioara,a zonei de vest-cat mai larga cu putinta in granite-la ungaria. Asa ca nu mai asteptati sa faca cineva,ceva.
Faceti cu totii cate ceva!
Viorika,the bab a zis
Ia buzduganul in mana si da-i!Ce mai astepti?Ce tot ii indemni pe altii,fa tu primul!Nu mai sta ca un parazit sa vezi cum se fura ca-n codru in Ro!
Eduard a zis
Încap bre doar că nu sunt acolo. Scrie clar, au transformat mormintele soldaților unguri in.. monumente românești. Or asta se numește profanare de morminte și reprezintă o mârlănie maximă. Nu ungurii se fac de râs la faza asta.
Jona a zis
Iar s-au oparit maghiarii autointitulati „secui” la cohones, eu cred ca daca s-ar scula aia din mormant, prima data i-ar fugari pe maghiarii de astazi, pusi numai pe scandal. De parca stiu ei ca ala care a fost inmormantat acolo era ungur, roman, rus, neamt sau altceva, i-au bagat la gramada in pamant ca sa fie inmormantati, aveau amaratii aia de soldati rupti de foame si sete timp sa ii sorteze in functie de nationalitate ca sa le faca pe plac ipocritilor de astazi. Si daca o luam asa, cine i-a inmormantat? Nu tot romanii? Au venit ungurii din Ungaria sa ii inmormanteze? Pe multi i-au mancat cainii si ciorile pe camp si nu a mai facut nimeni atat scandal. Cu ce incurca ca se pune o cruce dedicata si soldatilor romani in acel cimitir? Faptul ca s-au pus atatea cruci una langa alta nu certifica ca acolo este automat un soldat ungur iar cautarea permanenta a vrajbei nu aduce nimic bun niciodata.
Joshua a zis
Sunt documentate înmormântările din acel cimitir!!! De la A la Z aproape! Este cimitir maghiar – austro-ungar -german!!! Din moment ce se situează la 3 km de fosta graniţă milenară, pe teritoriul fostei Austro-Ungariei, nu încape îndoială de cine s-a început înmormântarea în acel loc! Internţional l-a numit nomenclatura de la Dărmăneşti!
Doar eu a zis
Acolo NU sunt inmormantati romani. Si da, se stie cine odihneste acolo, sunt numele scrise pe placa.
Florin a zis
intre judetele din Romania nu exista granite, ci limite de judet!
Tibor a zis
Cand se stie prea bine senibilitatea acestui subiect putina diplomatie din partea primarilor din localitatile invecinate nu ar strica. Prin amplasarea crucilor pe mormintele soldatilor unguri autoritatile din Darmanesti se fac vinovate de aceeasi profanare de care sunt responsabili cei din Harghita cand au inlaturat crucile soldatilor de alte nationalitati. Dar pe cine sa mai crezi? Pe ungur sau pe roman? Nici unii, nici altii nu ar trebui sa inceapa sa calce pe morminte.
Joshua a zis
Nu s-a înlăturat nici o cruce românească!! Ba, chiar s-au înlăturat recent cruci de lemn ai soldaţilor maghiari! Până acum nu venit nimeni din partea românilor să caute unde -s înmormântaţi morţii lor!!! Aici s-au făcut cercetări curs de zeci de ani, s-au făcut amenajări atât din partea unor organizaţii civile, voluntari, instituţii ungare, etc. !! Nici primăria din Dărmăneşti nici alţii din partea română nu a venit niciodată, nu a tăiat un fir de iarbă, nu a pus o pietricică la amenajarea cimitirului¤ Cei din Dărmăneşti au venit, au dat cruci afară şi şi-au pus betoanele în prim-planul locaţiei, precum cucul care-şi pune ouăle în cuibul altuia!!! Acolo sunt mormintele soldaţilor căzuţi din Regim. 9 Miskolc!!! Dacă Vă convine că peste mormintele soldaţilor români pasc turmele de oi şi vite şi nu face nimeni cel mai mic efort de a scoate la iveală adevăratele locuri de veci şi a face un loc de omagiu aşa cum este acesta, atunci vai de capul vostru!!! Dacă Vă convine să impuneţi falsificarea istoriei prin forţă, -zi-de -zi, -dacă sub ochii voştri se falsifică documente şi se fac amenajări fără hârtiile puse la punct, de ce credeţi că cineva ar trebui să creadă istoria voastră???! Nu ştiu, dacă ştiţi, dar în Austro-Ungaria , evident şi în Transilvania au existat cartări ale imobilelor, terenurilor, etc. de la sfârşitul secolului XIX. Valea Uzului fiind punct de frontieră, există documentaţie vastă despre ce şi cum a fost!!
Omul foarte mirat a zis
xxx, cu granițele voastre milenare și… imaginare. Vă aduc la cunoștință că Hungaria a luptat în două războaie mondiale, alături de Germania. Le-a pierdut pe amândouă. Popoarele din Tansleithania, în 1918, adică românii, slovacii, rutenii, sârbii, croații etc. au zis că se pișă pe Szent Istvan korona și că vor altceva. Faptul s-a consfințit prin tratatele de pace, de după primul și al doilea război. Restul sunt fantasmagorii de loseri, de oameni fără căpătâi și fără busolă, care caută cai verzi pe pereți. Că ați amenajat cimitire, treaba voastră. Însă, nu uitați că acolo nu-i țara voastră, și nici nu va fi, vreodată. Ce naiba vreți, băi, troglodiților ? Vi s-a urât cu binele ?!
– comentariu cenzurat
Catalin a zis
Imi pare rau sa o spun dar ungurii au sirea spinarii, noi nu prea mai avem…
emil a zis
au un tupeu nesimțit.
Calugar a zis
Va invit sa punem deoparte sovinismul, si sa ne comportam, ca o natiune europeana matura. In primul rand trebuie respectata legile tarii. Ma refer aici la:
1. LEGE nr. 2 din 16 februarie 1968 (**republicată**)privind organizarea administrativă a teritoriului României
EMITENT
MAREA ADUNARE NAȚIONALĂ
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 27 iulie 1981
2. HOTĂRÂRE nr. 299 din 31 martie 2010pentru modificarea şi completarea unor anexe la Hotărârea Guvernului nr. 1.351/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Harghita, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Harghita
EMITENT
GUVERNUL
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 282 din 29 aprilie 2010.
3. LEGE nr. 422 din 18 iulie 2001 (**republicată**)privind protejarea monumentelor istorice**)
EMITENT
PARLAMENTUL
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 20 noiembrie 2006
4. Dupa aceea, exista un acord intre Romania si Ungaria privind ingrijirea cimitirelor eroilor.
Faţă de cele enumerate mai sus, Hotărârea Consiliului Local Darmanesti, ce forta are? Institutia prefectului din judetul Bacau cum vegheaza asupra legalitatii actelor administratiei publice locale? HCL al Orasului Darmanesti nr. 29 din 29.03.2019.
Ganditi-va va rog: daca maine vine vecinul si afiseaza in scara un anunt, prin care declara ca de azi incolo locuinta voastra e proprietatea lui, si incepe sa-si construiasca o baie din dormitorul vostru, ce ati face?
Ia uitati aici – orasuldarmanesti.ro/portal/bacau/orasuldarmanesti/portal.nsf/5D7F68A0A51B1B49C22583D6003A75F9/$FILE/HCL%20NR.%2029%20din%2029.03.2019%20privind%20introducerea%20imobilului%20-%20Cimitirul%20Eroilor%20din%20Valea%20Uzului%20in%20inventarul%20bunurilor%20ce%20alcatuiesc%20domeniul%20public%20al%20Orasului%20Darmanesti.pdf
Nici vorba, ca ungurii ne fura tara! Nu ne respectam propriile legi, asta e tot!
opinie a zis
Exemplul dat este total gresit. Cimitirul eroilor este fara apartenenta pt ca acolo au fost ingropati soldati din diverse armate. Si in Bacau, cimitirul eroilor are morminte ale soldatilor straini cazuti unde fiecare religie , ortodocsi, catolici vin si le fac pomenire. Acolo de ce nu se poate? Fiindca asa se comporta unii alesi locali maghiari, care sunt plini de ura (dusmanie) si fac mereu zazanie la comanda si cu finantarea ascunsa a Ungariei. De vina sunt alesii nostri din parlament care le-au facut toate nazurile si acum maghiarii au ajuns sa ni se suie in cap si sa ne faca ordinie.
Zsolt a zis
https://once.mapn.ro/pages/view/138
Ungaria
„Militarii romani inhumati pe teritoriul Ungariei provin din randul militarilor romani prizonieri in Primului Razboi Mondial sau cazuti in luptele din anii 1944-1945. Pana in prezent n-au fost identificate cu suficienta precizie locurile de inhumare ale militarilor decedati in prizonierat in anii Primului Razboi Mondial. Sunt identificate cimitirele de la Ostffyasszonyfa ( 4.718 eroi români) sau de la Sulysap (numar necunoscut).
In luptele desfasurate de trupele romane pe teritoriul Ungariei, au cazut la datorie numerosi militari. Cei care si-au jertfit viata in aceste lupte sunt inhumati in peste 470 de cimitire si parcele militare, iar in cinstea lor au fost ridicate monumente in peste 19 localitati.
Principalele localitati in care sunt inhumati militari romani sunt: Aszalo (238), Gyor (200), Hajduboszormeny (236), Megyaszo (1614), Miskolc (704), Nyregyhaza (308), Rakoskeresztur-Budapesta (164).”
Poate treceti prin zonele indicate, si decideti daca amintirea eroilor romani este respectata cum se cuvine?
Aviz amatorilor -sa nu va dati batuti, acel si mai adanc exista, spor la patriotismitic mioritic!
Omul foarte mirat a zis
După știrea mea, în Primul Război, au căzut prizonieri la Puterile Centrale, 141.880 de români, după datele din Cartoteca Crucii Roșii germane. Au murit pe capete, de foame și de rele tratamente, în lagărele din Germania, din actuala Polonie, din Alsacia și Lorena, dar și din Ungaria. Asta ca să nu-i mai pun la socoteală pe cei capturați de bulgari și de turci. Când socotești cât au repatriat românii, după război, te înspăimânți. Unde sunt restul ? Sub pământ ! Ia, faceți următorul experiment. Faceți o vizită fulger, în cimitirele românești de campanie, de pe teritoriul Ungariei, care datează din ultimul război Să-mi spuneți și mie ce găsiți acolo și cum arată ele.
Menumoruth a zis
S-a trezit si Darmanestgiul, ca are de facut ceva cu cimitirul eorilor neamlui. Pana acum au stat cu maineile in san. Dupa ce ungurii au dat dovada de patriotism, respectand eroii si facand asta cu acordul autoritatilor de la Sinmartin, vine o idee, ca ” vai ce frumos, hai sa facem si noi ceva, si ce daca ungurii fac gargara, doar suntem la noi acasa”. Trebuie cumva rezolvat cu chibzuinta aceasta problema, ca sa nu ne certam cu vecinii. Si asa suntem in stare sa ne facem de rusine cu vii, macar cu mortii sa fim cinstiti.
Reka a zis
Aș putea să fie mai bine dacă nu certăm, și citim mai multe cărți despre ce sa întâmplat acolo în timpul războiului.
Până acum cine a știut despre luptele care au fost acolo? Cine a facut comemorare despre soldatii care au murit acolo pentru tara lor?
Am fost acolo mai multe ori, nu numai la comemorare și nu pot să zic că am fost așa de mult. Nu a interesat oameni. Acum, când putem să facem provocare reciproc din asta internetul și ziarele sunt pline.
Subiectul asta e foarte foarte foarte sensibil și acum. Dacă vrem să trăim împreună în pace de ce nu avem putin respect și toleranță și de ce nu comunicăm?
Stiți de ce? Pentru că nu vrem să trăim în pace. Suntem supărată fără nici un motiv personal. Nici în lumea asta așa de modernă nu am crescut până la acel nivel pe care oameni gândesc. Asta e cea mai mare problemă și rușine pe ambele părți.
Dacă nu crește lumea în minte chiar și acum pot să începe a treilea război mondial.
Dacă iubirea și toleranța nu e primul cu care indrepta acțiunii noștrii lumea nu va fii mai bine niciodată.
Imi pare rău pentru greșeli, încă nu vorbesc perfect pe limba română, dar sper că poți să întelegeți ce vreu să exprim cu cea mai mari respect pentru toți (nu contează că sunteți români sau unguri asta este toată lumea)
Vă doresc o zii bună! 🙂
Ferenc Koncz a zis
Faptele și multe dintre comentariile înregistrate dau dovadă de o sărăcie intelectuală și emoțională dureroasă, care nu ține seama de emoțiile și sensibilitățile altora. Aici nu este vorba numai de maghiari și români, ci este vorba de o lipsă de civilitate și respect față de sentimentele altora.
CE A-ȚI SIMȚI DACĂ A-ȚI FI DE PARTEA CEALALTĂ?
A-ți uitat că ROMÂNIA și UNGARIA au decis să trăiască în aceeași COMUNITATE EUROPEANĂ?
Nu mai suntem țări vecine, suntem părți ale ei unei Comunități.
Omul foarte mirat a zis
NU poți fi de partea cealaltă. Nu poți deveni, peste noapte, român (fiind ungur), așa cum nu poți deveni ungur (român fiind). Porți matricea identitară a neamului tău, oricâte lozinci proaste ai avea în cap. Cine te-a oropsit pe tine, ticălosule ? Cine te-a tras pe roată ? Cine te-a deznaționalizat ? Cine ți-a interzis școala în ungurește, de la primară și până la universitate ? Cine ți-a interzis să te duci unde vrei tu ? NIMENI ! Și atunci, ce naiba vrei ?!
bozgor a zis
It’s very sad that we still have issues like this in the 21 century. People are so influenced and misinterpreted by politicians and priests.I don’t just talk about this case. It’s like when someone collect half load of dry wood and they get a huge penalty. The ones who cut down hectares get ignored. What if we live in pice and respect each other’s ethnic, language and cultures.. let’s think about it. I have three passports but have no country a place what I can call home just because politics and brainwashed people. At ,,home’’ l am bozgor in Hungary I’m Romanian and in Australia l will never be treated as Australian.
Noname a zis
Daca cititi descrierea cimitirului de pe internet, veti vedea ca mentioneaza Honvezi si eroi inamici (asta da totalul mormintelor din cimitir). Cum in zona a fost un front mai mult static, trupele austro-ungare si-au facut cimitir in spatele propriilor linii, cum romanii (sau mai tarziu rusii, ca de fapt ei erau mai mult pe partea cealalta) tot la fel, in spatele transeelor ocupate de ei. Deci inseamna ca pe undeva prin jud. Bacau trebuie sa fie morminte romanesti, poate si vreun cimitir intreg. Ideea ar fi ca cei din darmanesti sa se ocupe de acei eroi si nu sa schimbe un cimitir de aproape 100 ani, protejat si de conventii internationale.
alkxzs a zis
băi păcăliciule noname, ”cimitirul ăla de 100 de ani” a fost schimbat de bozgori prin anii 1990, deci nu mai bateți câmpii, se vede și pe crucile alea de lemn că nu sunt de acum 100 de ani
Laszlo a zis
Hoti de cadavre! Mintiti ziua, minti noaptea, minciunea e viata voastra amarata.
calin a zis
https://a1.ro/premium/ele-sunt-cele-cinci-femei-romance-judecate-de-unguri-pentru-ca-au-purtat-tricolorul-in-piept-id873517.html
Margit a zis
Problema nu este că s-a dorit comemorarea soldaților români, ci felul în care s-a acționat. Au acționat fără să se consulte cu părțile implicate, fără să se documenteze că în locul pe care au amplasat crucile nu sunt îngropați soldați români. Chiar primarul din Dărmănești recunoaște într-o postare că deocamdată nu are prea multe informații cu privire la cei care sunt înhumați acolo, dar dacă va afla numele soldaților, va proceda la inscripționarea crucilor. Din cele spuse de localnici, soldații români/ ruși sunt înmormântați la aproximativ 10 km de acest cimitir. Chiar s-a dorit aducerea unui omagiu soldaților români sau este doar o demonstrație de putere?!
Omul mirat a zis
Spusele localnicilor ? Care localnici, ăia borborosesc într-o limbă doar de ei înțeleasă ? Ieșiții din grotă, oamenii pădurii ? Pitecantropii ăia, cu burți de femei gravide, despre care am mari îndoieli că pot citi și înțelege un text scris ? Uită-te la înregistrările de pe internet. România nu-i sat fără câini. Avem arhive și lucrurile vor fi lămurite, inclusiv în instanță. Un pic de răbdare !
alkxzs a zis
voi chiar sunteți cretini?!
voi dărâmați crucile în 1990 și susțineți acum că nu mai era nici o cruce în afară de alea ungurești (puse în 1990!)
Un om mirat a zis
Am văzut târziu povestea. Întâi mă-ntreb: ce să caute cruci românești în cimitirul ăla ? Păi, înseamnă că au fost soldați români îngropați acolo. Morți între 1916-1918 și în 1944. Știu că, după primul război, Asociația Mormintele Eroilor a umblat peste tot, să reînhumeze soldații, de toate națiile, care au fost găsiți. Greșeala, marea greșeală, e că nu au umblat la arhive românii, să vadă următoarele. Al cui e terenul – public, ori privat ? Când s-au făcut reînhumările ? În care parcele ? Care soldați sunt cunoscuți, care sunt necunoscuți, de ce țară țineau. Sunt schițe ale cimitirului, din vremurile în care s-au făcut înmormântările și apoi reînhumările ? Documente, nimic altceva ! Ca să lămurim povestea. Ce au căutat ungurii acolo, să facă monumente după 1989, cine le-a dat voie, și pe ce bază documentară și legală. Fiindcă, fără documente, oricine poate zice orice. Ungurii care vorbesc acolo, în filmările făcute cu ocazia scandalului, sunt praf , niște tâmpiți incoerenți. Nu poți înțelege o iotă din ce zic, și mai ales de fac treaba asta. Niște burtoși, cu slănină pe creier, și agresivi pe deasupra. Agresarea ăluia se termină la tribunal, cred că vă dați seama. Deci, mergeți frumușel la Arhivele Naționale, și lămuriți chestiunea. Iar dacă aflăm că unii s-au apucat de modificat un cimitir de război, după capul lor, fără nici un suport legal și în conformitate cu adevărul istoric, verificabil documentar, să fie luați urgent de urechi și aduși în fața instanțelor.
george a zis
……….in 2019, fetete de etnie maghiara nici nu mai vb. cu baieti romani dupa ce isi dau seama ca is romani, iar pe strada maghiarii intorc privirea cand te observa ca esti roman…..tot vorbiti de tigani, dar tiganii au 1% din caracterul vostru sovin……macar nu va mai faceti de mandra minune spunand faptul ca sunteti o etnie civilizata si cu bun simt…………….99,9% sunteti sovini…..
Omul mirat a zis
Vă dați seama că nu-s localnic. Însă, mă uit ca prostul la hartă. Locul ăla, în ce județ este ? Bacău, ori Covasna ? Iar dacă e Bacău, ce caută pitecantropii ăia gravizi, de facă ordine, în județul vecin ? Apoi, Covasna asta, în care țară este ea?! Austro-Ungaria, Ungaria, Boanghenia, Sulia, ori care anume ?! Că ăla, pitecantropul umflat, zice de niște granițe. Bre, Bacău. A fost un tratat la Trianon și încă unul la Paris, care recunosc că Ardealul aparține României, cu tot cu pitecantropii gravizi, care zic că sunt secui, adicătelea boangheni iredentiști. Să nu-l filmeze ? Păi, e pe spațiul PUBLIC, pe drum PUBLIC. Și-a cumpărat drum, cu tot cu cimitir ?! E pe pământul lui mă-sa și tac so? Are acte pe el ?! Bre, Bacăule ! Ce se întâmplă acolo ?!?!?!?!!? Io aș pune mâna pe pitecantropii gravizi, identificabili după burți, și i-aș lua nițel la întrebări. Vrem să aflăm cum devine chestia, de la sacii de gunoi, și până la golanii de unguri, cu scandalul de pe drum. Au mutre, număr de înmatriculare la mașini, deci pot fi găsiți.
hehe a zis
Sculică, vorbim de Harghita. Se vede că nu ești de prin zonele astea. Am văzut cum te-ai făcut de râs aici https://ziaruldebacau.ro/presedintelui-ungariei-dupa-incidentul-de-la-valea-uzului-soldatilor-romani-sa-li-se-asigure-linistea-vesnica-si-sa-li-se-ridice-un-monument/ cu hărțile „în mână”, unde nu știi să te uiți. Ai măcar generala terminată?