• șefii primăriei nu se înțeleg deloc cu secretarul Gheorghe Tompoș și vor ca acesta să fie schimbat • secretarul este acuzat că vine mereu beat la serviciu • situații tensionate din cauza conflictelor dintre primari și secretari există de ani de zile și în comunele Măgirești și Dofteana
La primăria din comuna Cleja există de mai multă vreme o situație tensionată. Primarul Ion Joca și viceprimarul Ionel Demșa nu se înțeleg cu secretarul Gheorghe Tompoș, pe care-l acuză că vine mereu beat la serviciu și nu-și face treaba. Conflictul a depășit de mult granițele primăriei, a ajuns și la urechile șefilor Prefecturii, iar consilierii locali vor ca la viitoare ședință a Consiliului local să propună schimbarea din funcție a secretarului.
Cel puțin surprinzător, primarul Ion Joca a refuzat să discute cu presa despre acest subiect, deși nu a negat că așa ar sta lucrurile. „Nu pot da azi nici o relație, eu zic că-i mai bine să mă sunați mîine”, au fost singurele cuvinte smulse primarului, care n-a avut nici o justificare pentru refuzul său. La fel de scump la vorbă a fost și viceprimarul Ionel Demșa, care s-a mulțumit doar să spună că „secretarul trebuie într-adevăr pus în discuția Consiliului local, pentru că vine mereu «obosit» la serviciu. Cred că asta este singura soluție”.
Surprinzător, secretarul, care ocupă această funcție de 31 de ani, a recunoscut că mai bea și în timpul programului, dar că motivele schimbării lui din funcție sînt cu totul altele. „Mi se pune în cîrcă că beau, dar eu o să prezint un program al activității mele de 31 de ani în primărie. Nu sînt eu chiar așa de rău cum vor ei să mă prezinte, dar dacă asta e în programul politic, să fiu defăimat, nu pot face nimic decît să încerc să mă apăr. Eu am mai băut, ca fiecare om, dar nu de la asta mi-a fost rău. Eu am ciroză hepatică și iau niște pastile, și de la asta am probleme. Dovadă că pe 9 decembrie am făcut o criză dimineață și după-amiază am fost internat. De fapt, necazurile au pornit nu de aici, ci de la faptul că primarul n-a fost pus în fruntea comisiei la recensămîntul agricol, și că locul l-am ocupat eu. Eu i-am zis la un moment dat că-l las pe el, numai să fie lucrurile bune, dar n-a mai vrut și au început toate astea”, ne-a declarat secretarul Gheorghe Tompoș. E greu de spus cine are dreptate, însă cu siguranță lucrurile vor fi tranșate la viitoarea ședință a Consiliului local. Atunci va fi prezent la Cleja și Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii.
La Măgirești și Dofteana, primarii au rupt orice relație cu secretarii
Conflictul din comuna Cleja nu este singular. În mai multe localități din județ, primarii și viceprimarii nu mai colaborează cu secretarii. Fiecare lucrează pe bucățica lui, nu comunică și se ignoră chiar și cînd trec pe holurile instituțiilor. Este lesne de înțeles pentru oricine că în situații de acest gen activitatea din primării se poate desfășura normal.
La Măgirești, de exemplu, scandalul între primar și consilieri, pe de o parte, și secretar, pe de altă parte, durează de multă vreme. „Secretarul Gheorghe Gabor a fost pus în discuția Consiliului local, care a votat dacă să-l schimbe din funcție sau nu. Din partea consilierilor care au vrut ca secretarul să rămînă pe post a fost un vot în plus, așa că n-am avut ce face. Conform Legii 215, el a avut cîștig de cauză. N-am ce face, deși nu mai colaborez deloc cu el. Cîteodată mai înghit și hap-ul, că asta-i natura. Nu-mi permit să-l dau afară, că are familie și copii, deși el își face doar parțial treaba”, ne-a declarat primarul Gheorghe Cernat. Secretarul incriminat n-a fost de găsit ieri la primărie, ca să-și spună punctul de vedere.
Situația este și mai tensionată în comuna Dofteana. Primarul Costică Asaftei spune că toate încercările lui și ale consilierilor de a scăpa de secretarul primăriei au fost zadarnice, fiindcă Prefectura „o ține în brațe pe secretară”. „Consiliul local a dat trei hotărîri pentru schimbarea din funcție a secretarului Mariana Spoială, la care toți aleșii locali au votat în unanimitate. Am făcut și eu cinci referate în care am explicat că nu-și face treaba, dar nu i s-au luat nici măcar 5% din salariu. Prefectura o ține în brațe și n-avem ce face, e angajata lor. Zic că eu am ceva cu ea. Nu se poate așa ceva”, ne-a spus primarul Asaftei. Primul gospodar din Dofteana ne-a explicat și care sînt motivele pentru care nu o mai vrea pe secretară. „A umblat pe calculator și ne-a stricat toate programele, de am fost nevoiți să chemăm să ne repare rețeaua, nu vine la timp la serviciu sau lipsește, a făcut modificări în Registrul Agricol, motiv pentru care am anunțat și Parchetul, dar n-a venit nimeni pînă acum”, a continuat Costică Asaftei.
Secretarul Mariana Spoială a atacat însă una dintre hotărîrile prin care se decidea schimbarea ei din funcție în Contencios administrativ și a cîștigat. Femeia merge în continuare la serviciu, dar șefii primăriei au întrerupt orice colaborare cu ea. „Eu mă achit de sarcini. Nu vă pot da detalii de ce au cerut să fiu schimbată. Verificările au fost efectuate de juriștii Prefecturii și am ieșit bine. Ceea ce au invocat ei nu atacă problemele profesionale, ci altele, care nici nu știu dacă trebuie luate în seamă”, s-a justificat Mariana Spoială.
Prefectul Radu Cătălin Mardare știa despre toate conflictele amintite dintre șefii primăriilor și secretari. În ce privește cazul de la Dofteana, prefectul ne-a explicat că și el a încercat să detensioneze situația, găsindu-i secretarei un post la primăria din Tîrgu Ocna, doar, doar conflictul va fi stins. Numai că Mariana Spoială, de loc din Dofteana, nu a acceptat oferta și a rămas la primăria din localitate. „Secretarul a cîștigat în Contencios administrativ și decizia trebuie respectată. Aceste situații trebuie cîntărite foarte bine, pentru că altfel îl poate arde la buzunar pe primar și pe prefect”, ne-a explicat Radu Cătălin Mardare.
Se încearcă modificarea legii
Astfel de situații au existat și anul trecut în județul nostru. În comuna Traian, de exemplu, consilierii locali s-au luptat din greu pentru a-l schimba din funcție pe secretarul primăriei. Motivul: secretarul nu se înțelegea cu primarul și viceprimarul și era acuzat că nu știe suficientă carte. După ce în prima ședință a Consiliului local nu s-au limpezit lucrurile, a urmat o alta, în urma căreia secretarul a scăpat basma curată.
Gheorghe Hură, secretarul Prefecturii, spune că astfel de probleme apar tocmai pentru că legea nu conferă dreptul celui care l-a numit prin ordin pe secretar, adică prefectul, să-l și schimbe pe cel numit. „Cei care vor să ocupe un post de secretar dau mai întîi examen, apoi în ședința Consiliului local se supune la vot acceptarea lui în funcție. Însă cel care-l numește prin ordin este prefectul. Legea a fost făcută în această variantă pentru ca secretarii să nu fie expuși la eventuale abuzuri din partea prefecților. Dar, practic, cele care au dreptul să-i scanționeze pe secretari sînt doar consiliile locale”, a explicat Gheorhe Hură. La întîlnirea prefecților din toamna trecută s-a spus însă că se lucrează la modificarea legii, pentru a-i permite celui care-l numește pe secretar să-l și sancționeze. Un lucru bun, doar dacă cineva poate da garanția că prefectul nu va face nici un fel de abuz. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns