• părinții elevilor de la clasa a II-a B au revenit, în grup, la școală pentru a o susține pe învățătoarea Roxana Bogdan • învățătoarea Ana Miron a făcut memoriu la ISJ, prin care a atacat decizia Consiliului de Administrație al școlii
Scandalul restrîngerilor de activitate de la Școala „Spiru Haret” a reizbucnit ieri, deși, în urma unei decizii a Consiliului de Administrație a școlii luată acum o săptămînă, acesta părea a se fi stins. Amintim că, la două săptămîni distanță de la începerea anului școlar, conducerea de la „Spiru Haret” a fost pusă, datorită plecării a aproape 20 de copii înscriși inițial în clasa întîi, în situația de a reduce un post de învățătoare. Potrivit punctajelor „dictate” de fișele de evaluare, ar fi trebuit să plece din instituția de învățămînt, ca deținătoare a celui mai mic număr de puncte, învățătoarea Roxana Bogdan de la clasa a II-a B. Acesta a fost însă susținută puternic de părinții elevilor, care au declarat, la unison, că „învățătoarea Bogdan pleacă din școală doar peste cadavrul nostru”. În atare situație, Consiliul de Administrație al școlii a adoptat propunerea profesoarei Elena Radu, directorul instituției, care a mers pe ideea de a pleca învățătoarea de la clasa întîi care are cel mai mic efectiv de copii. O hotărîre care i-a mulțumit pe părinți, dar care a fost contestată, printr-un memoriu depus la Inspectoratul Școlar, de către învățătoarea Ana Miron care, cu numai 14 copii în clasă, ar fi urmat să plece din școală.
Inspectoratul Școlar a trimis, ieri, la Școala „Spiru Haret” pe inspectorul teritorial Adrian Horodnic, care nu a reușit să liniștească spiritele, atît timp cît a evitat să ia vreo decizie. „Nu sînt abilitat să iau hotărîri. Inspectoratul Școlar merge pe ideea respectării metodologiei de soluționare a restrîngerilor de activitate, eu venind aici doar să întocmesc fișele de evaluare. Decizia finală va aparține Inspectoratului Școlar. Pot însă să vă spun că vom încerca să vedem dacă nu pot funcționa toate cele patru clase de-a I-a”, ne-a declarat inspectorul Horodnic. Interesant este, însă, faptul că Inspectoratul Școlar Bacău a aruncat pisica înapoi în curtea Școlii „Spiru Haret”. „Metodologia spune că omul cu punctajul cel mai mic pleacă și acesta este Roxana Bogdan, dar decizie nu ne aparține nouă, ci Consiliului de Administrație al școlii. Există însă și posibilitatea păstrării a patru clase de-a I-a. Legea Învățămîntului permite funcționarea unei clase cu minimum 20 de elevi, dar un ordin al ministerului fixează limita minimă pentru clasa întîi la 25 de copii. Problema e că un ordin nu poate bate o lege. Ceea ce mă deranjează e faptul că Roxana Bogdan a uitat că, anul trecut, ea a putut rămîne în școală, doar pentru că a apărut varianta formării clasei cu program prelungit, în care s-au înscris copii din tot orașul. Pe de altă parte, însă, celelalte doamne învățătoare au crezut că experința și prestigiul lor sînt sufieciente pentru a le scuti de neplăcerile unei restrîngeri. Au uitat probabil că în vară zbîrnîiau telefoanele de la școală și părinții întrebau dacă nu se mai face o clasă cu program prelungit și nici una nu a fost de acord să facă o astfel de clasă”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu.
În aceste condiții, se pare că singura soluție de stingere a scandalului de la „Haret” ar fi aprobarea, de către Inspectoratul Școlar, a funcționării a patru clase de-a I-a, cu cîte 20 de elevi fiecare, ceea ce ar elimina, cel puțin pentru un an, pericolul restrîngerii de activitate. În caz contrar, părinții elevilor din clasa a II-a B unde predă învățătoarea Bogdan sînt deciși să-și mute copiii la alte școli, variantă în care fosta școală nr. 18 ar trebui să reducă două posturi. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns