• un focar de scarlatină a închis Grupul Școlar Forestier din Comănești și toate școlile din Dărmănești • 16 elevi au fost internați în Spitalul Municipal din Moinești
Elevii Grupului Școlar Forestier din Comănești și cei ai școlilor din Dărmănești vor avea, pînă luni, o vacanță forțată, după ce 16 copii din cele două localități au fost internați în Spitalul Municipal din Moinești, cu diagnosticul de scarlatină. Pe 23 ianuarie, s-au internat primii elevi de la liceul din Comănești, însă numărul relativ mic al acestora nu a impacientat conducerea școlii, care și-a derulat cursurile normal pînă miercuri, 29 ianuarie. „La început, a fost doar un singur caz, care, de altfel, s-a și vindecat. Ulterior, însă, numărul elevilor bolnavi a crescut la 12, dintre care trei erau din aceeași clasă, și am anunțat Direcția de Sănătate Publică. Medicii au decis că, dată fiind contaminarea aerului, e necesară dezifecția școlii. Aceștia au propus să lucreze între ora 13,00 și 15,00, dar noi funcționăm în trei schimburi și elevii nu au putut suporta mirosul. În aceste condiții, miercuri am decis, de comun acord cu domnul inspector general Iorga, să suspendăm cursurile pînă luni, pentru a putea efectua dezifecția așa cum trebuie. Orele se vor recupera în următoarele trei zile de sîmbătă”, ne-a declarat profesorul Petru Rotaru, directorul Grupului Școlar Forestier Comănești.
Scarlatina a „lovit” însă, și Grupul Școlar de Construcții Mașini din Dărmănești, un elev din clasa a V-a, Ionuț Darie, fiind internat, ieri, în spital cu același diagnostic. Mai mult, sora acestuia, Mihaela, este, la rîndul ei, suspectă de aceeași boală. Urmarea a fost că primarul orașului, Dumitru Cojocaru, a solicitat și a obținut de la inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu suspendarea, pentru astăzi, a cursurilor tuturor școlilor din Dărmănești. „Am dorit să evităm situația de la liceul din Comănești, unde boala s-a extins foarte repede. Noi l-am anunțat pe domnul primar, care a luat legătura cu doamna Sibișteanu, solicitîndu-i suspendarea cursurilor în toate școlile, pentru a putea face dezifecție”, a explicat profesoara Liliana Bulibașa, directorul Grupului Școlar din Dărmănești. Elevii din localitate vor revei în bănci luni dimineață, orele de astăzi urmînd a fi recuperate sîmbăta viitoare.
Medicii au crezut, inițial, că e vorba despre rujeolă
De două zile, Grupul Școlar Forestier este pustiu. Cei peste 1.400 de elevi și-au luat o vacanță forțată, după ce conducerea instituției de învățămînt a decis să suspende orele de curs datorită faptului că aproape 20 de elevi, cu vîrste cuprinse între 16 și 18 ani, au fost depistați ca fiind bolnavi de scarlatină și rubeolă. Pe 23 ianuarie, nimeni nu bănuia că în scurt timp liceul va deveni un focar de boală. Inițial, elevii s-au prezentat la Spitalul din Comănești, unde medicii i-au diagnosticat cu rujeolă și le-au prescris un tratament medicamentos. Cum în scurt timp boala s-a agravat, elevii au fost direcționați spre Secția de boli infecțioase a Spitalului municipal Moinești.
George Bogdan Ghineț, de 16 ani, elev în clasa a IX-a la liceul din Comănești, spune că vineri seara a observat că i s-au umflat ganglionii din spatele urechii și i-au ieșit niște pete roșii pe corp. „Am fost la spitalul din Comănești, unde medicii mi-au dat niște medicamente și mi-au spus să nu ies din casă, pentru că am rujeolă, o boală de copii, molipsitoare, dar care se va vindeca repede. Sîmbătă și duminică m-am simțit rău și luni am venit la Moinești, unde mi s-a spus că am scarlatină”, povestește George. Doctorul Elena Comănescu, medic primar la Secția boli infecțioase, recunoaște că se poate vorbi despre o epidemie, în condițiile în care, de pe data de 23 ianuarie, aici au fost internați 13 elevi de la Comănești, dintre care nouă au fost diagnosticați cu scarlatină, trei cu rubeolă și unul este suspect de scarlatină. „La noi au mai venit și alți șase elevi care au refuzat internarea și care au semnat pentru asta. Deocamdată, pacienții sînt sub tratament, care va dura o săptămînă. Nu este exclus ca în această perioadă să mai apară și alte cazuri, care în faza inițială prezentau forme ușoare ale bolii”. ne-a spus doctorul Comănescu. (Fl. CRĂCIUN, Eduard CUCU)
pe raster:
DSP nu considera necesară închiderea școlilor
Măsura de închidere a unităților școlare din orașele Comănești și Dărmănești nu a fost dictată de Direcția de Sănătate Publică (DSP), scarlatina fiind o boală contagioasă care nu poate fi stopată decît prin izolarea bolnavilor în spital și tratarea lor cu antibiotice, operațiile de dezinfecție ale spațiilor în care au stat astfel de bolnavi neavînd vreun rezultat asupra scăderii numărului de îmbolnăviri. „Oprirea cursurilor nu stopează și propagarea bolii. Scarlatina este o boală contagioasă care se transmite pe calea aerului și este declanșată de streptococul beta-hemolitic, care se localizează în gît. Există și purtători ai acestui streptococ care nu fac scarlatină. După apariția celor 14 cazuri de scarlatină, singura măsură care s-a impus la Comănești a fost recoltarea de exudate faringiene în rîndul colegilor elevilor bolnavi. Din 109 copii investigați, zece au fost depistați purtători de streptococ, dar care nu au făcut însă și scarlatină”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP.
Din anul 1994, în județul Bacău nu au mai fost înregistrate decît cazuri izolate de scarlatină, anul acesta un prim focar de îmbolnăvire fiind deja declarat de către specialiștii DSP la Grupul Școlar Forestier din Comănești. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns