Incep cu o intrebare: va mai amintiti de cele doua paradoxuri ale presei sovietice de dinainte de ’89 – ’90? Daca memoria nu va mai ajuta, ori daca nu le-ati stiut, vi le spunem noi: „Pravda” nu spune niciodata adevarul pina la capat, iar „Izvestia” este complet lipsita de informatie!
Am facut apel la respectivele paradoxuri indemnat de articolele aparute in ultimele zile in cotidianul rusesc de cel mai mare tiraj si cu cea mai puternica influenta asupra cititorilor sai. Comentatorii politici ai amintitei publicatii se declara profund ingrijorati de scenariile extrem de periculoase ce ar putea veni dinspre Bucuresti, unde se afla in plina desfasurare lucrarile summit-ului NATO si ale Consiliului Rusia – NATO inclusiv la nivelul cel mai inalt – cu convorbiri top secret intre presedintii american Bush si cel rus, Putin, pe tema scutului antiracheta si a extinderii sferei de cuprindere si de influenta a Pactului Nord-Atlantic. Se pregateste un atac la adresa integritatii teritoriale si a suveranitatii statelor din zona, cu consecinte grave prin izolarea noastra – cam acesta ar fi mesajul continut de articolele alarmiste ale jurnalistilor moscoviti, mizind pe impactul mediatic, ca si pe cel emotional asupra cetatenilor rusi. Romanii sint cei care urmaresc sa profite de pe urma acestor tendinte si evolutii. Asadar, atentie la conduita lor!
Ce anume ii ingrijoreaza, de fapt, pe slujitorii (ne)adevarurilor care le inspira condeiele?! Teama de „pretentiile” teritoriale: realipirea Basarabiei la tara de origine, ca si a tinuturilor istorice din Ucraina locuite de romani. Summit-ul bucurestean este cel mai potrivit moment pentru a se reitera aceste revendicari si a fi tratate cu toata atentia, in contextul largirii cadrului geo-politic al Aliantei; prin unirea Moldovei cu Romania, NATO ar controla intreaga Europa de sud-est, iar prin revenirea la granitele anterioare si aderarea Ucrainei, regiunea ar intra sub influenta NATO si ar izola complet Rusia. Scenarii alarmiste, pentru a nu le spune catastrofice si care se pot naste doar in mintile obisnuite sa dea verdicte ultime. Sustinute, ba chiar sugerate de insisi conducatorii Federatiei Ruse, ministrul de externe Serghei Lavrov fiind categoric in acest sens prin declaratiile conform carora toate acele recroiri ar reprezinta un gest imprudent. Dar ceea ce le scapa, sau omit cu buna stiinta acesti jurnalisti sint tocmai adevarurile istorice: Basarabia a devenit tinut rusesc, apoi sovietic, datorita unor rapturi istorice petrecute in anii 1812, 1940 si 1944, iar Bucovina de Nord este, de asemenea, victima unui tratat odios – Ribentropp-Molotov, lipsit de orice temei de drept international indeosebi dupa dezmembrarea URSS. Iata doar doua dintre adevarurile care sint trecute sub tacere de analistii ziarului „Pravda”, cit si de cei de la „Izvestia”. A privi lucrurile cu ochelari de cal nu poate decit sa te conduca spre finalitati neconforme cu realitatea, iar a le trata de pe pozitiile celui mai puternic inseamna a ignora tocmai argumentele ce definesc o anumita stare obiectiva in chestiunea pusa in discutie. Rusia ar trebui sa iasa din logica razboiului rece, intrucit nu este amenintata de politica NATO, si sa intre in logica parteneriatului pentru securitate si pace – opina, in chiar preziua inaugurarii lucrarilor summit-ului, presedintele Traian Basescu. Acesta subliniind, totodata, sustinerile romanesti pentru aderarea Republicii Moldova la structurile Aliantei. Dar „Pravda” si „Izvestia” isi vor cinta in continuare, in falset, partiturile, demonstrind ca atunci cind esti tributar normalului devine aproape imposbil sa-ti schimbi tonalitatea.
Dictionar ruso-roman: „Pravda” – „Adevarul”; „Izvestia” – „Informatia”
Lasă un răspuns