• unul din angajații turci ai fabricii a sărit la bătaie la salariații români • în final, tot el a chemat poliția • angajații au intrat ieri în grevă spontană la auzul veștii că de la 5 iunie vor pleca în șomaj
Un conflict de muncă declanșat spontan la fabrica Bere Lichior Mărgineni a declanșat o încăierare între unul dintre angajații turci și salariații români. Fitilul s-a aprins în momentul în care oamenii au fost anunțați că vor pleca în șomaj de la 5 iunie. Angajații fabricii au lăsat baltă lucrul și i-au cerut socoteală reprezentantului acționarului majoritar, Murat Cokmez. La un moment dat, unul dintre turci, Ibrahim Sahin – despre care românii știu că este șeful compartiemntului de aprovizionare și import-export – a vrut să iasă cu un Daewoo pe poartă. Românii i-au strigat să lase mașina, că „e a fabricii”. Turcul a oprit Matiz-ul și l-a izbit cu portiera pe unul dintre angajați, Ioan Popa. Mai mult, a sărit la român să-l bată și le striga oamenilor: „Cine sa va conduca, bă? Noi, bă, ca voi nu știți”. N-a lipsit mult ca și alții să se implice în conflict. Doar prezența lui Murat Cokmez – care și-a ținut angajatul -, a paznicilor și urma de sînge rece a unora dintre români a făcut ca lucrurile să se rezume doar la cîteva lovituri. Mai tîrziu, la fața locului și-a făcut apariția și poliția, anunțată de Ibrahim Sahin că „este sechestrat în mașină”. Ceea ce nu era real, dar, într-adevăr, i se spusese să-și vadă de treabă și să iasă din unitate, că oamenii sînt furioși. „Reacția oamenilor este de înțeles – a spus reprezentantul firmei Nicoren. Sînt nervoși, pentru că abia au aflat că vor rămîne fără locuri de muncă, iar omul nostru trebuia să fie mai calm”.
Angajații fabricii au aflat că mai au locuri de muncă doar două săptămîni
Conflictul dintre patronii turci de la Bere Lichior Mărgineni și angajații români nu este nou. El mocnește de multă vreme și a tot izbucnit în răstimpuri. Ieri, oamenii au aflat că de pe 5 iunie trebuie să plece în șomaj. Toți au lăsat baltă lucrul și i-au cerut cont lui Murat Cokmez, reprezentantul firmei Nicoren LLC, care este – cel puțin scriptic – acționarul majoritar. Omul a încercat să le explice că nu depinde totul numai de el, dar spiritele s-au aprins în fața atitudinii sfidătoare a conaționalului său. După incidentul cu angajatul turc, oamenii l-au urmat și au declarat că vor să obțină un răspuns. Discuțiile din biroul directorului general Sergiu Șerban au pus lucrurile la punct doar într-o anume măsură, pentru că soluțiile de redresare a fabricii depind de mai mulți factori.
Datoriile uriașe au tras înapoi unitatea
Practic, pe 5 iunie se termină berea aflată pe stoc, iar unitatea nu mai are autorizarea să proceseze alcool. Datoriile uriașe acumulate după privatizarea dubioasă din 1998 – aproximativ 730 de miliarde de lei, din care peste 600 de miliarde de lei la bugetul statului – au făcut ca Ministerul Finanțelor să nu mai prelungească autorizațiile de funcționare și i-au ridicat licența. Culmea, ca urmare a unei sentințe judecătorești obținută de un obscur SRL din Buhuși, a fost declanșată procedura de reoganizare judiciară, cu numirea unui administrator judiciar, în persoana avocatului Viorel Agapie. Unitatea a avut pînă acum doar permisiunea de a îmbutelia berea aflată pe stoc, dar aceasta se termină. Cînd au aflat că de pe 5 iunie intră în șomaj, cei 180 de angajați rămași în fabrică – dintr-un total de 947, disponibilizați în mai multe valuri – au cerut socoteală. „Muncesc aici de 16 ani – a strigat Mirela Miculescu. Asta am vrut să fac și fabrica asta avea renume. Pînă și în Vrancea era dorită berea Mărgineni. De cinci ani ea este distrusă sistematic, iar noi nu vrem asta”. Ceilalți au susținut-o, aducînd argumente legate de starea de lucruri din fabrică. Ei au spus că numai chiria apartamentul în care stă Serhat Eron – administratorul firmei băcăuane, care lipsea ieri – este de 200 de dolari, la care se adaugă telefoanele, antena satelit și alte cheltuieli suportate de Bere Lichior. „Ei au huzurit, iar noi am fost terorizați, dați afară doar pentru că aveam nevoie de concediu medical, am fost amenințați cu arma de fostul șef al pazei, Ali Kaplan, am stat în frig pentru că ni s-a tăiat căldura și cîte altele”, strigau angajații adunați la director. Lor li s-au tăiat toate sporurile și au rămas la salarii de 2-3 milioane, în ciuda unor ani buni de muncă acolo. Șomajul a fost picătura care a umplut paharul.
Directorul actual de la Bere Lichior Mărgineni a spus că „am ajuns aici din cauza unui management mai mult decît defectuos. Totul a plecat de la privatizare, de cînd am fost ba ai fimei Akmaya, ba a celor de la Altum Maya. Nu mai spun încă o dată ce sume cheltuiam pentru sediul ultracentral din București, apartamente, secretare, bodyguarzi și altele (cheltuielile erau de circa 10.000 de dolari pe lună -n.r.). Noi încercăm să găsim o soluție. Vrem să putem procesa alcoolul din tancuri, lichiorurile, malțul și celelalte, numai să fim lăsați”. Malțul a început deja să fie infestat cu gărgărițe, ceea ce poate duce la pierderi. Alcoolul din tancuri este deja o bombă cu declanșare întîrziată. Directorul Șerban a dat cîteva posibile soluții. Primul lucru care și-al dorește este continuarea activității, ca măcar o parte din datoriile către buget să fie plătite. După aprecierea lui, procesarea alcoolului și celorlalte produse din stoc ar aduce cam 350 de miliarde de lei, ceea ce ar fi un argument în favoarea seriozității firmei. Dacă nu, există posibilitatea de a ataca decizia Finanțelor în contencios. „Legea ne-ar permite să funcționăm”, spune șeful de la Bere Lichior. Aici, însă, decizia aparține ministerului de resort. Oricum, conducerea Bere Lichior Mărgineni va face un plan de reorganizare a activității, reclamat de procedura judiciară.
PAS-ul ar vrea pachetul de acțiuni promis de turci în 1998
Oamenii din fabrică ar vrea reactivarea unui protocol între primul acționar majoritar turc, Akmaya, și PAS-ul firmei. Protocolul prevede cesionarea acțiunilor cumpărate de la FPS către PAS, în schimbul fabricii de drojdie și a altor utilaje. Hîrtia în discuție nu a fost însă ratificată în AGA, motiv pentru care nu și-a produs niciodată efectele. Angajații spun că în acest fel ar căpăta ei controlul asupra unității și ar pune-o ei pe picioare. Ieri, acest lucru a fost cerut în mod oficial, printr-o minută încheiată între actuala conducere și reprezentantul Nicoren. Murat Cokmez a spus, însă, clar că el semnează hîrtia doar în sensul că a luat la cunoștință de doleanța românilor. Decizia aparține însă patronilor turci. Nici măcar Serhat Eron, administratorul care lipsea ieri din unitate, nu poate lua o astfel de decizie. Râmîne de văzut ce se va decide, dar este greu de crezut că turcii renunță la Bere Lichior Mărgineni. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns