Piața imobiliară din Bacău înregistrează o schimbare de trend, clienții își mută interesul de la ansamblurile noi către locuințele vechi. Pe finalul anului 2018, vânzările apartamentelor noi s-au prăbușit, iar 2019 începe cu scumpiri ale celor vechi.
Prețurile apartamentelor vechi au crescut simțitor față de anul trecut, asta cel puțin din punct de vedere al evaluărilor realizate de notarii publici. De fapt, importanța acestora este destul de mare, dat fiind faptul că sunt luate în calcul la fiecare tranzacție de terenuri sau locuințe, iar în funcție de acestea se stabilesc taxele datorate statului și onorariile notarilor.
Față de anul trecut, în 2019, în zona centrală, creșterile de prețuri la garsoniere sunt de câteva sute de euro. În schimb, la apartamentele de două camere, majorările sunt și de 2.000 de euro.
Unde s-au scumpit locuințele
Astfel, dacă anul trecut, apartamentul de două camere, confort 1, se achiziționa cu un preț minim de 35.900 de euro, acum acesta este evaluat la 37.700 euro. Locuințele cu trei camere depășesc 51.000 de euro, iar cele cu patru sar bine de 65.000 de euro, cu 2.400, respectiv 3.000 de euro mai mult decât se cerea anul trecut.
Zona 1 include nu doar centrul orașului, ci se întinde până la Aleea Parcului, strada Mărășești până la Tic-Tac, Războieni, Tolstoi și Unirii până la Autogară. Apartamentele cu două camere și garsonierele din zona Mioriței sunt evaluate la același preț ca și cele situate în zona Gării, dar tot mai scumpe față de anul trecut cu circa 2.000 de euro.
Prețul minim pentru o locuință cu două camere, confort 1, în aceste zone este cuprins între 31 și 32.000 de euro, cel cu trei camere se vinde cu un preț de pornire de la 38 la 40.000 de euro, iar cele cu patru se situează între 44 și 46.000 de euro.
Cel mai scump cartier din municipiul Bacău
Cartierul Bistrița Lac este în continuare unul dintre cele mai scumpe din punct de vedere al prețurilor locuințelor, poate și pentru că apartamentele situate aici sunt printre cele mai spațioase din oraș. Locuințele cu două camere pornesc de la 35.600 de euro, cele cu trei sunt mai scumpe cu 10 mii de euro, iar cele cu patru sunt cotate la cel puțin 56.800 de euro. Și aici, prețurile au crescut cu 2.000 de euro față de 2018.
În fine, în zona de nord, cea mai vânată și totodată „scumpă” stradă este Ștefan cel Mare. Un apartament cu două camere pornește de la 34.500 de euro, unul de trei de la 42.200, iar unul de patru de la 51.100 de euro.
Evaluările sunt valabile pentru locuințele situate la primele două etaje, dar oricum acestea sunt mai rare acum. Pentru etajele superioare prețurile se reduc cu 7 la sută, iar pentru parter cu 5 la sută și după cum se menționează și în document, aceasta este o evaluare bazată pe informații din presa de specialitate, dar și de la notari și din anunțurile de vânzări-cumpărări.
„Tendința actuală pentru anul în curs este de o ușoară creștere a valorilor la spații comerciale, industriale, hale și o ușoară creștere a valorilor la apartamente și construcții rezidențiale și anexele acestora, în funcție de localități, corelat cu dezvoltarea economică și socială, între 2 și 5 la sută. Atât cererea cât și oferta se vor situa peste nivelul anului 2018”, este de părere evaluatorul care a întocmit noua grilă, ing.Cristian Ursărescu.
Rica a zis
Alt articol comandat.
S-a prabusit cererea de apartamente noi si a crescut fulminant cea de chichinete vechi? Cum asa? Cine pana mai ieri voia un apartament nou deodata a realizat ca visul sau e o cutie de chibrituri din 1970 intr-un bloc cu risc seismic?
Marius a zis
Oricum ce se vinde este infim. Problema este această grilă notarială despre care se vorbește în articol, care stabilește prețurile minime, adică poți vinde cu mai puțin dar vei plăti taxe la nivelul grilei.
În plus dacă vinzi cu mai puțin automat te verifică și ANAF.
Au mărit prețurile minime din grila notarială tocmai pentru ca notarii publici care de fapt sunt privați + statul să câștige mai mult.
Revenind la notari statul le asigură o clientelă – mai exact nu poți face nici o tranzacție decât apelând la notar.
Cât despre prețurile de pe piață – urmăresc de ceva ani ce se întâmplă în Bacău – sunt apartamente la vânzare în din 2012 – prețurile sunt enorme pentru Bacău, dar mulți preferă să stea cu ele goale și să aștepte proștii. Și chiar stau de ani de zile.
Mai mult decât atât, majoritatea anunțurilor sunt de la agenții care cer 3 % din valoare doar comisionul lor. Adică la 60K euro ei cer 1800 doar pentru că intermediază și îți arată un apartament 5 minute.
Deci pentru orice imobil dacă vrei să cumperi trebuie să plătești prețul cerut + 3% + actele, adică mai dai câteva mii.
Pentru cine nu crede că la vânzare sunt apartamente de ani de zile (aceleași) poate urmări olx / lajumate / etc – apartamente luate la preț de frigider în anii 90 – la prețuri de zeci de mii de euro acum.
Cât despre blocurile noi – glume – 80 – 100K – fără parcări (sau mai dai 5K pentru un loc) – suprafețe care nu respectă legea locuinței, semidecomandate, n-ai intimitate, geamuri de vezi la vecini, etc etc…
O zi mai bună !
Anaf a zis
Asa cum spune Marius, avem o problema cu agentiile imobiliare. Au devenit unii agenti peste noapte. Daca vrei sa inchiriezi un apartament de ex. 250 de Eur/luna, trebuie sa platesti inca 250 comision agentului. Mi se pare o suma exorbitant de mare. Urmaresc sa inchiriez un apartament de aprox. 2 luni, si cand le spun de contract la finante si chitanta pe comision incep sa dea din umeri. Eu zic ca ANAF-ul sa mearga pe teren sa vada unde sunt adevaratele evaziuni.
Dragi proprietari, nu mai dati apartamentele de inchiriat agentiilor intrucat acestia umfla pretul si veti sta cu ele goale pana la adanci batraneti.
Mitul cu „luat credit din banca si dat in chirie” ar trebui sa va iasa din cap. Nu poti la Bacau sa ceri chirie 350 de Euro pe un apartament cu doua camere.
Exclus!
Alex a zis
Credeam ca sunt singurul care a remarcat acelasi probleme. Dupa cateva luni de cautari, am ajuns sa dispretuiesc profund aceasta tagma profesionala.