• CET dorește ca toate asociațiile cu care colaborează să aleagă aceiași modalitate de facturare și plată • Termloc nu a stabilit, însă, o strategie în ce privește facturarea • pînă la 31 martie furnizorii și producătorii de agent termic trebuie să stabilească metodologia de calculare a consumurilor efective de agent termic care se iau în calcul la facturarea către consumatori
Aplicarea noii ordonanțe referitoare la plata agentului termic stîrnește, încă o dată, controverse în rîndul societăților furnizoare de agent termic din municipiul Bacău. Una dintre noile prevederi face referire la modalitatea de facturare a agentului termic consumat pentru prepararea căldurii și a apei calde. Potrivit OUG 5/2003, asociațiile de proprietari pot opta între plata în tranșe egale în perioada întregului an calendaristic, plata în tranșe lunare egale diferențiat pe sezonul de iarnă și de vară sau plata lunară pe baza consumului efectiv, practicată în prezent. Conducerea CET SA Bacău este de părere că cea mai avantajoasă modalitate de facturare a agentului termic este, atît pentru societate, cît și pentru locatari, cea în tranșe lunare egale. Directorul Vasile Drăgușanu a precizat, însă, că alegerea uneia dintre cele trei variante de facturare și plată de către asociațiile cu care societatea colaborează ar fi varianta ideală. „Nici nu vreau să mă mă gîndesc ce ar însemna pentru noi ca fiecare asociație să aleagă altă modalitate de plată. Ar fi un adevărat dezastru pentru serviciul financiar -contabil, pentru care facturarea agentului termic consumat ar însemna muncă titanică. Și perioada regularizărilor ar fi o mare problemă”, este de părere directorul Vasile Drăgușanu. Pentru ca toate cele aproape o sută de asociații de proprietari din municipiul Bacău, CET intenționează să le propună acceptarea unei singure modalități de facturare.
De partea cealaltă, Termloc SA Bacău, al doilea operator de agent termic din municipiul Bacău, nu a făcut strategii în ce privește modalitatea optimă de facturare, deși punctul de vedere este același cu cel al CET: cea mai bună soluție ar fi plata în tranșe lunare egale. „Deocamdată, pentru luna martie, aplicăm ordonața 6 referitoare la calcularea consumului mediu contorizat. Vom vedea ce va fi în luna martie”, a spus Viorel Comănescu, derectorul de exploatare al SC Termloc SA Bacău.
Potrivit unui ordin al Ministerul Administrației Publice, pînă la 31 martie, furnizorii și producătorii de agent termic trebuie să stabilească metodologia de calcul a consumurilor efective de agent termic care se iau în considerație la facturarea către consumatori. Conform acesteia, furnizorii trebuie să calculeze pierderile efective pe fiecare punct termic și să stabilească o medie ponderată a pierderilor pentru întreaga localitate pe baza căreia se va calcula și acorda subvenția. Cantitățile efectiv facturate către consumatori vor fi corectate cu coeficientul de pierdere personalizat al fiecărui punct termic, compensările între punctele termice urmînd să fie realizate în baza mediei aprobate la nivel de oraș. Pînă la apariția de noi reglementări în ce privește plata agentului termic, cele două societăți furnizoare de agent termic din Bacău au început să efectueze calculele preliminare ale consumului anual sau al celui din sezonul de vară și sezonul de iarnă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns