Alți 20 de băcăuani au fost înșelați și obligați să muncească în Germania, fără bani și hrană.Unii sunt și acum exploatați și nu reușesc să se întoarcă în țară. Cei care au scăpat și au revenit acasă au povestit cum au fost bătuți și înfometați. Anchetatorii au descoperit un alt grup de traficanți care racolează oameni pentru muncă în străinătate, condus de un inginer din Bacău.
Cătălina CHIFU
DIICOT Bacău a identificat alte 20 de persoane care i-au căzut victime lui Ionel Dura (aflat în arest preventiv), care le-a înșelat și le-a obligat să munceasă în Germania, în condiții extrem de dure, fără hrană și bani. Patru din acestea au depus plângere și au fost audiate, însă restul nu au reușit să se întoarcă în România. Anchetatorii încearcă acum să facă demersuri la Ambasada României la Berlin pentru a-i ajuta pe oameni să se întoarcă acasă. La sfârșitul lunii septembrie, Ionel Dura a fost reținut și s-a luat măsura arestării preventive.
Împreună cu tatăl său (care a decedat recent) și alți complici, Ionel Dura a reușit să înșele, pe parcursul a doi ani, sute de persoane pe care le-a transportat în Berlin (Germania) și le-a obligat să muncească în construcții. În capcana traficanților cădeau ușor oameni disperați, fără venituri sau cu situații materiale precare, neinstruiți și dispuși să accepte să plece la muncă în străinătate. Victimelor li se promitea că vor munci la societăți sau persoane fizice din Germania, în domeniul construcțiilor, iar sumele pe care urmau să le câștige erau impresionante pentru ele: 1.500 de euro pe lună. De asemenea, cazarea și masa ar fi fost asigurate de angajatorul german.
În realitate, zeci de oameni din Bacău, Neamț și București au ajuns să fie exploatați prin muncă în Germania. Ionel Dura avea închiriat un imobil în Berlin, iar tatăl său se ocupa de transportul muncitorilor cu microbuzul personal, în schimbul a 150 de euro de persoană. După ce ajungeau în Germania, traficanții îi plasau pe oameni la diverși parteneri germani, fără să li se asigure condiții de muncă și fără să fie plătiți. Mai mult decât atât, cei audiați de procurori au povestit cum au fost bătuți și amenințați în momentul în care și-au cerut banii cuveniți.
Unii au reușit să fugă
Pentru a împiedica plecarea muncitorilor înșelați, traficanții le-au confiscat actele de identitate sub pretextul că trebuie făcute contracte de muncă. În disperarea lor, unii au fugit fără bagaje și au cerut ajutorul Ambasadei României la Berlin. Au reușit să ia legătura cu rudele care le-au trimis bani pentru a se întoarce acasă. „În momentul arestării lui Dura, acesta mai avea muncitori în Germania – spun procurorii DIICOT. Au fost identificați încă 20 de oameni înșelați. Șase din ei s-au întors săptămâna trecută în țară. Au luat legătura cu rudele și au reușit să fugă de acolo. Victimele au făcut plângere și la noi, și în Germania. La audieri, oamenii au vorbit despre starea de teroare în care au trăit și muncit în Germania. Erau mereu supravegheați, iar cei care se plângeau sau încercau să fugă erau bătuți. Noi am făcut demersuri pentru a-i aduce pe toți acasă, însă este greu. Unii au reușit să fugă de acolo, dar au rămas în străinătate și nu-i putem găsi. Probabil că muncesc în altă parte ca să facă bani să se întoarcă acasă. Sperăm ca de Sărbători măcar să revină în țară”.
Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au luat urma unui alt grup de traficanți, condus de un complice de-al lui Dura, Ștefan Sandu, inginer din Bacău, față de care s-a început urmărirea penală. Acesta a fost citat în Germania, iar soția lui a fost chemată la audieri. „Dura căuta persoane cu studii de specialitate în construcții care să-i convingă pe oameni și să prezinte credibilitate. Acesta era rolul lui Ștefan Sandu” – mai spun anchetatorii.
Lasă un răspuns