„Customs, culture and good practices”
Colegiul Tehnic Anghel Saligny din Bacău a finalizat, în aceste zile, Proiectul Multilateral Comenius „Customs, culture and good practice”, pe care l-a derulat din 2011. La final de activitate, echipa implicată de cadre didactice și elevi este deja nostalgică. „Au fost doi ani plini, cu multă muncă și efort, cu numeroase activități derulate în țară și străinătate, dar dincolo de aceasta, lansarea proiectului în luna octombrie 2011, a marcat începerea unei frumoase colaborări cu cinci școli din Portugalia, Ungaria, Grecia, Portugalia și Slovenia, dar și cu multe instituții din comunitatea locală – ne-a spus profesor Mihaela Cojocaru, coordonator proiect, amintindu-și de prima reunine de proiect care a avut loc în Antalya. A fost piatra de temelie a acestui parteneriat, acolo hotărându-se calendarul desfășurării activităților din proiect și structura lor. Școala parteneră din Turcia a ridicat standardul de profesionalism la cote foarte înalte, ceea ce a determinat ca, pe întregul proiect, fiecare mobilitate să fie organizată cu seriozitate și respect pentru partenerii de proiect”. Despre cea de-a doua reunine, cea din Ungaria, la Szeged, coordonatorul proiectului ne spune că a avut un caracter mai special, fiind singura în care au participat și elevi, atent selecționați, și care s-au remarcat în fața partenerilor printr-un spectacol impresionant de dansuri și costume populare, dar și prin bunele competențe lingvistice – comunicarea s-a făcut în limba engleză – și prin atitudine.
Povestea, fiindcă toate activitățile din proiect s-au transformat într-o poveste, a continuat în anul școlar 2011-2012, chiar în Bacău, în luna mai. „A fost un punct de maxim interes și angajament pentru cadrele didactice, elevii și părinții din școala noastră – ne mărturisește prof. Mihaela Cojocaru, de la Colegiul «Anghel Saligny» -, partenerii de proiect participând la activități desfășoare în școală, lansarea unui număr nou al Revistei de matematică AS, editat în limba engleză, la ateliere și seminarii”. Următorul an școlar a însemnat continuarea periplului european în Grecia, la școala din Patras, respectiv Slovenia, finalizându-se în Portugalia. „Reuniunea din Portugalia a reprezentat un punct de mare interes, generat de gala produselor finale: Calendarul Comenius, E-dicționarul care cuprinde cuvintele învățate la lecțiile de limba engleză-maternă în cele 6 țări partenere, muzeul popular școlar, un manual cu Exemple de bune practici din școlile partenere în proiect, blogul proiectului și Cd-ul cu muzică și dansuri prezentate de elevi la cele două reuniuni la care au participat elevii, în Ungaria – elevi din România, Turcia și Slovenia, apoi în Slovenia – elevi din Grecia, Ungaria și Portugalia – a mai povestit cadrul didactiv băcăuan, coordonator al proiectului. Un moment surpriză, la finalul reuniunii, a fost atunci când cele șase coordonatoare de proiect au îmbrăcat cu mare bucurie ia tradițională românească, realizată la atelierul de croitorie de către elevii noștri”. Sfârșitul proiectului propriu-zis a însemnat, din nou, momente de maxime emoții, nefiind ușor să-ți iei rămas bun de la oamenii pe care i-ai cunoscut. „Am construit punți de suflet peste mări și țări! Nu e lucru simplu să găsești la peste 3.000 de km distanță, într-o școală sau într-un ziar, poze și imagini cu elevii noștri, cu școala noastră, cu România – mai spune profesor Mihaela Cojocaru. Acum, când facem bilanțul și pregătim Raportul de activitate final, urmărind modul în care obiectivele proiectului au fost atinse, putem considera că a fost un proiect de succes, în care ne-am îndeplinit toate obligațiile parteneriatului și am reprezentat la un înalt nivel școala, municipiul Bacău și România”.
Proiectul a fost derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, care a acordat un grant în valoare de 24.000 euro pentru realizarea mobilităților, materialelor de diseminare și produselor finale.
„Mulțumim Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Inspectoratului Școlar Județean Bacău – a încheiat frumoasa poveste coordonatorul de proiect – precum și tuturor partenerilor și colaboratorilor noștri, care ne-au sprijinit și susținut pe parcursul celor doi ani”. (Mădălina ROTARU)
Lasă un răspuns