Aproape 150 de someri cu virste intre 18 si 52 de ani, din judetul Bacau, au fost scolarizati gratuit, in ultimii doi ani, de Fundatia „Scoala Comerciala si de Servicii” Bacau, in cadrul unui proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013”. Beneficiari au fost 135 de bacauani fara loc de munca, din mediul urban sau rural, care au participat la cursuri de calificare in profesiile bucatar, ospatar, brutar, dulgher – timplar – parchetar, lucrator instalator pentru constructii si lucrator in structuri pentru constructii.
„Cursurile s-au desfasurat in perioada 1 octombrie 2010 – 31 iulie 2012, in sase domenii de calificare. Din cei 135 de inscrisi, 123 au absolvit, diferenta fiind reprezentata de tineri care au renuntat pe parcurs, din motive personale. Nu este usor sa aduci oamenii la cursuri, sa-i misti din casele lor, mai ales daca au si o indemnizatie de somaj. Orele de practica s-au facut in spatiile Fundatiei, cu echipamente achizitionate in cadrul proiectului”, a subliniat Ilie Tanase, manager al proiectului. La finalul cursurilor, absolventii au obtinut Certificate de calificare recunoscute la nivel national de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului iar 20 dintre acestia si-au gasit deja un loc de munca, pe posturi de bucatari, lucrator in structuri pentru constructii sau ospatari.
„Conform proiectului trebuia sa angajam 10 cursanti, insa noi am organizat cinci intilniri cu potentiali angajatori si am reusit sa gasim locuri de munca pentru 20 dintre cei inscrisi. De asemenea, toti absolventii au primit la final cite o indemnizatie de 150 de lei pentru fiecare luna de curs. In functie de specializare au fost intre trei si sase luni”, a declarat Maricica Sova, directoarea Fundatiei „Scoala Comerciala si de Servicii”, Bacau.
Cursantii au beneficiat pe durata formarii de experienta a 16 lectori specializati in domeniile de calificare. „Au venit cu stringere de inima, apoi deschiderea a fost totala. Pentru mine a fost o provocare, pentru ca am avut si ore de practica si asa am reusit sa-i atragem mai mult. Au fost interesati de bucataria traditionala, de preparate culinare din tarile invecinate. Au venit cu intrebari, pe care le-am rezolvat impreuna. Am fost incintata de ei, si am reusit sa comunicam foarte bine. Am lasat la o parte bariera lector – cursant. A fost un fenomen interesant, pentru ca au fost cursanti cu virste si experiente diferite. Am avut la curs si un tata, cu fiul.
M-am implicat in acest proiect pentru ca imi place ceea ce fac. Eu ii incurajez intotdeauna pe oameni sa mai aiba o meserie, este bine sa ai intotdeauna un as in mindca, pe care sa il scoti la nevoie”, a declarat Cornelia Andronic, lector la cursul pentru bucatari. Cursantii au fost selectati dintre 165 de aplicanti, cu ajutorul partenerului K.S.T. Consulting SRL Bacau, cu experienta in consilierea tinrilor in cariera pentru alegerea unei profesii si in orientarea profesionala de specialitate a adultilor. Au fost luate in considerare criterii de profil psihologic si compatibilitate cu ocupatia respectiva.
Proiectul „O sansa somerilor tineri si de lunga durata din judetul Bacau pentru integrarea pe piata muncii”, derulat Fundatia „Scoala Comerciala si de Servicii” Bacau, are o valoare totala de 1.826.314 lei, din care 1.709.322 lei reprezinta sprijin financiar nerambursabil.
(Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns