• ieri a fost inaugurată Școala Prăjoaia, una dintre cele mai moderne instituții de învățămînt din mediul rural de la noi din județ
• toate școlile din județul Bacău făcute în ultimii ani s-au realizat cu fonduri din străintate • la Prăjoaia, contribuția inițială le-a aparținut francezilor din Feytiat, iar restul investiției s-a realizat cu bani de la Consiliul Județean
Peste 120 de copii de clasele I – IV și 50 de grădiniță din Prăjoaia, comuna Livezi, vor intra, peste cîteva săptămîni, într-o școală complet nouă. În clădirea luminoasă miroase a var și vopsea, calculatoarele sînt racordate la internet, iar băncile moderne intră în contradicție cu pantofiorii scîlciați ai micuților care s-au îngrămădit să vadă minunea. Zeci de copii mai mari și mai mici și-au lungit ieri gîturile și s-au zgîit pe la geamuri, să se poată lăuda la colegii lor că ei știu cum arată școala cea nouă. „Eu am fost printre primii aici. Am venit săptămîna trecută, cu mama, și am spălat geamurile. Am ajutat și la cărat molozul, cînd s-a dărîmat școala veche. Tare îmi pare rău că acum sînt mare, merg într-a VI-a, și mă duc la Școala din Livezi. Măcar frățiorii mei o să aibă noroc”, spune, nu fără mîndrie, Roxana Lupu. Are acasă șapte frați, la fel ca și Corina Trifan.”Noi am crescut și mergem la Livezi. Pe jos, în fiecare dimineață, aproape doi kilometri. Iarna, e tare greu, mi-e groază să ies din casă”, ne spune puștoaica, în timp ce chipul măsliniu de la natură trădează încîntarea.
În Prăjoaia sînt 625 de locuitori. „Mai bine de 40 % dintre ei sînt rromi”, spune primarul de la Livezi, Cezar Bădăluță. Copiii țiganilor vin, însă, la școală. Poate din cauza „cornului și laptelui”, poate din simpla dorință de a învăța. „Nu am avut probleme cu ei, de trei ani, de cînd sînt învățătoare aici. Vin mereu la școală, și iarna, cînd e frig afară. Nu s-au semnalat cazuri de abandon pînă acum”, povestește Ioana Tîrîș, una dintre învățătoarele din școală. Copiilor de rromi și de rromâni, francezii din Feytiat le-au făcut cadou școala cea nouă. Acum aproape trei ani, reprezentanții comunității din Feytiat au înțeles că imobilul de 120 de ani, în care se învăța la Prăjoaia, pune în pericol viața copiilor. Au donat 400 de milioane de lei la acea vreme, bani care au ajuns pentru a se executa fundația unei nou clădiri. Consiliul Județean Bacău a continuat investiția și a alocat, în total, peste 2,5 miliarde de lei. Un ultim ajutor a venit tot din partea francezilor: banii pentru mobilier, calculatoare, instalația electrică și gard. „În total, cei din Feytiat ne-au ajutat cu 1,1 miliarde de lei. Restul banilor, pînă la valoarea de patru miliarde de lei, cît este evaluată școala, au venit de la Consiliul Județean. Construcția s-a făcut, exclusiv, cu mînă de lucru din localitate, plătită de firma care a realizat lucrarea. Demolarea vechii școli s-a făcut vara asta și am folosit oameni care beneficiază de venitul minim garantat. Apoi, am apelat la părinți, să vină să ne ajute să facem curățenie”, ne-a povestit primarul Cezar Bădăluță.
Viceprimarul comunei Feytiat, Bernard Fourniaud, consilieri locali, dar și reprezentanți ai presei franceze, au participat ieri dimineață la inaugurarea Școlii Prăjoaia. Alături de prefectul Radu Cătălin Mardare, de președintele Consiliului Județean, Neculai Lupu, de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, Ministerului Educației și Cercetării sau Ministerului Integrării, oaspeții francezi au îndurat cu stoicism, timp de aproape două ore, soarele năucitor și căldura insuportabilă în care un sobor de preoți a sfințit școala, iar elevii au prezentat un program artistic, în limbile română și franceză. Curtea școlii, proaspăt asfaltată, a fost plină pînă la refuz de localnici. Femei cu copii în brațe, puști curioși, bărbați care au lăsat pentru cîteva ore muncile cîmpului, cu toții s-au înghesuit să asiste la eveniment. Cei mai fericiți au fost cei mici, care nu au mai așteptat ca leagănele și toboganele aduse de francezi să fie montate, și le-au folosit din plin. Cu ciorapi lungi, pe alocuri peticiți, cu pantofiori cu vopseaua din vîrf dusă sau sandale moștenite de la frații mai mari, copiii din Prăjoaia, mai albi sau mai tuciurii, au făcut abstracție de sărăcia din gospodării și s-au bucurat, de o școală nouă, dar și de atîta lume venită la ei în sat.
Școala din Prăjoaia, a doua construită de francezi la Livezi
Cu școala din prăjoaia, francezii din feyriat au „recidivat” la Livezi. În 1992, ei au mai construit o școală, complet nouă, în satul Scăriga. După ce au inaugurat ieri Școala Prăjoaia, oficialii români și francezi s-au dus și la Scăriga, unde 30 dintre cei 35 de elevi ai instituției de învățămînt și-au rupt din vacanță și au pregătit un program tradițional. Școala Scăriga, mai mică decît cea din Prăjoaia, arată ca nouă, fapt constatat și de viceprimarul din Feytiat. Construcția a fost concepută de un arhitect belgian și a fost realizată în numai patru luni. Banii au provenit, integral, din fondurile donate de comunitatea din Feytiat, după ce școala cea veche a fost luată de ape, la inundațiile din 1991.
Prefectul Cătălin Mardare ne-a povestit care este istoria comună, a celor două comunități: francezii au trimis o scrisoare la Livezi, înainte de 1989, în cadrul demersului „Operation Villages Roumaines”, prin care occidentalii încercau să oprească distrugerea satelor românești, gîndită de Ceaușescu.
„După Revoluție, a existat o corespondență între primarii din Feytiat și cei din Livezi și o primă delegație a venit la noi în județ, în primăvara lui 1991. S-au legat atunci primele prietenii, cimentate de inundațiile din vara aceluiași an, cînd francezii au venit cu ajutoare și apoi au ridicat școla din Scăriga. Au început apoi schimburile: ei au venit în fiecare an în Bacău și la Livezi, consilieri locali din comună au mers la Feytiat. În 2000, aau întrebat care ar fi o prioritate a moemntului și primarul de atunci, Francisc Giurgiu, a spus că o școală”, ne-a spus prefectul Mardare.
Contribuția străină pare să fie esențială pentru construirea unei școli noi în România. Potrivit inspectorului școlar general adjunct Livia Sibișteanu, după Revoluție, în județul Bacău marea majoritate a școlilor noi s-au realizat cu fonduri din străinătate, de la comunități locale sau de la Banca Mondială. La Vrînceni, imobilul în care învață elevi a fost ridicat de belgieni. La Scăriga, de francezi. La Chilia benei și Glodișoarele, s-au găsit sponsori care să facă școli. În județ există acum 11 clădiri de școală, care se află în construcție cu bani alocați de la Consiliul județean. Doar două grădinițe în Zemeș au fost ridicate prin banii comunităților locale. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns