• conducerea Casei Naționale de Sănătate vrea să-i vadă săptămînal pe directorii de spitale la cursuri ținute în sistemul videoconferințelor
Punerea pe tapet a plății din fondul asigurărilor de sănătate a datoriilor acumulate anul trecut de spitale a scos încă o dată la suprafață teoria potrivit căreia directorii unităților medicale ar fi persoane fără talente manageriale. Aparținînd tot reprezentanților Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), teoria a fost susținută recent, de data aceasta îmbogățită cu un nou element. Reprezentanții CNAS spun că directorii de spitale trebuie să urmeze cursuri de management în sistemul teleconferințelor Guvernului. Organizate de Ministerul Sănătății, dar obligatorii pentru șefii spitalelor, cursurile trebuie plătite din buzunar de către cursanți. CNAS nu a anunțat pînă acum de la ce dată vor începe cursurile-video pentru directorii de spitale, dar acestea au toate șansele să devină o simplă mobilizare a unor oameni care peste cîteva luni ar putea să nu mai fie șefi de instituții. „Unii dintre actualii directori de unități medicale din Bacău urmează deja cursuri de management sanitar la Institutul Național de Cecertare și Dezvoltare în Sănătate. Absolvenții acestor cursuri se califică practic în respectiva specialitate, dar ei nu sînt obligați să facă acest lucru”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Inițiativa de școlire cu sila a directorilor de spitale este ciudată, în condițiile în care Ministerul Sănătății a emis deja un ordin prin care toate posturile de conducere din unitățile medicale pot fi scoase la concurs, iar una dintre condițiile de participare este chiar dovada absolvirii a cursurilor de management sanitar. „Ordinul ministerului datează de la sfîrșitul lunii februarie și specifică faptul că posturile de director general, adjunct, de îngrijiri și economic pot fi scoase la concurs. Sînt specificate clar și condițiile de participare la examenul pentru posturile de director. De exemplu, pentru funcția de director general de spital nu mai este obligatoriu să se înscrie numai medici. Orice absolvent de facultate, cu vechime minim cinci ani, dar care a absolvit și cursuri de management sanitar poate deveni șeful unui spital. Doar directorii adjuncți trebuie să fie obligatoriu medici. În noile condiții nu mi se pare potrivit ca actualii directori de spitale să participe la cursuri gen videoconferință, atîta vreme cît se pune în discuție scoaterea la concurs a posturilor lor”, a continuat doctorița Cojocaru. Scoaterea la concurs a tuturor posturilor de conducere din spitalele băcăuane urmează să aibă loc în toamnă, perioadă în care se apreciază că noua structură cu paturi a unităților medicale va fi deja pusă în practică, iar activitatea acestora va decurge în conformitate cu ultimele dispoziții ale Ministerului Sănătății.
În acest moment, toți directorii de spitale din județul Bacău sînt numiți cu delegație, marea majoritate fiind persoane instalate în funcție în anul 2001. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns