• școlile din centrul orașului vor să înființeze clase cu program prelungit pentru bobocii din clasa întîi • solicitările vin din partea părinților cu program foarte încărcat, care nu au timp să se ocupe de educația elevilor • programul claselor de după-amiază diferă, fiecare școală răspunzînd solicitărilor părinților, care plătesc din buzunar al doilea învățător, masa, dormitul și celelalte activități care se desfășoară
Școlile din municipiul Bacău au introdus, anul acesta, o nouă ofertă pentru părinții din ce în ce mai ocupați ai bobocilor din clasa întîi. Unitățile de învățămînt din centrul orașului, care sînt căutate în special de părinții cu stare materială bună sau foarte bună, și-au propus să înființeze clase cu program prelungit, la care elevii vin dimineața și pleacă după-amiaza sau spre seară. Singura școală care a avut, și anul trecut, o astfel de ofertă este Liceul Pedagogic din Bacău. „Intenționăm să continuăm această variantă de școală cu program prelungit, pentru că este o alternativă foarte bună. Părinții sînt mulțumiți de rezultatele copiilor, învățătorii la fel, iar anul aceasta am avut destul de multe cereri pentru clase cu program după-amiaza. Învățătorii au constatat că rezultatele elevilor care urmează școala cu program prelungit sînt mai bune decît ale celorlalți elevi, fiind tot timpul supravegheați și îndrumați de învățătorul de la clasă”, ne-a declarat Ancuța Toderiță, directorul Liceului Pedagogic din Bacău.
Și Școala „Alexandru Ioan Cuza” a primit în acest an foarte multe solicitări din partea părinților pentru a înființa clase cu program prelungit. Chiar dacă pînă acum nu au mai existat în oferta educațională astfel de clase, conducerea școlii este dispusă să vină în întîmpinarea cererilor părinților, considerînd că înființarea claselor este benefică pentru ambele părți. „Aproximativ 75 la sută dintre părinții care au venit la noi la școală să-și înscrie copiii au întrebat și de clase cu program prelungit. Cei care se interesează de această variantă provin din toate categoriile sociale, nu numai cei cu bani. Sînt părinți care au un program foarte încărcat și care nu își permit să vină să ia copiii de la școală la prînz, sau să se ocupe de teme”, spune și Doinița Sîrbu, directorul Școlii „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău. Reprezentanții Școlii „Cuza” nu au decis, deocamdată, cîte clase cu program prelungit vor fi înființate, decizia finală urmînd să fie luată la jumătatea lunii iunie, după ce va avea loc o întîlnire cu părinții care și-au înscris copiii la această școală. Ceea ce știu cu siguranță managerii școlii este că la clasele cu program prelungit elevii vor beneficia de o masă de prînz, program de odihnă, activități recreative, consultanță pentru realizarea temelor, dar și ore de dans sau arte plastice. Și la Școala „Spiru Haret” se intenționează înființarea unei clase cu program prelungit. „Decizia privind înființarea unei clase va fi luată în funcție de cîte cereri vom primi. Pînă acum, doar 16 părinți au solicitat înscrierea la clasele cu program prelungit”, ne-a declarat Ana Bîrsan, directorul adjunct la fosta școală 18.
Și școlile de cartier răspund solicitărilor părinților de a înființa școala de după-amiază. În această situație este Școala „Mihai Drăgan” din Bacău. „Clasa cu școala de după-amiază va fi înființată în completarea clasei de învățămînt alternativ Freinet. Părinții au fost cei care au solicitat ca ai lor copii să-și facă temele la școală și să participe la alte activități, întrucît programul foarte încărcat nu le permite să se ocupe îndeaprpape de educația lor”, spune Liliana Ichim, directorul Școlii „Mihai Drăgan”.
Pentru că bugetul statului nu subvenționează clasele care au program și după-amiaza, cei care plătesc salariul celui de-al doilea învățător, al personalului de îngrijire, masa și cazarea sînt părinții elevilor care le frecventează. Tarifele diferă în funcție de doleanțele părinților, astfel că aceștia nu știu decît după ce se stabilește programul care este suma pe care trebuie să o scoată lunar din buzunar. Banii sînt strînși de comitetele de părinți, consituite în asociații, părinții fiind cei care aprobă propunerile privind persoana care va petrece după-amiezile cu bobocii. Părinții ai căror copii au urmat pînă acum școala cu program prelungit sînt foarte mulțumiți de rezultatele obținute de copii, cu atît mai mult cu cît nu mai trebuie să angajeze bonă sau să-i chinuie pe bunicii care pînă acum se ocupau de programul copiilor, în după-amiezele
în care erau la muncă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns