• continuarea sau suspendarea cursurilor depinde, exclusiv, de nivelul temperaturilor de afară • centrala termică proprie va fi gata după încheierea semestrului
Elevii și profesorii Școlii „Dimitrie Leonioda” au devenit, în ultimul timp, extrem de credincioși, după ce și-au dat seama că suspendarea sau continuarea cursurilor depinde, exclusiv, de Cel de Sus. Mai exact de nivelul temperaturilor de afară: dacă acestea nu vor scădea foarte mult și în clase se va menține o temperatură de cel puțin 15 grade, școala nu se va închide. În caz contrar, aceasta își va suspenda cursurile pînă cînd se va încălzi. Doiar Dumnezeu știe cînd! Toată tărășenia are drept cauze montarea, în această perioadă, a centralei termice, lucrări care au lăsat școala fără pic de căldură.
„Avem noroc că zidurile sînt destul de groase și se răcesc destul de greu. În plus, toate clasele mici sînt dotate cu calorifere electrice, care mai dezgheață aerul. Însă, dacă temperaturile vor scădea, vom fi nevoiți să trimitem copiii acasă”, ne-a declarat profesoara Lola Vrajotis, directorul Școlii „Dimitrie Leonida”. Ea a recunoscut însă, că, din totalul celor 13 săli de clasă din școală, trei ridică, prin poziționarea lor către nord, probleme deosebite din punct de vedere a căldurii. În rest, temperatura din celelalte clase era, ieri la prînz, cît de cît suportabilă. De altfel, unii elevi de la o clasă de „profesională” stateau chiar în pulovere. Dincolo de vîrstă, aceștia sînt avantajați și de orar, care prevede ca două zile pe săptămînă să fie rezervate practicii care, cu o singură excepție, se derulează în afara școlii. Excepția vine dinspre clasele din anul I și II, profil confecții, care fac practică în școală. De altfel, mașinile de cusut din ateliere au avut, ieri, partea lor de vină în „prăbușirea” instalației electrice. Deși schimbată complet în vară, aceasta a cedat suprasolicitării și a lăsat școala fără curent electric.
O situație în care caloriferele electrice menite să dezmorțească atmosfera din clase au rămas simple obiecte de mobilier, motiv pentru care conducerea școlii s-a văzut obligată să-i trimită, la ora 11,00, pe elevi acasă. „Marea problemă e că, dacă ar fi să suspendăm cursurile, nu văd cînd le-am putea recupera. Nu știu dacă centrala va fi gata pînă la sfîrșitul semestrului, așa că ar trebui să recuperăm orele în semestru al II-lea, ceea ce ar fi, practic, imposibil, chiar dacă am învăța în fiecare sîmbătă. În aceste condiții, ne rugăm ca vremea să nu se răcească prea tare și să putem veni la școală măcar pînă la 1 decembrie”, a mai spus directoarea Vrajotis. De altfel, în ideea de a mai cîștiga ceva timp, elevii din clasele I -IV au venit la școală și în acestă săptămînă, deși, oficial, ei se află în vacanță. Că situația de la Școala „Dimitrie Leonida” e departe de a fi normală, a dovedit-o și o secvență derulată, ieri, chiar sub ochii reporterului: în timp ce elevii unei clase de școală profesională încercau să fie atenți la tablă, trei muncitori sudau de zor, într-un colț al clase, cîteva țevi. Dar, ce mai contează un nor de praf, mirosurile de ars ori o repriză de zgomot asurzitor, cînd, peste numai o lună-două, elevii vor avea căldura venită de la centrala termică.
Cazul centralelor termice montate în miez de iarnă a ajuns pe masa ministerului
Cazul Școlii Profesionale de Prestări Servicii Bacău, care și-a închis porțile din cauza frigului, dar și al Școlii „Dimitrie Leonida” și al Liceului „N. V. Karpen”, unde frigul face legea, a ajuns pe masa secretarului de stat din cadrul Ministerului Educației, Constatin Corega. Ministerul a solicitat amănunte conducerii Inspectoratului Școlar. „Am explicat minsiterului că situația de la cele trei școli se datorează investițiilor de aproape 30 de miliarde de lei făcute pentru construcția centralelor termice proprii. E adevărat că lucrările au început prea tîrziu, dar nu au fost bani, fondurile respective fiind luate din bugetul aferent ultimului trimestru. Sincer, prefer să fim criticați că nu învățăm, dar, peste puțin timp, să avem centrale în școli”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Ana Marchiș. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns