– starea sistemului educationat din judet a fost analizata ieri pe toate partile la sedinta Colegiului Prefectural – desi noul an scolar bate la usa, 257 de unitati scolare nu au inca autorizatie sanitara de functionare, rechizitele nu au venit, manualele se asigura numai la clasa I, iar 744 de posturi inca nu sint ocupate
La Prefectura Bacau a avut loc ieri sedinta Colegiului Prefectural. Tema a fost pregatirea anului scolar 2010 – 2011, care bate la usa. Nicu Harasemciuc, inspector scolar adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau a dat citire raportului privind stadiul pregatirilor in unitatile scolare sa ii primeasca pe elevi. Situatia nu este roz de loc si ca in fiecare an, problemele sint cu nemiluita. In urma reorganizarii, numarul unitatilor scolare a ajuns de la 268 la 200. Un numar de 62 de scoli au fost inchise (patru cu clase V-VIII, 15 gradinitie si 43 cu clase I – IV) deoarece nu s-au mai incadrat in norma minima de elevi, adica de 200. „Cele mai multe scoli desfiintate sint cele in care numarul de elevi a fost de sub zece copii pe clasa”, a declarat Harasemciuc. In ceea ce priveste miscarea personalului didactic nici aici vestile nu sint imbucuratoare. In urma reducerilor salariale cadrele didactice nu se mai inghesuie la catedra, astfel incit multe posturi nu sint acoperite, mai ales cele in mediul rural, unde unui profesor nu ii convine sa faca naveta zilnic pe sase milioane de lei si sa achite transportul. Din totalul de 8.200 de posturi, circa 2.000 sint pentru suplinitori. „Pina acum, miscarea cadrelor diactice se incheia pe 11 septembrie si de aceea nu era timp sa se faca orarele. Acum, pe 30 august, se incheie acest fenomen. Avem 744 de posturi vacante”, a mai spus adjunctul de la ISJ Bacau. O alta problema discutata a fost cea a abandonului scolar. In judet sint 600 de elevi de clasa a opta care nu au fost inca repartizatI la licee in prima tura si care urmeaza sa fie repartizati in perioada 1-8 septembrie. Se spera ca acestia vor urma scoala si nu vor renunta la ea.
In patru scoli risca sa nu sune clopotelul
Urmatorul capitol abordat a fost acela al stadiului pregatirilor din scoli, mai precis igienizarea, reparatiile si dotarea acestora. „Unele sint pregatite, altele vor fi gata pina la 1 septembrie. Avem insa si patru scoli unde nu credem ca anul scolar va putea incepe pe 15 septembrie. Scoala Caraclau este in reparatii capitale, iar termenul de finalizare este incert, pentru ca in acest an nu exista finantare. La Scoala din Bogdanesti speram sa se termine lucrarile pina la 15 septembrie. La Ciughes, in Palanca elevii nu pot ajunge din cauza podului rupt la inundatii, iar scoala din Palanca are acoperisul afectat de ploi in proportie de 38%”, a mai explicat Nicu Harasemciuc. Acestoa li se adauga insa alte 257 de scoli care nu au autorizatia de functionare sanitara de la Directia de Sanatate Publica. „Sint clase amenajate in camine, cu 30 de levi, si care nu vor primi in veci autorizatia. Apoi sint scoli care nu au alimentare cu apa, canalizare, mobilier neadecvat, spatii neigienizate sau care nu au solicitat autorizatia. 15% dintre acestea nu vor putea obtine autorizatia. Se va intimpla ca in fiecare an, cind scolile vor functiona pe raspunderea directorilor”, a mai spus inspectorul adjunct. De altfel, Ministerul Educatiei a inaintat o nota la ISJ Bacau prin care precizeaza clar ca in scolile fara autorizatii nu vor incepe cursurile. La nivel de judet sint si 25 de scoli cu autorizatii retrase, temporara, pentru ca nu au dus la indeplinire planul de masuri stabilit de inspectorii sanitari. Sefii de la ISJ Bacau sint insa optimisti. Numarul unitatilor scolare fara autorizatie este in scadere, de la 600 in 2009, la 257 anul acesta.
Rechizitele vin prin octombrie
Anul acesta fondul pentru manuale a fost dublu fata de cel de anul trecut. S-au alocat 564.800 de lei, din care s-au cumparat 146.248 manuale, fata de anul trecut, cind suma alocata a fost de 357.000 de lei si s-au achizitionat 92.000 de manuale. Si asa, nu toti elevii vor avea manuale noi. Singurii care vor fi intimpinati la scoala cu manuale noi sint elevii de clasa I. In privinta rechizitelor, acestea vor ajunge la elevi probabil in luna octombrie. „Fondul alocat pentru rechizite este de 94.447 de lei, de care vor beneficia 36.655 de elevi proveniti din familii cu venituri foarte mici. Vom organiza licitatia si in octombrie rechizitele vor ajunge la elevi, nu ca in decembrie, cum am patit anul trecut”, a precizat Harasemciuc. Saptamina viitoare vor continua discutiile la Prefectura Bacau, pentru rezolvarea problemei scolilor fara autorizatie sanitara, dar si pentru punerea la punct a planului de paza si prevenire a incendiilor in unitatile scolare.
etena a zis
Nu e nimic nou, asa e in fiecare an !
andrey a zis
cu siguranta aceias problema in acelas an fuck off romanai fuckk off hotilor de guvernanti sunteti 300 plus unu la numar in cotroceniul ala pentru ce mancati atatia bani pentru ce sa dormiti pe banile unde ar trebui sa invete copii?fuck off uhhhhhhhhhhhhhh
vasile a zis
Este foarte clar, un inginer sondor petrolist, lasa in urma lui numai si numai PACURA.Acum culegeti ce ati semanat.Si rudele prefectului sunt specialiste de mare clasa la Inspectoratul Scolar.
Un fraier din sistem a zis
Comentariul meu ,unde e?
irina a zis
de cat timp sunt in scoala asta nu s-a schimbat nimin as vrea sa se schimbe ceva
ecaterina de medici a zis
Mai Vasile,haosul il face Berca,nu altcineva si cei care-l sustin din PDL!