• trucuri pentru schimbarea programului și reinstaurarea rutinei zilelor de școală
Data de 15 septembrie este zi de începere a școlii nu numai pentru copii, ci și pentru părinți. După o pauză de cîteva luni, pentru cei mari încep din nou grijile, așa că nu ar fi rău ca pregătirile pentru începerea noului an școlar să fie făcute din vreme. Prima grijă pe care trebuie să o aibă părinții acum, dincolo de colindatul magazinelor pentru cumpărarea rechizitelor și uniformei, este să îi facă pe cei mici să își iasă din comoditatea instalată în zilele de vacanță. Pauza a fost destul de mare, așa că, probabil, micuții au uitat care le erau obiceiurile înainte de lunga vacanță de vară. Este și ușor de înțeles de ce. Nu au mai fost nevoiți să se trezească dimineața și, în afară de lecturile suplimentare, nu au avut grija temelor zilnice.
Părinții care au copii ceva mai mari cunosc, deja, o grămadă de trucuri pentru schimbarea programului și reinstaurarea rutinei zilelor de școală. Prima grijă care trebuie avută acum este legată de schimbarea orei de culcare. Copiii s-au obișnuit cu nopțile tîrzii și cu diminețile la fel de tîrzii. Este timpul să se trezească dis de dimineață, așa că ar cam fi timpul să se culce devreme! Dacă se trezesc cel mai bine dimineața atunci cînd se culcă pe la 8.00 – 8.30 seara, atunci culcați-i zilnic din ce în ce mai devreme, pînă se obișnuiesc să doarmă la ora cu pricina. Folosiți și alte trucuri pentru a-i băga la timp în pat. O baie caldă, cu spumă multă și jucării colorate aruncate în cadă și, mai apoi, cititul unei povești, sînt lucruri menite să îi facă pe micuți să închidă ochii de cum au pus capul pe pernă. Pe cei mai mari, învățati-i să-și pregătească de cu seara hainele ce le vor purta a doua zi și să le explicați că este bine să-și schimbe ora de culcare. Nu uitați să-i treziți devreme! Nu este nevoie să investiți într-un ceas cu o alarmă care să-l atragă pe copil. Vedeți cît timp îi trebuie pentru a se pregăti dimineața și apoi stabiliți ora la care să îl treziți. Stabiliți, totodată, și programul micului dejun. Dacă o mămică se poate rezuma dimineața la o ceașcă de cafea și o felie de pîine prajită atunci cînd este foarte grăbită, copilul trebuie să aibă în farfurie ceva mai consistent atunci cînd se așează la masă. Și, de cele mai multe ori, prima săptămînă de școală este cea mai grea.
Copiii trebuie obișnuiți cu un mic dejun sănătos încă înainte de începerea școlii. Dincolo de tradiționalul unt întins pe pîine și laptele obișnuit, copii au nevoie de o alimentație completă și, dacă timpul vă permite, cît mai diferită în fiecare dimineață.
Și părinții trebuie obișnuiți cu noul program. Ca să își poată pregăti în voie copilul pentru o nouă zi de școală, ora de trezire trebuie mutată cu cel puțin un ceas mai devreme.
O altă măsură care trebuie neapărat luată în această perioadă de către părinți este legată de reducerea timpului alocat televizorului și jocurilor pe calculator. În timpul verii și-au petrecut mult timp afară, la joacă, sau la plajă, dar poate și mai mult uitîndu-se la televizor și jucîndu-se la calculator. Asta pentru că avea destul timp liber ce trebuia umplut cu ceva. Acum, însă, trebuie dezvățați de acest obicei pentru a avea vreme, după începerea școlii, să își facă temele zilnice. După ce își termină lecțiile, o plimbare cu bicicleta sau cu rolele este de preferat în locul unei ore petrecute în fața calculatorului sau televizorului. Pentru reducerea timpului petrecut în fața televizorului sau calculatorului trebuie ținut cont și de vîrsta copilului. Dacă are șase ani, de pildă, nu îi lăsați mai mult de două ore pe zi în fața televizorului sau calculatorului, dar dacă are 13 ani are nevoie de ceva mai multă indulgență din partea părinților. Cei mici abia acum încep să se obișnuiască cu responsabilitatea unor teme zilnice, dar cei un pic mai mari au deja experiența lor, așa că știu cum să facă să-și organizeze timpul.
Mergeți la cumpărături pentru școală însoțiți de copii
Nimic nu este mai plăcut la începutul unui nou an de școală, cel puțin pentru școlar, decît cumpărăturile. Scrieți pe o foaie tot ceea ce aveți nevoie: creioane, stilouri, caiete, cărți, penar și mergeți la cumpărături împreună cu micuții școlari. Așa îi veți pregăti și pe ei cu ideea că va începe școala. Fie că este primul lui an de școală, fie că trece la un nou nivel, îi va folosi această ieșire la cumpărături. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns