O dimineață mohorîtă, cu plaoie nu e, în nici un caz, o semn prea bun pentru ceva care pornește la drum după 13 ani de așteptare. Soții Livia și Viorel Oltean din Ghimeș au avut ceva emoții ieri dimineață, pînă să se convingă că nimeni și nimic nu le mai poate zădărnici visul: acela de a reînființa școala românească din localitate. Vreo 18 mogîldețe de grădiniță și alte 14 de clasa întîi și-au luat inima în dinți și părinții de mînă și au venit la fostul cămin-spital din Ghimeș. Adică la noua școală cu predare în limba română. „Școala românească este o necesitate la Ghimeș. În momentul în care am aflat de dorința oamenilor de aici, Consiliul Județean a redat imediat clădirea fostului cămin -spital Consiliului Local și dorința oamenilor a devenit realitate. De regulă, ideea este să comasăm școlile cu elevi puțini cu cele de centru, dar, dacă necesitățile unei comunități sînt altele, putem face, fără probleme, și drumul invers”, a declarat prefectul Radu Cătălin Mardare, singura oficialitate marcantă care a promis și a și venit la festivitatea de deschidere a școlii.
Un punct de vedere de care păreau a fi convinși și părinții, mulți de etnie maghiară, care au „îndrăznit” să-și înscrie copiii la școala românească. „Am trei băieți și toți învață la școli cu predare în limba română. Cel mai mic, Ianoș, a fost anul trecut la grădiniță la Tărhăuși, dar nu ne-au plăcut condițiile de acolo și, cînd am văzut că s-a deschis școală românească și la Ghimeș, l-am adus aici. Pe ceilalți doi a trebuit să-i las acolo, pentru că aici nu există clasa a IV-a și a VII-a, că altfel îi aduceam și pe ei. Și eu și soțul sîntem maghiari și nu știm prea bine românește, dar copiii noștri trebuie să se descurce, de aceea trebuie să învețe românește mai bine ca noi”, ne-a spus Emma Tothar, mama unui „boboc”. Aproape 20 de părinți de etnie maghiară din Ghimeș cred cu tărie că, fie și numai pentru că trăiesc în România, e cît se poate de firesc ca ai lor copii să știe românește. Alții încă așteaptă să vadă ce se va întîmpla, pentru că presiunile sînt încă foarte mari. Nimeni nu a spus răspicat acest lucru, dar mai toți cei care, ieri, au fost la școala românescă din Ghimeș, au simțit. Clasa pregătită pentru a-i primi pe cei cîțiva elevi mai mari, care și-au exprimat dorința de a învăța în românește, dar a rămas goală o dovedește din plin. (Eduard CUCU)
Început de an școlar fără festivități
• deschiderea oficială a noului an școlar a fost amînată de ploaia și frigul de afară
Buchete de flori dăruite profesorilor, vorbe emoționante spuse de director elevilor așezați în careu, în curtea școlii, regrete pentru vacanța mare ce tocmai s-a încheiat. Bucuria întîlnirii colegilor, unii dintre ei mai înalți acum cu o palmă față de cît erau la începutul vacanței. Sînt lucruri trăite la fiecare început de an școlar de orice copil ce își ia din nou ghizodanul în spate. Anul acesta, lucrurile au stat oarecum altfel. Zgribuliți de frig și adînc înfundați sub umbrele, mii de copii se grăbeau ieri dimineață să ajungă cît mai repede la școală. Spre deosebire de anii trecuți, cînd aveau parte de tot felul de festivități la deschiderea anului școlar, anul acesta copii au intrat direct în săli. Fiecare clasă a avut parte, așadar, de mica ei deschidere oficială. Cu părinții alături, așteptînd cuminți în spatele clasei, profesorii au spus ce au avut de spus, au primit flori, iar copii au cîntărit rapid din ochi, după grosimea cărților, cam cît de grele vor fi în acest an materiile.
La pauza mare, cei mici au mîncat repede cornul și laptele guvernamental, după care au trecut din nou la treabă. Singurul lucru care nu a ieșit din tiparul anilor trecuți a fost prezența autorităților locale. Tot personalul de conducere din cadrul Primăriei Bacău, cu excepția primarului Dumitru Sechelariu, a fost ieri prezent în diferite instituții de învățămînt din oraș. Chiar dacă nu a putut să își spună discursul în fața unui întreg careu de copii, viceprimarul Dragoș Benea a intrat în cîteva clase de la Școala nr. 18, unde le-a povestit cîte ceva copiilor despre cît de mult ar trebui să însemne pentru ei începerea unui nou an școlar. La fel au făcut și viceprimarul Laurian Lucaș, care a fost prezent încă de la primele ore ale dimineții la Colegiul „Ferdinand I”, Elena Șova Gîțu, directorul Serviciului Public de Asistență Socială, care le-a vorbit elevilor de la Colegiul „Vasile Alecsandri”, Aurel Popescu, șeful de cabinet al primarului, prezent la Liceul Economic, arhitectul șef al Primăriei, Silvian Cortez, care a fost la Liceul de Artă, sau secretarul municipiului Bacău, Dumitru Popa, care s-a deplasat la Liceul „Henri Coandă”. Ceva mai deosebită a fost misiunea directorului primăriei, Ioan Butucaru, care a fost prezent la Liceul „Gheorghe Vrănceanu” în dublă calitate: de reprezentant al administrației publice locale și de președinte al comitetului de părinți. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns