• ministerul a „ras” 22 de clase din planul de învățămînt propus de ISJ pentru licee și le-a oferit viitoarelor școli de arte și meserii • două școli de profil vor fi înființate la Motoșeni și Filipești • la Corbasca va funcționa o școală de arte și meserii cu profil de sobari și țesători covoare
Școlile de arte și meserii par a deveni favoritele Ministerului Educației și Cercetării (MEC) în cursa de reformare a învățămîntului. Gîndite să înlocuiască actualele școli profesionale și de ucenici care, de cîtva timp, au început să dea șomeri pe bandă rulantă, școlile de arte și meserii și-au început deja atacul, primele „victime” fiind liceele. Ministerul a decis să renunțe în județul Bacău la nu mai puțin de 22 de clase de liceu din planul de școlarizare propus de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău pentru anul școlar 2003 – 2004 și să le ofere viitoarelor școli de arte și Măsura presupune restrîngerea unui număr însemnat de catedre cu profil teoretic. „Sînt licee în care profesorii titulari beneficiază de ore suplimentare, pentru a acoperi toată programa. Noi am mers pe ideea de a diminua numărul de clase la liceele unde există ore suplimentare, tocmai pentru a nu avea restrîngeri de activitate. Au dispărut 22 de clase de la licee și, pînă acum, am găsit rezolvare pentru profesorii care ar preda la 18 clase dintre cele 22, dar au mai rămas patru clase”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu. ISJ a cerut ministerului 177 de clase de liceu și 201 de clase la școlile profesionale și de ucenici care, din toamnă, se vor transforma în școli de arte și meserii.
Piscicultură la Motoșeni, construcție de sobe la Corbasca
Dincolo de retrîngerile de catedre din învățămîntul liceal, conducerea ISJ a început să bată județul în lung și lat pentru a găsi posibile locații pentru înființarea unor noi școli de arte și meserii, mai ales în mediul rural. Și asta pentru că un alt principiu al acestor școli presupune cuprinderea tuturor absolvenților de gimnaziu care nu intră sau nu optează pentru a-și continua studiile în cadrul unui liceu. Cel mai probabil, ca o noutate, absolvenții de opt clase din comunele Motoșeni și Filipești și din zonele învecinate își vor putea continua studiile chiar la ei în sat. „La Motoșeni va funcționa o școală cu specializările piscicultură și apicultură, în timp ce, la Filipești, este dorită o școală cu profil agricol”, a spus adjuncta Livia Sibișteanu.
De altfel, stabilirea specializărilor în cauză în funcție de necesitățile fiecărei zone este punctul forte al școlilor de arte și meserii. În afară de piscicultură și apicultură, la școala din Motoșeni, dar și la Răchitoasa, are toate șansele să apără și o secție de împletituri de răchită, în timp ce la Corbasca au fost deja aprobate două clase cu profil de sobari, respectiv țesători de covoare. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns