• școlile de la Valea lui Ion și Berești Tazlău vor să-și lărgească orizonturile, depunînd proiecte de finanțare în cadrul programului Comenius 1 • alte 12 unități de învățămînt, între care și o grădiniță, speră să intre în proiecte de parteneriat internațional
Școlile din județul Bacău care vor să deruleze proiecte de cooperare internațională mai au la dispoziție doar două săptămîni pentru a-și depune dosarele de candidatură în vederea obținerii finanțării. Unitățile de învățămînt pot accesa proiecte de finanțare prin programul „Comenius 1”. „Scopul acestui proiect este acela de derulare a unor programe prin care școlile din toate colțurile Europei să se cunoască mai bine. Aceste proiecte pot viza tradițiile culturale, implicarea elevilor și profesorilor în activitățile din comunitate sau cunoașterea drepturilor minorităților”, a precizat Angela Sterpu, inspector cu probleme de cooperare internațională la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Singura condiție pe care trebuie să îndeplinească unitățile de învățămînt care vor să-și școlească elevii la standarde internaționale este ca, în afara unui proiect foarte bine întocmit, să-și găsească parteneri de cooperare internațională. Pînă acum, nu mai puțin de 14 unități de învățămînt din județul Bacău au solicitat avizul inspectorului de specialitate al Inspectoratului Școlar Județean pentru a putea depune dosarele de înscriere la Agenția din București care se ocupă de înregistrarea cererilor. Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău este singura unitate de învățămînt din județ care în această sesiune de înscriere a solicitat două proiecte de finanțare europeană. În cursa pentru proiectele europene au mai depus dosare Școala „Mihai Drăgan”, Școala 4 Buhuși, Colegiul „Grigore Moisil” din Onești, Grupul Școlar „N.V. Karpen” Bacău, Școala „Emil Racoviță” din Onești, Școala 8 Onești, Colegiul „Dimitrie Cantemir” și Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău. Nu numai școlile au solicitat finanțare în vederea derulării unor proiecte internaționale, ci și grădinițele, gheața fiind spartă de Grădinița 41 din Bacău.
O altă premieră absolută a fost înregistrată în acest an prin faptul că și școlile din mediul rural au depus proiecte de finanțare europeană. Una dintre cele două școli care intenționează să acceadă la fonduri este școala din satul Valea lui Ion, comuna Blăgești, acesteia alăturîndu-i-se școala din localitatea Berești Tazlău.
Proiectele de finanțare Comenius 1 nu sînt singurele care pot fi accesate de unitățile de învățămînt. Acestea pot opta și pentru proiecte Leonardo da Vinci. „Aceste programe au drept obiectiv formarea profesională a elevilor din școlile din străinătate care sînt partenere în proiect. Elevii pot face practică productivă în străinătate, la unitățile de învățămînt din țarile cu care se derulează cooperarea internațională”, mai spune inspectoul Angela Sterpu. Singura unitate de învățămînt care a optat pentru o astfel de finanțare este Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău. Atît în cazul proiectelor Comenius 1, cît și al proiectelor Leonardo da Vinci, termenul limită de depunere a dosarelor expiră pe data de 1 februarie. „Dosarele de finanțare nu se pot depune decît o singură dată pe an. În aceste condiții, reprezentanții școlilor care lucrează la proiectele de finanțare trebuie să se grăbească, dacă vor să prindă finanțările din acest an”, a încheiat Angela Sterpu.
Selecția dosarelor depuse pentru obținerea finanțărilor internaționale va fi făcută de o comisie de la București, rezultatele fiind făcute publice cel mai tîrziu în luna mai. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns