• autoritățile au recunoscut că doar 19 școli din cele 531 existente în tot județul îndeplinesc condițiile necesare pentru păstrarea alimentelor în condiții normale
Suplimentul alimentar pentru zecile de mii de elevi din județ va fi asigurat, în anul școlar viitor, de nu mai puțin de cinci firme. În ce privește laptele, acesta va fi distribuit în tot județul de societatea „Dorna Brînzeturi” din Vatra Dornei. În schimb, produsele de panificație care vor ajunge la elevi vor fi furnizate de societățile „Prima Prim” și Pambac, ambele din Bacău, „Panimon” din Onești și „Rosid Prod”, din Moinești.
Deși mai este puțin și sună clopoțelul, primăriile, în special cele din mediul rural, nu sînt pregătite să păstreze alimentele în condiții normale. Pînă la această oră, în școlile din județul Bacău există doar 363 de frigidere în care vor fi depozitate produsele lactate, în condițiile în care necesarul este de 991 de aparate frigorifice. Din acest punct de vedere, doar 19 localități sînt dotate corespunzător.
La ședința Comisiei Consultative, unde a fost pus pe tapet acest subiect, primarii din județ au cerut să li se transmită informații referitoare nu numai la obligațiile pe care le au ei, ci să le fie aduse la cunoștiință și obligațiile celor care furnizează și distribuie produsele. „Trebuie să știm și noi ce este menționat în contractele cu firmele care asigură laptele și produsele de panificație. De exemplu, la Livezi, laptele Dorna a fost adus deja. Ce să fac eu cu el atît de devreme, mai ales că traseul de energie electrică Onești – Sănduleni a fost afectat, încît în ultimele două zile au existat 21 de pauze de curent electric?”, se întreba primarul comunei Livezi, Ionel Costea.
În anul școlar 2004-2005 vor fi asigurate produse lactate și de panificație pentru 38.300 de elevi din 531 de școli și 19.467 de preșcolari care frecventează 485 de grădinițe. Suma necesară finanțării acestui program este de 85,3 miliarde de lei. De buna funcționare a programului sînt responsabili primarii, directorii de școli și directorii coordonatori. Ei trebuie să controleze condițiile de depozitare, locurile de distribuție și condițiile sanitare din locurile în care primesc copiii produsele. De asemenea, ei trebuie să se îngrijească de amenajarea spațiilor de depozitare, asigurarea integrității ambalajelor și nominalizarea unor persoane care să se ocupe de recepția produselor. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns