Consiliile locale din orașele și comunele afectate de furtuna din luna iulie vor primi bani pentru efectuarea de reparații la unitățile de învățămînt – refacerea acoperișurilor, șarpantelor, fațadelor și înlocuirea geamurilor sparte.
Ministerul Educației a emis ordinul prin care a fost aprobată suma solicitată de Inspectoratul Școlar Județean pentru reparații la școlile afectate de furtună. Sumele vor fi trimise consiliilor locale, cărora le revine sarcina să încheie contracte cu firme, prin atribuire directă, și să urmărească desfășurarea lucrărilor.
„De astăzi se pot apuca de lucru Cei din Bacău s-au apucat deja, pentru că aici au fost probleme mai mari și au început lucrările mai din timp. Am sunat și primarii din Motoșeni – unde sunt două școli afectate, Strugari – cu cinci școli și Oituz – patru școli și i-am rugat să găsească firme și să înceapă de urgență reparațiile. Dacă plouă, vor apărea probleme la clădirile rămase fără acoperiș, de aceea trebuie urgentate lucrările”, ne-a declarat inspectorul școlar general Theodora Șotcan.
Suma totală aprobată de minister se ridică la 1,555 milioane lei. Din acești bani se vor acoperi lucrările la școlile din județ și parțial cele începute în Bacău.
„Cele mai mari pagube au fost la unitățile școlare din Bacău. Am preferat să facem lucrări mici, pentru a putea atribui direct contractele astfel încît să începem cît mai repede lucrările. Dacă organizam licitație prin SEAP, ne prindea decembrie pînă demarau lucrările. Pentru școlile din oraș vor veni fonduri pentru lucrările urgente, în funcție de gravitatea pagubelor, urmînd să mai primim bani și anul viitor”, mai spune Theodora Șotcan.
Furtuna din iulie a afectat 35 de unități școlare din județ, cele mai mari pagube înregistrîndu-se la colegiile, școlile și grădinițele din municipiu. Cel mai afectat a fost Colegiul „Henri Coandă”, unde tabla de pe acoperiș a fost smulsă, terenul de sport a fost distrus, paguba ajungînd la 530.000 de lei.
Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” are nevoie de reparații în valoare de 370.000 de lei. La clădirea principală, corp A, acoperișul este spart pe o suprafață de 200 mp, iar cartonul de pe cămin a fost desprins în totalitate. Colegiul „Vasile Alecsandri” a înregistrat o pagubă în valoare de 220.000 de lei, „N.V. Karpen” – 320.000 lei, „Mihai Eminescu” – 310.000 lei, Centrul Școlar de Educație Incluzivă – 250.000 lei, iar grădinițele 24 și 27 de peste 250.000 lei.
Cătălina CHIFU
mimi a zis
La C.N.Vasile Alecsandri a inceput sa curga apa in clasele de la etajul III. Deci alta cheltuiala. De ce nu s-au executat lucrarile in timpul secetos si se vor face cand afara a inceput ploaia? Halal gandire de gospodar!