• jumătate din instituțiile de învățămînt ale județului funcționează fără autorizație sanitară • la o lună după începerea anului școlar, numărul școlilor fără autorizație a crescut în loc să scadă • inspectorii de igienă școlară nu pot decît să constate deficiențele, dar nu au dreptul să-i amendeze pe directorii școlilor cu probleme • unitățile școlare fără autorizație sanitară funcționează pe propria răspundere a directorilor
Jjumătate dintre elevii județului Bacău învață în unități școlare neatorizate sanitar. Din totalul de 1.065 de instituții de învățămînt din județ, 531 nu au autorizație sanitară pentru că nu îndeplinesc normele impuse de Ministerul Sănătății sau pentru că avizul de anul trecut le-a expirat în septembrie și octombrie. Cele mai multe dintre școlile neautorizate sînt în mediul rural. Din cele 481 de instituții de la țară care nu au primit avizul inspectorilor sanitari, 477 sînt școli generale și grădinițe, două sînt centre de plasament, iar alte două sînt licee. „Centrul de plasament din Poiana Sărată nu a solicitat anul acesta autorizație sanitară, iar la centrul de plasament din Parincea nu am dat autorizație pentru că acolo este o sursă de apă cu o concentrație mare de nitrați. Cele două licee neautorizate din mediul rural sînt la Hemeiuși și Podu Turcului”, ne-a declarat dr. Petronela Simion, șefa compartimentului de Igienă Școlară al Direcției de Sănătate Publică.
Nici în orașele județului situația nu este mai bună. 50 de centre de plasament, grădinițe, școli, cluburi școlare, licee și facultăți funcționează liniștite și fără autorizație sanitară. La oraș, cele mai multe spații de învățămînt care nu sînt autorizate nici acum, la mai bine de o lună de la începerea anului școlar, sînt grădinițele, urmate de școlile generale, de licee și centre de plasament. „Cele mai multe dintre deficiențele constatate la controale și pentru care respectivele unități nu au fost autorizate sînt grupurile sanitare necorespunzătoare, mobilierul degradat, clădirile improprii sau în construcție, confortul termic deficitar”, a mai spus doctorița Simion. Numai în municipiul Bacău, liceele Karpen, Letea, Economic, Pedagogic și căminul de la Saligny nu au avizul sanitar. Chiar și fostul liceu sanitar a solicitat abia zilele trecute eliberarea unei noi autorizații de funcționare. Cei peste 600 de studenți căminiști ai Universității Bacău locuiesc și ei într-un spațiu neautorizat sanitar. Grupurile sanitare aproape nefuncționale sînt motivul pentru care căminele studențești sînt neautorizate de inspectorii DSP. La toate acestea se adaugă și alte șapte spații destinate orelor de curs care nu pot fi autorizate pentru că sînt improprii destinației. Este vorba de clase organizate în case particulare. „Acestea nu pot fi autorizate sanitar pentru că funcționează în spații improprii. Elevii au ajuns să învețe în case particulare pentru că imobilele școlilor erau într-o stare avansată de degradare”, mai spune șefa de la Igienă Școlară.
Inspectorii sanitari nu pot decît să constate neregulile din unitățile de învățămînt și să nu elibereze autorizație sanitară pînă cînd acestea nu sînt îndepărtate. „În urma unui control la o instituție de învățămînt nu putem să aplicăm amenzi pentru abaterile constatate pentru că nu avem atribuții de sancționare. Compartimentul de Igienă Școlară nu poate decît să dea termene de remediere a deficiențelor și să refacă un control după stabilirea acestui termen”, explică doctorița Simion. Riscurile la care sînt expuși elevii și studenții care învață, locuiesc sau mănîncă în spații neautorizate sanitar sînt mari și numai norocul îi poate ține la adăpost de bolile contagioase. „În astfel de instituții școlare, riscul cel mai mare este de îmbolnăvire cu hepatită. Un exemplu este școala din Tamași, care anul trecut a fost una dintre instituțiile de învățămînt neautorizate sanitar și în care a izbucnit un focar de hepatită. Anul acesta nu au solicitat autorizația sanitară, iar la controlul făcut înainte de începerea anului școlar am constatat că apa nu curge la grupurile sanitare. În toate școlile fără autorizație sanitară pericolul cel mai mare este de îmbolnăvire de hepatită. Aici, directorii sînt cei care își asumă responsabilitatea funcționării fără autorizație sanitară”, ne-a mai spus doctorița Petronela Simion.
Una dintre condițiile de eliberare a autorizației sanitare, cea de efectuare a controlului medical periodic al salariaților, este, se pare, un alt motiv pentru care unii directori de școli nu au cerut pînă acum avizarea sanitară. Întrucît, anul acesta, controlul medical al dascălilor este mult mai amănunțit decît în anii trecuți și va dura pînă la sfîrșitul lunii decembrie, inspectorii sanitari au fost de acord ca la autorizarea sanitară a școlilor să se prezinte numai testele din care să reiasă că angajații nu sînt bolnavi de tuberculoză. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns