Un punct de vedere
Stimată doamnă redactor-șef,
Urmare articolului semnat de dl. Constantin Gherasim, cu titlul „Băcăuanii ocolesc Biblioteca Județeană «C.Sturdza»”, apărut în Ziarul de Bacău, nr.35, din 14 februarie 2003, vă rog să luați în considerație următoarele aspecte, aducîndu-le la cunoștința opiniei publice. Vă rog acest lucru deoarece comunitatea locală, prin a cărei susținere financiară funcționează biblioteca, are dreptul de a fi informată corect, aceasta fiind și condiția unei imagini publice pozitive, atît a bibliotecii, cît și a publicației „Ziarul de Bacău”. Vă asigur că am competența profesională pentru precizările pe care le voi face, deoarece, din anul 1998, sînt membră a Comisiei de Statistică a Asociației Naționale a Bibliotecarilor (ANBPR) și, totodată, am coordonat implementarea în activitatea Bibliotecii Județene din Bacău a Programului Național „PROBIP – 2000”, al cărui scop este introducerea în bibliotecile românești a indicatorilor de performanță folosiți în bibliotecile europene.
Revenind la articolul în cauză, statistica la care se face referire ca fiind „întocmită de bibliotecarii băcăuani” are în vedere o singură secție a bibliotecii, și anume „Împrumut la domiciliu pentru tineret și adulți”, o singură lună – ianuarie, prin urmare, nu poate fi relevantă pentru subiectul articolului decît în mică măsură. Voi oferi, în continuare, cîteva date statistice, care constituie informații de interes public, relevante pentru situația utilizatorilor Bibliotecii Județene „C. Strurdza”, în ultimii 3 ani. Numărul acestora a scăzut constant, ajungînd în anul 2002 la doar 10.114 persoane, față de 13.656, în 1999. Un aspect îngrijorător este și acela că un număr de 6.875 persoane, reprezentînd un procent de 60,7% din cititorii anului 2001, nu au mai revenit în 2002. Articolul consemnează opiniile unor bibliotecare explicînd motivele scăderii utilizatorilor prin lipsa documentelor pe care le solicită aceștia. Afirmațiile sînt corecte și reflectă nemulțumirea personalului față de politica de achiziții promovată de instituție. Dl. director al Bibliotecii, „C. Sturdza”, V. Savin, precizează că „avem cu peste 2.000 cititori mai puțin față de anii anteriori”. În realitate, numărul utilizatorilor bibliotecii a scăzut cu 3.542 în 2002, față de 1999. Această scădere în cifre absolute a fost continuă și a determinat scăderea indicatorului care măsoară procentul de atragere a populației la lectură de la 6,51% în 1999, la 4,89% în 2002. Legea bibliotecilor prevede că acest indicator nu poate fi mai mic de 5%. Nu cunoaștem, încă, dacă în anul 2002 s-a mai înregistrat în vreo bibliotecă județeană din România scăderea acestui indicator sub limita prevăzută de lege.
În anul 2001, însă, pentru care dispunem de statistica centralizată, media pe țară a fost – 9,12%, iar media înregistrată pe categoria bibliotecilor județene – 9,04%. Opinînd asupra motivului acestei scăderi, dl. director V. Savin crede că „între cauze se mai află creșterea evidentă a șomajului, deplasarea unei părți a populației spre zonele rurale și concurența mediilor de informare precum internetul sau mass-media”. Anuarul Statistic al României, însă, înregistrează pentru județul Bacău o scădere a șomajului în anul 2001 cu 5.474 persoane față de 1999. Și în cazul în care s-ar fi înregistrat o creștere a șomajului, cum bănuiește dl. director V. Savin, ea nu ar fi avut vreo legătură cu scăderea în aceeași perioadă a numărului de cititori, dimpotrivă, fapt dovedit de activitatea bibliotecilor județene din Piatra Neamț și Vaslui, în care rata șomajului este cea mai mare din Moldova. Cît privește „migrația spre zonele rurale”, nu are rost să corelăm activitatea bibliotecii la datele statistice respective, căci indicatorul despre care vorbim se raportează la populația existentă la un moment dat. Despre „concurența mediilor de informare precum internetul sau mass-media”, însă, voi face completarea că biblioteca, constituind o componentă de importanță strategică a sistemului național informațional, această supoziție a d-lui director V. Savin este corectă și constituie o recunoaștere a decalajului existent între biblioteca din Bacău și celelalte biblioteci județene privind aplicarea Programului Național de Informatizare a Bibliotecilor Publice, cu repercursiuni asupra accesului membrilor comunității locale la informații. Pentru a face mai relevante datele la care m-am referit, voi lua spre comparație două biblioteci județene, Brăila și Piatra Neamț, cea din Brăila fiind, după număr de volume și populația deservită, în aceeași grupă cu biblioteca din Bacău. Datele se referă la anul 2001.
Bacău Brăila Neamț
Nr.volume: 434.950 vol 411.064 vol. 280.000 vol.
Populația: 208.643 230.962 124.189
Șomeri: (județ): 26.168 26.111 44.863
Cititori: 11.319 21.000 12.000
Informațiile furnizate fac parte dintr-un raport mai amplu, aflat în lucru, care va fi înaintat Comisiei de Statistică a ANBPR, constituind un subiect de dezbatere în realizarea evaluării performanțelor bibliotecilor publice românești.
Cu stimă, Marilena Donea
Șef Serviciu Comunicarea Colecțiilor și
Relații cu Publicul, Biblioteca Județeană
„C. Sturdza”, Bacău
Lasă un răspuns