• reprezentanții Petrom neagă acest lucru, deși Inspectoratul de Mediu confirmă incidentul și a aplicat și o sancțiune de 2,6 milioane de lei
În cursul săptămînii trecute, mai mulți locuitori ai Văii Trotușului ne-au sesizat că pe raza comunei Dofteana se deversează produse petroliere în pîrîul Doftenița. Oamenii spun că au observat de mai multe ori pete de petrol pe apă, ceea ce a dus la ideea că ar putea fi vorba despre poluare de la sondele aflate chiar în pe malul apei. Reporterii „Ziarului de Bacău” au constatat la fața locului atît prezența petelor din apă, fapt surprins de camera foto, cît și mirosul specific produselor petroliere. De menționat că, la numai cîțiva metri, se află una dintre sondele aparținînd de Parcul Păcurița al Petrom Moinești.
În ciuda evidențelor, reprezentanții Schelei Petrom Moinești susțin că este imposibil ca acest lucru să se fi întîmplat. „Sonda are un dig în partea dinspre apă, peste care nu trece nici măcar o picătură de petrol. Careul sondei are 1.000 de metri pătrați, teren pe care se lucrează, inclusiv cu utilaje grele. Deci este normal să existe miros în permanență. Însă nu este vorba despre nici o poluare. Cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului au fost în control săptămîna trecută și nu au găsit nimic în neregulă. Cei care au făcut sesizări sînt oameni care s-au supărat pe noi pentru că am pus o barieră la drumul care duce la sonde, pentru a stopa furturile din conducte”, ne-a declarat Ovidiu Caiter, șeful Secției 3 Dofteana.
Declarațiile celor de la Petrom Moinești se bat cap în cap cu spusele inspectorului șef al IPM Bacău, Iulian Movilă, care a confirmat incidentul. „Au existat scurgeri de petrol care s-au datorat unei fisuri apărute la una dintre conductele unei scehele de țiței aflată în aval de orașul Comănești. Nu poate fi numită poluare, au fost scurgeri de petrol în mici cantități. Imediat după semnalarea fisurii, salariații Schelei de țiței au oprit pomparea și au luat măsuri pentru depoluarea zonei”, a declarat Iulian Movilă. Inspectorul șef al IPM Bacău a mai precizat că dispecerul de la schela petrolieră a fost amendat cu 2,6 milioane de lei pentru neanunțarea la timp a incidentului. Chiar dacă autoritățile și conducerea Schelei minimalizează incidentul, țăranii din Dofteana și din satele vecine susțin că apa este poluată și nici măcar animalele nu vor să bea apă din pîrîul Doftenița. (Măriuca BOBOȘA, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns