• Electrica ar urma să introducă curentul electric și în zonele unde nici acum nu există lumină • vor fi exceptate totuși localitățile cu mai puțin de 20 de gospodării • pentru electrificarea întregului județ ar fi necesare circa 12 milioane de dolari
Cele aproximativ patru mii de gospodării neelectrificate din județul nostru, ai căror proprietari trăiesc și acum la lumînare, ar putea fi racordate la rețeaua de electricitate. Finanțarea lucrărilor este asigurată dintr-un credit de 200 de milioane de euro, pe care Electrica îl va contracta de la un sindicat de bănci, iar lucrările ar putea fi finalizate în următorii patru ani. „Hotărîrea de Guvern prevede că Electrica este acreditată să ia un credit de 200 de milioane de euro garantat de stat, rambursarea urmînd să se facă din fondul special de dezvoltare. Este posibil ca în contract să se prevadă o perioadă de grație de 2-3 ani, iar împrumutul să se ramburseze în cinci ani”, ne-a declarat Traian Mazilu, directorul general al Filialei Electrica Moldova. Pentru că electrificările și extinderile sînt prerogativele consiliilor județene, Sucursala Electrica Bacău și Consiliul Județean Bacău au încheiat un protocol privind realizarea lucrărilor de electrificări rurale și de extinderi rurale și urbane ce ar urma să fie finanțate din credite obținute de Electrica.
În tot județul mai sînt acum circa patru mii de case care nu au curent. Mai mult, există în diferite zone din județ șapte localități complet neelectrificate, alte 152 de sate necesită extinderi la rețeaua de curent electric, iar cinci dintre orașele din județ necesită și ele extinderea rețelelor de electricitate.
În acest an ar urma să se racordeze la rețea 1.998 de gospodării, în 2004 circa 1.393 de gospodării, în 2005 circa 514 gospodării ar urma să beneficieze de avantajele electricității, iar în 2006 lumina ar urma să ajungă în 88 de gospodării.
Electrica trebuie să înceapă primele lucrări de electrificare în luna septembrie a acestui an. „În primă fază, ar urma să se deschidă simultan nouă șantiere, printre acestea numărîndu-se nouă sate care nu au fost niciodată electrificate. Este vorba despre localitățile Valea Mărului, comuna Lipova, Mateiești, comuna Sănduleni, Satu Nou – Parincea sau Făgețel, comuna Brusturoasa. În acest an ar urma să fie realizate investiții în 49 de localități, anul viitor ar urma să se realizeze extinderi în 56 de sate, în 2005 extinderile vor ajunge în 46 de sate, iar în 2006 lucrările vor continua în 13 sate”, a mai spus directorul Traian Mazilu.
Costul pentru electrificarea unei gospodării este foarte variat, în funcție de distanța pînă la cel mai apropiat post de transformare sau la rețeua de curent electric. Există zone unde pentru racordarea unei singure gospodării sînt necesare 1,5 miliarde de lei, dar sînt și localități în care pentru o singură gospodărie trebuie investite circa 100 de milioane de lei. Investițiile presupun montarea stîlpilor de tensiune la poarta beneficiarilor. Potrivit directorului Traian Mazilu, majoritatea investițiilor sînt realizate din considerente sociale, pentru că, în prezent, 80 la sută din electrificări sînt nerentabile. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns