Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a promis ca va prezenta ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, o solutie de reducere a accizei la motorina folosita în agricultura. Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) din Bacau, a cerut insistent, ca si alti agricultori din alte organizatii profesionale, reducerea accizei la motorina pina la nivelul practicat in Uniunea Europeana.
Agricultorii sint nemultumiti de costurile cu motorina si au solicitat ca acestea sa fie reduse, prin cresterea subventiei sau reducerea accizei. Sumele acordate fermierilor de Ministerul Agriculturii nu pot fi majorate, întrucit nivelul subventiei, de un leu pe litru, este cel notificat la Bruxelles si nu poate fi modificat.
Aliniere la reglementarile europene
Vosganian a declarat, la începutul lunii martie, ca ministerul va propune solutii avatajoase pentru subventionarea motorinei. „Vom prezenta o nota în sedinta de Guvern, în care am asumat angajamentul de a propune cea mai favorabila solutie potrivit reglementarilor europene. Agricultura româneasca va avea clauza agriculturii celei mai favorizate în contextul Uniunii Europene si noi, de la Ministerul Economiei, vom asigura finantarea ca pretul la motorina sa fie avantajos pentru agricultura si, în acest fel, sa usureze sarcina producatorilor agricoli” – a spus Vosganian la acea data. El nu a precizat, insa, masurile pe care Executivul le va aproba pentru pretul motorinei, dar ministrul Agriculturii a aratat, tot la începutul lunii martie, ca a cerut Ministerului Economiei reducerea accizelor la motorina, iar reprezentantii institutiei au promis ca vor prezenta „o propunere care poate fi suportata”. Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro pe tona, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.
Irigatiile, o prioritate
Reprezentantii LAPAR s-au intilnit, recent, si cu premirul Tariceanu, caruia i-au cerut masuri guvernamentale pentru reabilitarea, rentabilizarea si eficientizarea sistemelor de irigatii, in spiritul Strategiei nationale de combatere a secetei si o revizuire radicala a legii, in spiritul necesitatii de a sustine la nivel optim necesarul de apa pentru dezvoltarea normala a plantelor, conditie dominanta, pentru productii sigure. Mai ales ca si anul 2008 se anunta a fi unul secetos, in perioada de vara, in multe zone din tara, inlcusiv in sudul Moldovei. Pina atunci, insa, ministerul agriculturii trebuie sa dispuna de resursele necesare, pentru subventionarea irigatului, uniformizarea tarifelor de udare, sau subventionarea diferentiata, pe treptele de udare, precum si sustinerea, conform legii, a energiei termice la irigatul cu motopompele
Inca o problema pe rol: plantele modificate genetic
„Noi, agricultorii – a opinat presedintele AJPA Bacau, Daniel Ciobanu -, credem ca Guvernul Romaniei trebuie sa adopte decizii corecte si bine sustinute stiintific, cu privire la introducerea si mentinerea in cultura, a plantelor modificate genetic Printr-o decizie fara temei, a fost interzisa cultura soiei modificata genetic, in agricultura Romaniei, cea mai mare cultivatoare din Europa, agricultorii romani devenind victime ale unui razboi economic intre marile firme producatoare de pesticide”. Desi este interzisa in cultura, soia este importata pentru consum, in Europa, in cantitati impresionante, constituind baza consumului de proteina in hrana animalelor. Romania a adoptat aceasta cultura si a extins-o pe suprafete mari, datorita potentialului de productie foarte ridicat, a unei tehnologii simplificate si eficiente, dar si pentru ca folosea un singur sortiment de ierbicid, cu eficacitate totala, fara remanenta in terenul folosit. „Recent ministrul mediului s-a pronuntat, fara consultarea agricultorilor, cu privire la posibilitatea interzicerii culturii de porumb modificat genetic, un alt abuz, fara nici un temei stiintific” – a mai spus daniel Ciobanu.
Bani pentru cercetarea agricola
Reabilitarea cercetarii in agricultura este ceruta, de asemenea, de agricultori, care sustin ca reprezinta una dintre cele mai importante cerinte, pentru a face din Romania o putere agricola europeana. Pentru aceasta, este necesara deblocarea, in Parlament, a proiectului de lege privind organizarea si functionarea unitatilor de cercetare stiintifica din agricultura, care poate fi in masura sa dea un impuls necesar revigorarii unei agriculturi condamnata de importuri si a unui mediu rural, in continua degradare – mai spun ei. Tot ei au mai cerut si consolidarea exploatatiilor agricole, supuse in prezent, la presiuni in domeniul afacerilor imobiliare, efectuate de investitori straini. Agricultorii romani nu pot concura investitorii straini in achizitiile de teren arabil, iar exploatatiile sint grav afectate de cumparari si divizari ale tarlalelor. Exploatatiile pot fi mentinute in structurile actuale, daca printr-un produs bancar, se creaza fermierilor romani, posibilitatea cumpararii terenurilor supuse vinzarii.
Lasă un răspuns