Cumparatorii care achizitioneza lapte, precum si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vinzari directe pot sa depuna, pina pe 14 mai, declaratiile anuale privind livrarile, respectiv vinzarile realizate in anul de cota 2009/2010. Perioada pentru depunere a inceput ieri, 1 aprilie. Cererile sint primite de centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din judetul Bacau. „Anul de cota – ne-a declarat directorul executiv al APIA Bacau, Ioan Melinte – s-a încheiat pe 31 martie 2010, iar declaraţiile anuale trebuie completate si depuse la centrele APIA pina la data de 14 mai 2010, inclusiv, fara penalizari. Aceste declaratii trebuie depuse de producatorii care detin cota pentru vinzari directe si de cumparatorii care achizitioneaza lapte de la producatori”.
Producatorii detinatori de cota pentru vinzari directe trebuie sa completeze declaratia anuala pe baza datelor din Caietul fermierului. In functie de cantitatea de cota de vinzari directe detinuta, Caietul fermierului este de doua tipuri: tip A (pentru producatorii care detin cota mai mare de 5.000 de kilograme) si tip B (pentru o cantitate mai mica de 5.000 de kilograme). Este important de mentionat ca producatorul
care detine cota pentru vinzari directe trebuie sa depuna declaratia anuala, chiar daca nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cota. De asemenea, cumparatorii trebuie sa depuna la centrul judetean APIA declaratia anuala privind cantitatea de lapte achizitionata în anul de cota 2009/2010, termenul limita fiind tot 14 mai 2010.
Pentru fiecare zi calendaristica de intirziere dupa termenul de 14 mai, producatorii risca penalizari de 0,01%, calculate din cantitatea detinuta pentru vinzari directe. Pentru aceeasi întirziere, cumparatorii vor fi penalizati tot cu 0,01 la suta, în functie de cantitatea de lapte care le-a fost livrata. De asemenea, producatorul care nu respecta termenele si obligatiile privind declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva nationala. In egala masura, cumparatorul care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la detinatorii de cota, prin retragerea aprobarii. (Petru DONE)
Lasă un răspuns