• românii își vor putea deschide conturi la bănci din străinătate fără aprobarea BNR • normele elaborate de Banca Centrală nu vor permite transferuri frauduloase • toate tranzacțiile mai mari de zece mii de euro sînt verificate, deja, de la începutul acestui an
De anul viitor, românii își vor putea deschide conturi în străinătate, fără a mai trebui să obțină aprobarea Băncii Naționale a României.
Măsura este, de fapt, o obligație pe care Guvernul român și-a asumat-o la capitolul de negociere privind Libera circulație a capitalurilor, în vederea aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, tot de la această dată, persoanele nerezidente vor putea să-și deschidă la băncile românești depozite în lei, ceea ce puteau face și pînă acum, dar numai în două conturi speciale. Perioada 2001-2003 este caracterizată prin liberalizări în domeniul circulației capitalurilor, proces a cărui primă etapă a început încă din 1998. Deja, persoanele fizice și juridice din România au căpătat dreptul de a achiziționa în străinătate imobile, fabrici, de a cumpăra acțiuni la companii din afara țării, de a-și deschide conturi la bănci din străinătate, dar și de a trimite bani în afara țării sau de a face împrumuturi externe.
Modificările sînt incluse în proiectul de Norme privind autorizarea deschiderii și funcționării conturilor în străinătate ale rezidenților, publicat de Banca Centrală pe site-ul „www.bnro.ro”. Proiectul este publicat pe Internet pentru consultarea opiniei publice, conform legislației privind transparența decizională, și sînt așteptate sugestii pînă pe 16 aprilie 2003. Conform proiectului, nu mai trebuie să obțină autorizația BNR pentru deschiderea de conturi în străinătate și românii care dețin proprietăți în străinătate și trebuie să transfere din România „sume reprezentînd cheltuieli și taxe aferente întreținerii și administrării proprietății”. Ștefan Sâmbotin, directorul Sucursalei BNR Bacău, spune că posibilitatea deschiderii de conturi în străinătate nu va însemna că într-acolo se va putea scurge valută din țară fără controlul atent al transferurilor. „Există niște norme privind cunoașterea clientelei, iar transferurile de bani se fac pe bază de documente, deci va fi exclusă spălarea de bani sau alte tranzacții aflate în contradicție cu legislația”, declară Sâmbotin. Noile norme le vor permite și românilor care se întorc în țară să-și păstreze conturile la băncile din țările unde au lucrat.
Normele pentru trecerea graniței cu numerar sînt aceleași
Ștefan Sâmbotin, directorul BNR Bacău, precizează că posibilitatea transferurilor de bani în conturi din străinătate nu anulează restricțiile impuse la trecerea frontierei de stat, de maximum 5.000 de dolari/euro sau alte valute în acest echivalent. „Este una cînd umbli cu valută în numerar și alta cînd transferi bani prin bănci, acest sistem putînd fi verificat din punctul de vedere al legalității”, spune Sâmbotin. Transferurile în și din conturi străine care depășesc valoarea de 10.000 de euro sînt deja monitorizate din acest an de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Pe lîngă vechiul „Raport de tranzacții suspecte” și „Raportul privind operațiunile cu sume în numerar care depășesc echivalentul a 10.000 de euro”, ONPCSB a instituit o nouă formă de monitorizare: Raportul pentru transferurile externe în și din conturi pentru sume a căror limită minimă este echivalentul în lei a 10.000 de euro. Astfel, toate sumele care intră sau ies din țară prin intermediul transferurilor bancare sînt monitorizate de către bănci și raportate Oficiului. Practic, toate sumele vehiculate mai mari de 10.000 de euro sînt supuse unei atente monitorizări, indiferent de tipul persoanei (persoană fizică, societate comercială, ONG, regie autonomă etc), de modalitatea de plată sau de natura tranzacției, atît pe teritoriul țării cît și în tranzacții internaționale. În plus, pentru a evita defalcarea sumelor provenite din spălarea de bani și depunerea lor în mai multe conturi cu valori nominale mai mici de 10.000 de euro, Oficiul supraveghează și orice alte tranzacții suspecte, chiar dacă valoarea acestora este mai mică. Aceasta este și explicația pentru care serviciul Western Union a limitat nivelul transferurilor la 10.000 de euro, tocmai de a nu fi acuzat de spălare de bani. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns