– E.ON Gaz a cîștigat prima luptă cu hoții de gaze naturale și a obținut condamnarea unei persoane – pe lîngă pedeapsa cu închisoare, făptașii vor plăti și daune materiale – zeci de băcăuani sînt în această postură
Ramona IONESCU
Peste 50 de băcăuani au fost depistați anul acesta furînd gaze naturale din instalațiile E.ON Gaz. Fie au blocat contoarele, fie au făcut instalații artizanale, cert este că toți cei 55 de băcăuani sînt acuzați de consum fraudulos. „Echipele specializate ale E.ON Gaz Distribuție au identificat în primele opt luni ale acestui an 55 de cazuri de intervenții neautorizate la contoarele de gaze naturale. Aceste cazuri au făcut obiectul unor sesizări adresate instituțiilor abilitate ale statului în vederea identificării și sancționării vinovaților. E.ON Gaz Distribuție a inițiat demersurile legale în vederea recuperării prejudiciilor aduse companiei”, a declarat Corneliu Zaiț, purtător de cuvînt la E.ON Gaz. El le atrage atenția celor care fac sau permit intervenții neautorizate la aparatele de măsurare a consumului de gaz și la instalațiile de gaze naturale că se expun unor riscuri.
Intervenții făcute de „meseriași”
În majoritatea cazurilor depistate de angajații E.ON, au fost făcute intervenții la contoarele de gaze naturale. Puși în fața faptului împlinit, o parte dintre consumatorii prinși în flagrant au recunoscut că „au chemat pe cineva” să le verifice instalația, însă nu aveau cunoștință despre faptele pentru care au fost acuzați. Cei care interveneau blocau contoarele, astfel încît să nu mai înregistreze consumul real. De cealaltă parte, consumatorii care fuseseră debranșați de la rețeaua de distribuție de gazelor naturale au apelat la instalații artizanale. Cei mai curajoși s-au branșat cu de la sine putere la sistemul de distribuție a gazelor naturale.
Prețuri în continuă creștere
O parte din vecinii persoanelor prinse în flagrant au condamnat gestul acestora, însă, au existat destule voci care au reclamat prețurile prea mari la gaze naturale. „O să ajungem destui în situația celor care și-au blocat contoarele. Prețurile la gaze naturale se majorează în fiecare an de două, trei ori. Unde mai pui că, în sezonul rece, o pensie se duce doar pe factura la gaze naturale. Este inadmisibil ca la două camere să-și vină o factură de 800 lei”, spune Violeta Marcoci, din Bacău. Oamenii spun că E.ON profită de faptul că deține monopolul pe furnizarea de gaze naturale și sînt convinși de faptul că băcăuanii vor face tot posibilul să-și achite facturile pentru a nu fi debranșați. „M-am trezit cu facturi de regularizare inexplicabile pentru consumul realizat de mine. Am căutat răspunsuri, lămuriri, dar toți ridică din umeri. Nimeni nu îți explică clar modul de calcul”, a precizat Mariana Burcă. Centraliștii spun că s-au debranșat de la CET pentru a avea la discreție apă caldă și căldură. Acum, mulți dintre ei regretă această alegere tocmai din cauza facturilor mari pe care le au de achitat la gaze naturale.
Acuzați de furt și distrugere
Reprezentanții E.ON Gaz spun că intervențiile asupra echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale în scopul înregistrării unei cantități mai mici decît cea reală se consideră infracțiune. În ceea ce privește consumul de gaze naturale fără înregistrarea acestuia ca urmare a intervenției asupra echipamentelor de măsurare sau prin alte mijloace se consideră furt, infracțiune prevăzută de Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale. „Recomandăm consumatorilor să nu accepte ofertele venite din partea anumitor persoane și să nu permită accesul acestora la instalațiile proprii sau ale distribuitorului licențiat de gaze naturale în vederea efectuării unor modificări de orice natură. Persoanele care au cunoștință de existența unor cazuri de consum fraudulos de gaze naturale să sesizeze reprezentanții E.ON Gaz Distribuție sau organele de cercetare penală”, a precizat Zaiț. Prima persoană condamnată la închisoare este din județul Arad. Bărbatul în cauză a fost condamnat la 5 ani închisoare printr-o sentință în prima instanță pronunțată de Judecătoria Arad. În plus, inculpatul va plăti daune materiale de 56.943 lei, fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la furt calificat de gaze naturale în formă continuată și pentru deteriorarea echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale.
ioan a zis
dar cat fura ei poplatia ??? ei fiind cei dela E.ON !!!
geo a zis
E periculos daca se procedeaza asa; gazul intr-adevar este exagerat de scump, UE a impus scumpirea lor fara ca vreun politician mare sa ceara sa se tina cont de salarii si pensii, asa cum au facut bulgarii. UE a bagat saracia in casa oamenilor de rind, dar a bagat bogatia in casele unor politicieni oportunisti.