• pentru salariații Sofert se anunță o iarnă grea • sindicaliștii amenință că vor reporni seria protestelor dacă vor fi trimiși acasă în concedii fără plată sau dacă vor fi disponibilizați fără plata salariilor compensatorii
La nici o lună după stingerea conflictelor de muncă ce au urmat valului de disponibilizări făcute în rîndul salariaților de la Sofert, spiritele sindicaliștilor din combinatul de îngrășăminte chimice băcăuan dau din nou în clocot. Semne de redresare a activității nu se întrevăd prea curînd, iar salariații se văd amenințați, în prag de iarnă, cu trimiterea în concedii fără plată. După mai multe negocieri eșuate cu conducerea combinatului în vederea încheierii unui nou contract colectiv de muncă, liderii sindicatului Sofert au avut o întîlnire cu reprezentanții conducerii concernului Interagro, acționarul majoritar al combinatului chimic băcăuan. „Ioan Nicolae ne-a precizat, clar, că, avînd în vedere că la această oră nu există piață internă de desfacere pentru producția de îngrășăminte, nu mai poate susține financiar unitatea. În aceste condiții, combinatul va trebui să găsească singur soluții pentru continuarea activității. Vechiul contract colectiv, valabil pînă la 30 septembrie, prevedea plata salariilor compensatorii în caz de disponibilizări. Acest lucru am încercat să îl includem și în noul contract, pe lîngă o indexare a salariilor cu un procent de 30%. Nu am ajuns, însă, la înțelegere nici cu conducerea combinatului, nici cu patronul Interagro. În aceste condiții, prevederile vechiului contract au fost prelungite pînă la data de 15 noiembrie. Rămîne de văzut ce soluții vor fi găsite în cadrul întrunirii extraordinare a Adunării Generale a Acționarilor ce va avea loc în data de 5 noiembrie”, ne-a declarat Forin Olaru, vicepreședintele Sindicatului Sofert.
Sindicaliștii amenință cu reluarea protestelor
După întoarcerea de la București, liderii de sindicat, împreună cu conducerea combinatului, au avut ieri o discuție cu reprezentații salariaților. Ionel Bîțu, președintele Sindicatului Sofert, ne-a declarat că au fost avansate ieri o serie de propuneri privind salarizarea cu 75% a personalului, în caz de închidere a activității, iar dacă va fi vorba de disponibilizare, angajații să primească salarii compensatorii măcar pentru perioada corespunzătoare activității desfășurate în cadrul combinatului. Nici una dintre aceste măsuri nu va putea fi luată decît după întrunirea AGA din 5 noiembrie. „De la începutul acestui an am tot avut întîlniri cu parlamentari din Bacău și diverși reprezentanți din sfera politică sau din administrația locală. Toată lumea s-a întrecut în promisiuni, s-au avansat tot felul de soluții de redresare a agriculturii, însă de rezolvat nu a rezolvat nimeni nimic pînă acum. Dacă va fi nevoie vom redeschide seria protestelor. Salariaților le-a ajuns, deja, cuțitul la os”, a mai precizat Ionel Bîțu.
Istalațiile Sofert au funcționat în acest an doar cîteva luni
Începînd cu luna aprilie, majoritatea salariaților Sofert au fost trimiși în concedii de odihnă, după care au urmat alte cîteva luni de
concedii fără plată. După aproape cinci luni de stagnare a activității
de producție, în depozitele combinatului au ajus 10.000 de tone de fosfat din Tunisia. În aceste condiții, de la începutul lunii septembrie, au fost repornite instalațiile de fabricare a acidului sulfuric, a acidului fosforic și îngrășămintelor combinate. Doar jumătate din salariții unității au fost, însă, rechemați la lucru. Valul de disponibilizări a cuprins mai bine de 400 de salariați. Cele 10.000 de tone de fosfat s-au epuizat repede, așa că instalațiile au fost din nou oprite. „Sîmbătă va ajunge în portul Constanța un vapor cu o încărcătură de 9.000 de tone de fosfat, iar activitatea de producere a îngrășămintelor combinate va fi reluată”, ne-a declarat Cornel Cîrnu, directorul geeral al Sofert Bacău. Cele 9.000 de tone de fosfat vor fi epuizate, însă, în maxim o lună, așa că din 15 noiembrie combinatul va rămîne din nou fără activitate. O soluție avansată de conducerea combinatului a fost descentralizarea unor servicii din cadrul unității și înființarea unor noi societăți. „Este cazul serviciului serviciul de reparații electrice a aparatelor de măsură și control. După ceea ce s-a întîmplat, însă, cu salariații din celelalte două servicii descentralizate din cadrul combinatului, care au fost disponibilizați fără plata salariilor compensatorii, anagajații sînt acum mult mai prudenți. Nu vor să se transfere la noua societate fără clauze clare incluse în contract”, a mai declarat Ionel Bîțu. La acestă oră, schema de personal a Sofert mai cuprinde 717 posturi. Soarta acestor salariați depinde acum doar de deciziile care vor fi luate în cadrul AGA din 5 noiembrie. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns