Singura prevedere cu caracter complet pozitiv, cel puțin în primă fază, este că din primele luni ale anului viitor se va înființa fondul de compensare a investitorilor, sub autoritatea CNVM. Organismul de control va emite și normele de organizare și funcționare a fondului pînă în februarie 2003.
Scopul Fondului este de a compensa investitorii în situația în care societățile de servicii de investiții financiare (SSIF) – așa cum sînt numite acum fostele SVM-uri – sînt în incapacitate de a returna fondurile bănești și instrumentele financiare datorate sau aparținînd investitorilor, pe care le-au administrat în numele acestora din urmă, conform obiectului lor de activitate. Spre exemplificare, vor fi despăgubiți cei care au avut conturi discreționare la SSIF, adică au dat drept de utilizare a unei sume de bani mai mari sau mai mici pentru speculații pe piața de capital, cu scopul de a înregistra profit, și societatea s-a închis, a dat faliment sau ceva asemănător.
Fondul va compensa în mod egal și nediscriminatoriu, în limita unui plafon stabilit anual de CNVM, clasele de investitori prevăzute in regulamentele Comisiei.
În cazul în care sumele au fost avansate sau plasamentele au fost realizate în numele unei terțe persoane, aceasta va beneficia de compensare cu condiția ca ea sa fie identificată sau identificabilă înainte de data la care SVM-ul a intrat în faliment.
Informațiile privind societățile de investiții financiare intrate în faliment se vor publica la sediul tuturor unităților teritoriale ale acestora și în cel puțin doua ziare de difuzare națională. Se vor mai publica și datele privind operațiunea de compensare, perioada în care va avea loc și numele societăților bancare care vor fi mandatate să facă plata. De asemenea, vor fi făcute publice condițiile ce trebuie îndeplinite și formalitățile ce trebuie urmate pentru a se obține compensația.
Menționăm că acest fond nu se adresează celor care joacă pe piața de capital și pierd. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns