• firma condiționează livrarea agentului termic de eșalonarea datoriilor asociațiilor • patronul de la Termloc vrea ca asociațiile să achite întregul debit, de peste 28 de miliarde, pînă la sfîrșitul acestui an • conducerea firmei nu a decis ce va face în cazul în care asociațiile debitoare nu vor semna graficele de eșalonare
Cei peste 9.000 de proprietari de apartamente rămași racordați la centralele termice de cartier administrate de Termloc nu vor primi căldură nici în zilele următoare. Minunea încălzirii caloriferelor nu a durat în cazul acestor băcăuani decît două zile, atît cît a ținut referendumul, în acest timp societatea livrînd căldură pentru a încălzi școlile și grădinițele în care au fost secții de votare. Acum, oamenii trebuie să revină la hainele foarte groase ca să reziste în case, iar aragazele sau caloriferele electrice țin locul caloriferelor clasice. Potrivit patronului Termloc, Dumitru Crîșmaru, în aceste zile, firma producătoare de agent termic a început să poarte discuții cu asociațiile de locatari și proprietari deservite în vederea reeșalonării datoriilor restante. „În această săptămînă am demarat tratativele cu asociațiile pentru a eșalona datoriile restante ale acestora pînă la 31 decembrie anul curent. Vom face grafice pentru fiecare asociație în parte, termenul scadent fiind în absolut toate cazurile sfîrșitul anului”, a spus, ieri, Dumitru Crîșmaru.
Termloc are încheiate contracte de prestări servicii cu 61 de asociații de proprietari din oraș. Datoriile totale ale beneficiarilor casnici depășesc 28 de miliarde de lei, o parte dintre asociații avînd facturi neachitate încă din iarna 2001-2002. Asociația de proprietari 83, cu 1,8 miliarde, Asociația 40 Rîndunica, cu 1,6 miliarde, Asociația de Proprietari 27, cu 1,6 miliarde, se numără printre asociațiile cu cele mai mari debite dintre cele deservite de Termloc. Ritmul încasării restanțelor de la asociații este mai mult decît dezarmant. Pe zi, Temloc nu încasează, în medie, mai mult de 20 de milioane de lei.
Dumitru Crîșmaru a declarat că pînă în acest moment nu s-a luat o decizie în privința furnizării sau nu a căldurii. „Deocamdată purtăm discuții cu asociațiile pentru realizarea graficelor de plăți. Nu am decis cînd și dacă vom da căldură asociațiilor care nu vor semna graficele de eșalonare. Și firma are de plătit datoriile la stat, curent electric sau gazele consumate, iar pe noi nimeni nu ne așteaptă”, a mai spus Dumitru Crîșmaru.
Interesant este că din cele 61 de asociații branșate la Termloc, doar două au semnat graficele de eșalonare și au solicitat furnizarea căldurii. Asociațiile 1 și 2 au cerut căldură de la 1 noimbrie. Celelalte 59 de asociații trebuie mai întîi să se angajeze că vor plăti facturile restante pentru a spera să primească agent termic pentru încălzirea caloriferelor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns