Sînt bani pentru locuri de muncă, dar primarii le dau cu piciorul
• dacă șomerii ar fi angajați, 70% din salariul minim brut pe țară pentru fiecare dintre ei ar fi achitat de AJOFM Bacău • doar 30% din leafă ar trebui acoperit de la bugetul local, însă primarii spun că n-au nici acești bani • cei mai mulți primari se plîng că nu au la ce să-i pună la treabă pe șomeri, însă mizeria domnește prin sate
Prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău se derulează un program care le permite șomerilor să aibă serviciu fie și temporar. Programul are două componente, care le permite primarilor să-și rezolve varii probleme pe plan local: șomerii pot fi angajați fie pentru lucrări de refacere a infrastructurii, fie pentru îngrijirea persoanelor aflate în dificultate. Cu toate acestea, cele 87 de primării din județ nu dau semne că ar fi interesate de acest program, deși sînt sute sau poate mii de oameni în mediul rural care n-au nici după ce bea apă.
Într-o primă fază, dezinteresul primarilor a putut fi pus pe seama faptului că proiectul a fost inițiat în luna martie, însă normele de aplicare au venit abia în luna mai. Numai că primarii nu s-au interesat nici după aceea să vadă cum îi pot ajuta pe șomeri.
Motivația celor mai mulți dintre ei a fost că nu au fonduri ca să plătească 30% din salariul șomerului, așa cum se prevede în norme. Primarii se scuză că au de achitat din bugetul local ajutorul social și indemnizațiile însoțitorilor persoanelor cu handicap, așa că nu mai au de unde să scoată alți bani. Și unde mai pui că, spun primarii, pe lîngă salariile șomerilor, la eventuale lucrări pentru infrastructură, ar fi obligați să asigure bani pentru materiale și utilaje. Așa că e mai bine să stea cu mîinile în sîn, iar șomerii să nu aibă nici o sursă de venit. Au existat chiar primari care au spus că nu se interesează de acest program fiindcă nu mai au ce face în comună. Adică totul ar merge strună și nu mai e nevoie nici de decolmatat șanturi, nici de curățenie prin comune, de nimic. În schimb, aceeaiși primari sînt primii care se plîng la ședințele Comisiei Consultative sau la alte întîlniri că n-au dispensare, că nu știu care pîraie sînt pline de rumeguș și cîte altele, și spun că n-au forță de muncă.
O mie de locuri de muncă, doar 59 de solicitări
Pînă în prezent, pentru cele o mie de locuri de muncă care s-ar putea crea pentru șomeri, au fost depuse cereri pentru numai 59 de posturi, de la patru primării. Primăria din Buhuși a cuprins în program zece șomeri, la fel ca și cea din Răcăciuni. Primăria din Tîrgu Ocna a încadrat 25 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, iar cea Dărmănești a oferit 14 noi locuri de muncă. „Sînt discuții cu primăriile din Moinești, Buhuși și Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGPC, n.r.) pentru a fi cooptate în acest program. Aceste instituții și-au arătat interesul să angajeze șomeri pe partea de îngrijire și asistență la domiciliu a copiilor bolnavi, bătrînilor, bolnavilor sau persoanelor cu handicap”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău.
Soluția găsită de Consiliul Județean Bacău de a-i plăti pe cei 87 de
însoțitori ai persoanelor cu handicap din Buhuși cu bani de la
AJOFM Bacău, pentru a pune capăt grevei însoțitorilor persoanelor cu handicap de grad I, a atras atenția și primăriei din Moinești. Aceasta s-a arătat interesată de program și are în vedere angajarea în acest proiect a peste 80 de asistenți personali. „Din discuțiile purtate cu reprezentanții administrațiilor locale din Moinești, Buhuși, DGPC și Consiliul Județean rezultă că vor fi cuprinși în acest proiect circa trei sute de șomeri”, a precizat Claudiu Boangiu.
De acest program vor beneficia șomerii înregistrați în baza de date a AJOFM Bacău care își caută un loc de muncă, fie că primesc sau nu indemnizația de șomaj. Agenția va subvenționa angajatorul, la solicitarea autorității publice locale, cu 70% din salariul minim brut pe țară, pentru fiecare persoană încadrată. Acești bani provin de la bugetul fondului de șomaj. Restul va trebui achitat de primării. Conform programului, circa o mie de șomeri trebuie încadrați în muncă pe baza unui contract individual pe perioadă determinată, în cadrul serviciilor publice de refacere și întreținere a infrastructurii, de ecologizare, îngrijirea la domiciliu a copiilor bolnavi, bătrînilor, bolnavilor sau persoanelor cu handicap. (C.T.)
Lasă un răspuns