Una dintre cele mai mari afaceri din judetul Iasi, incheiata intre o companie privata straina si un consiliu local, este pe punctul de a exploda. Competitorii acuza ca licitatia prin care Primaria din comuna Ion Neculce (judetul Iasi) a concesionat 41 de hectare de teren pentru o perioada de 20 de ani companiei austriece Wienerberger nu s-a facut cu respectarea intocmai a prevederilor legale in domeniu, motiv pentru care au si atacat-o in instanta. Aceasta pentru ca organizatorii nu s-au asigurat ca in competitie vor intra toate partile interesate si, prin urmare, s-a ajuns la o valoare de inchiriere sub cea care ar fi fost stabilita pe o piata competitiva. Aspectul este vizibil daca se compara pretul pe metru patrat cu cel de la o alta concesionare. In ecuatie a intrat si Lucian Apostol, fiul lui Neculai Apostol, cunoscut om de afaceri si fost politician din Iasi. Documentele pe care le detinem arata ca licitatia realizata de Consiliul Local Ion Neculce si interesul omului de afaceri par sa mearga mina in mina.
Prima runda
In anul 2008, Primaria Hirlau a concesionat 67,39 de hectare pentru suma de 119.816 euro pe an. La licitatie au participat atit Ceramica Iasi, cit si SC Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL, pe linga alti competitori, cistigatorii fiind austriecii. Din cauza nerespectarii procedurilor legale, Ceramica Iasi a atacat in instanta organizarea licitatiei, aceasta fiind anulata. La scurt timp, Primaria Ion Neculce a decis sa concesioneze 41,55 de hectare. Prin Hotarirea nr. 68, din 26 noiembrie 2008, Consiliul Local (CL) Ion Neculce a decis ca suprafata de teren mentionata sa fie inchiriata pentru exploatare resurse minerale, inchirierea urmind a se face prin licitatie publica. Apoi, timp de trei ani nu s-a mai intimplat nimic. In martie 2011, insa, afacerea a fost pusa iar in miscare. Atunci au fost publicate, in „Adevarul de Seara Iasi” si in „Romania Libera” anunturile de scoatere la licitatie. Desi in hotarirea CL era clar prevazuta destinatia terenului, in anunturile de licitatie a aparut doar ca Primaria Ion Neculce „organizeaza licitatie deschisa pentru inchiriere teren in extravilanul Comunei Ion Neculce, in suprafata de 415.491 mp”. Mai mult, intentia Primariei nu a fost publicata si pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), ceea ce a stirrnit nedumeriri si controverse.
Reprezentantii Camerei de Conturi Iasi spun ca legea nu a fost incalcata, fiindca nu s-a facut publicitate si pe SEAP, dar pentru o mai buna transparenta si pentru atragerea de cit mai multi ofertanti era indicat acest lucru. In schimb, situatia sta putin altfel in ceea ce priveste ascunderea scopului pentru care terenul a fost scos la concesionare, iar reprezentantii Camerei sint categorici in acest sens. „Legea impune ca anunturile de licitatii sa fie publicate pe SEAP in momentul in care suma depaseste 15.000 de euro pe an. Aici nu s-a incalcat legea, insa era obligatorie mentionarea in anunturile de inchiriere a destinatiei exacte a terenului” – a detaliat Constatin Iatco, seful Camerei de Conturi.
Primarul se spala pe miini
Acesta este si motivul principal pentru care unii dintre competitorii care ar fi putut sa participe la licitatie nu au facut-o, nestiind despre ce e vorba. „Am chemat in judecata autoritatile locale de la Ion Neculce, Wienerberger si Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), sa se reanalizeze respectarea legalitatii in ceea ce priveste punerea la dispozitie a unui teren de 41,55 ha din proprietatea comunei Ion Neculce, in vederea deschiderii unei cariere de argila. Nu au fost respectate dispozitiile legale de desfasurare a licitatiei. Piata a fost privata de informarea obiectului licitatiei. Conform CL, obiectul real al licitatiei era deschiderea unei cariere de argila, lucru ce a fost ascuns in toate documentele si anunturile ulterioare. Publicitatea licitatiei a fost redusa la nivelul judetului Iasi, la nivelul unei foi volante” – a declarat Iulian Mangalagiu, CEO Ceramica. Primarul comunei Ion Neculce, Vasile Rusu, considera ca nu are nicio vina: „S-au respectat procedurile ANRMAP. Terenul era pentru exploatare argila. Nu stiu de ce nu a aparut acest lucru in anunturile de licitatie, nu m-am ocupat eu personal. Exista un dosar intreg. Licitatia a fost corecta, au participat mai multi ofertanti. Problema este ca, in Romania, cind vrei sa faci ceva iti da lumea imediat la picioare. Avem nevoie de investitia aceasta. De ce fugarim investitorii?”. La licitatie au participat Horty-Prod-H.SRL, Mihai Tibucanu si Wienerberger Sisteme de Caramizi. Daca primii doi au oferit aceesi suma, respectiv 41.550 de lei pe an (n.r. – pretul de pornire al licitatiei), Wienerberger a dat 50.000 de lei, cu doar 8.500 mai mult fata de oferta initiala. Pretul obtinut de Primaria Ion Neculce pe metrul patrat este de sapte ori mai mic fata de cel de la Primaria Hirlau. In 2008, la Hirlau s-au obtinut pe metrul patrat 0,178 euro, iar la Ion Neculce numai 0,028 euro.
Agricultura pe teren arid
Participarea celorlalti doi competitori ridica si ea semne de intrebare. Ei voiau terenul pentru agricultura, in conditiile in care el nu a fost destelenit niciodata, fiind un deal cu un sol foarte arid. Ca a fost scos la licitatie stiau de la CL, deci cunoasteau destinatia sa. „Stiam de acel teren din 2003. Doream sa-mi mut stina de oi acolo. Eu am pierdut licitatia pentru ca am ofertat un pret mic. Am aflat ca terenul este de inchiriat de la CL Ion Neculce” – spune Mihai Tibucanu, proprietarul fermei Pig Farm, din Coarnele Caprei. „Am vrut sa fac o livada de nuci acolo. Am aflat din ziar de licitatie. Am ofertat cit am considerat ca merita terenul. Toata activitatea firmei mele este in Ion Neculce. Am fost vreo 4-5 ofertanti, parca. Nu mai tin minte. Nu stiu ce preturi s-au oferit, pentru ca a fost licitatie cu plic inchis. Eram sigur ca voi fi descalificat, pentru ca pretul era prea mic, dar am participat ca nu se stie niciodata de unde sare iepurele” – sustine Constantin Hlihor, proprietarul SC Horty-Prod-H. SRL. Pe aceasta tema fratele lui Hlihor, Mihai, care este seful Camerei Agricole Iasi, are o pozitie foarte interesanta: „Aia a fost o licitatie trucata. Fratele meu a fost mina moarta acolo, sa iasa numaratoarea participantilor. Ce sa caute el acolo cu pomi, cind terenul era pentru exploatatii minerale? De asta este si contestata in instanta licitatia”. Mai mult, pretul oferit de cei doi pentru un teren care ar fi urmat sa fie folosit pentru agricultura este extrem de mare fata de cit se concesioneaza pe piata o pasune. De exemplu, primarul din Mircesti, Petru Antalut, ne-a spus ca in comuna pasunea se concesioneaza de la 100 de lei / hectar, adica de 10 ori mai putin decit ofertasera cele doua persoane. Chiar si la valori mai mari de doua sau trei ori participarea celor doi este foarte ciudata.
Jocuri de culise
Ecuatia devine aparent si mai complicata daca tinem cont ca in afacere intra si Lucian Apostol, fiul fostului parlamentar si prefect, Neculai Apostol, care detine grupul de firme Kosarom. Lucian Apostol a batut palma cu Wienerberger sa-i vinda 17 ha de teren, pe care sa ridice fabrica de caramizi de la Ion Neculce. In acest sens, a fost incheiata o promisiune de vinzare intre Apostol si Wienerberger, pentru care s-a dat un avans de 100.000 de euro. Cind au fost intrebati, atit primarul din Ion Neculce, cit si Lucian Apostol au spus ca nu au nicio legatura cu vinzarea. „Eu stiu ca cele 17 ha au fost cumparate 100% de la o persoana fizica. Dar nu stiu sa va spun cine” – a mentionat primarul comunei. Si Lucian Apostol a negat implicarea in tranzactie. „Stiu ca au cumparat 17 ha la Ion Neculce, dar nu stiu de la cine. Eu nu le-am vindut nimic” – sustine presedintele Kosarom. Datele de la Cadastru arata, insa, ca in 14.02.2012 Lucian Apostol si Wienerberger au semnat contractul de ipoteca nr. 2.615 la Biroul Notarial Camelia Manuela si Eugen Zaharia, din Pascani, pentru 200.000 de euro. Erau vizate mai multe terenuri din comuna Ion Neculce, in suprafata de circa 17 ha, exact cit a achizitionat si producatorul de caramizi. „Obiectul contractului il constituie garantarea de catre Debitor (n.r – Lucian Apostol) a obligatiilor sale de plata cu orice titlu (Obligatiile Garantate) care decurg din promisunea Unilaterala, obligatii care vor include: plata dublului pretului optiunii, in cuantum de 200.000 de euro sau rambursarea pretului optiunii, in cuantum de 100.000 de euro, in conditiile Promisiunii Unilaterale impreuna cu orice alte debite ale Debitorului fata de Creditor (n.r – SC Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL), datorate ca urmare a neindeplinirii, indeplinirii cu intirziere sau necorespunzatoare a oricaror obligatii asumate prin Promisiunea Unilaterala sau ca urmare a incalcarii garantiilor sau a neindeplinirii conditiilor prevazute in Promisiunea Unilaterala, oricare ar fi aceste debite, existente sau probabile, prezente sau viitoare, in orice moneda, inclusiv dobinda aferenta acestor sume, datorate la orice moment” – se arata in contractul de ipoteca.
Investitie de 22 milioane euro
Solutia ecuatiei este, insa, cit se poate de la indemina. Lucian Apostol si Mihai Tibucanu sint actionari la firma Wild Blue Spirit, unde primul detine 17%, iar cel de al doilea 16%. Restul de actiuni sint detinute de firma Consulting&Construction SRL (50%) si de Ioan Antoci (17%). Mai mult, este de notorietate ca Tibucanu si familia Apostol fac afaceri impreuna inca din anul 2006, cind Tibucanu a pus pe picioare, cu fonduri europene, prima ferma de porci total automatizata din judet. „Materialul genetic il vom procura de la societatea Suinprod Roman, iar porcii vor fi abatorizati la firma Kosarom. Daca totul va merge conform planului nostru de afaceri, in scurt timp vom extinde ferma” – declara Mihai Popescu (n.r. – intre timp si-a schimbat numele in Mihai Tibucanu), in 2006. Atit „Suinprod” Roman, cit si Kosarom sint controlate de familia Apostol.
Wienerberger intentioneaza sa ridice la Ion Neculce o fabrica de caramizi, valoarea investitiei fiind estimata la 22 mil. euro. Dupa calculele oficialilor firmei, in fabrica vor lucra aproximativ 60 de persoane. La intrebarea „De la ce persoane fizice/juridice ati achizitionat terenul de la Ion Neculce? Care a fost valoarea totala a tranzactiei?”, oficialii companiei au facut referire doar la terenul concesionat de la primarie, omitiindu-l pe cel pe care ar urma sa se ridice fabrica. (Ancheta preluata din „Ziarul de Iasi”)
wienerberger a zis
Intrebati-o pe d-na Chelu sau intrebati-l de geologul Dan Popescu cum a avut loc licitatia, cata rusine sa faci o licitatie cu o „mana moarta”. Sper ca DNA sa ancheteze acesti manageri de hartie. Suntem romani si trebuie sa sprijinim economia locala sa exportam calitate nu sa ne cocosim de munca pe bani putini. Rusine!!