Termenul maxim pina la care se primesc cereri în Programul de rambursare a impozitului platit pentru profitul reinvestit este 1 octombrie 2008, în conditiile în care bugetul alocat Programului nu se epuizeaza înainte de aceasta data. Prin intermediul acestui program se aloca fonduri în valoare de pina la 100.000 de lei pe beneficiar, în limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2008 este de 7.879,20 mii lei.
Obiectivul principal al Programului pentru sprijinirea dezvoltarii întreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri în limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit îl constituie cresterea competitivitatii si capitalizarea întreprinderilor mici si mijlocii, realizindu-se astfel o mai buna consolidare a capitalului si a competitiei la care sunt supuse aceste societati pe piata unica. Pentru anul 2008, prin implementarea Programului se estimeaza acordarea de ajutor de minimis pentru un numar de 350 de operatori economici. Prin intermediul acestui program se aloca 16% din sumele cheltuite în anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100.000 de lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, facturate, achitate integral si puse în functiune în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2007.
Beneficiarii eligibili
Pot beneficia de alocatii financiare nerambursabile în Program operatorii economici care îndeplinesc cumulativ, la data solicitarii anumite criterii de eligibilitate. Ei trebuie sa fie persoane juridice (societati comerciale / societati cooperative), asa cum sint definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiintarii si dezvoltarii întreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare (au numarul mediu scriptic anual de personal între 1 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri neta de pina la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate, respectiv 31 decembrie 2007. Active totale înseamna active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans). De asemenea, nu trebuie sa fie în stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii, au capital social integral privat, sint înregistrate si îsi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si au cel putin un an de la înfiintare la data depunerii cererii-tip pentru alocarea de fonduri. La fel, sint alesi cei care si-au îndeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor, catre bugetul general consolidat, si-au îndeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetele locale, au încheiat anul fiscal 2007 cu bilant pozitiv si au reinvestit în tot sau în parte profitul si au achizitionat active corporale si necorporale noi si acestea au fost puse în functiune pina la 31 decembrie 2007. Beneficiarii eligibili sint si cei care nu au aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Codul fiscal, pentru activele pentru care solicita fonduri în Program si nu sint în dificultate, în conformitate cu prevederile Comunicarii Comisiei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns