• conform legii, firmele care oferă locuri de muncă șomerilor și persoanelor cu handicap au dreptul la anumite avantaje financiare • mulți patroni nu cer acești bani, de teamă că, în caz de restructurare a acelor posturi, vor trebui să dea înapoi banii la stat
Agenții economici care angajează absolvenți, persoane cu handicap, șomeri peste 45 de ani sau unici întreținători de familie, ori tineri între 16 și 25 de ani aflați în situații dificile au dreptul, prin lege, să beneficieze de anumite avantaje financiare de la stat. Surprinzător, mai nou, patronii îi iau la muncă pe cei din categoriile amintite, dar nu pretind nici un avantaj financiar de la stat. Și asta deși, după încadrarea unei persoane cu handicap, un patron primește lunar, timp de un an, un salariu minim pe economie. Obligația firmei este să țină noul angajat pe post preț de doi ani. La fel se întîmplă și cînd este angajat un absolvent. În astfel de cazuri, societatea este finanțată un an, cu un salariu minim și trebuie să îl țină pe noul angajat timp de trei ani.
În acest an, au fost încadrați în muncă contra facilităților doar un tînăr marginalizat, șase șomeri peste 45 de ani și 26 de absolvenți. În rest, ceilalți patroni au oferit locuri de muncă la două persoane cu handicap, 161 șomeri peste 45 de ani și 111 absolvenți, fără însă să ceară nimic în schimb. „Una dintre explicațiile pentru care patronii nu ne solicită aceste facilități este aceea că nu pot garanta că postul va fi menținut pe perioadă prevăzută de lege. Ei se tem că în cazul unei restructurări vor trebui să ne returneze banii și atunci renunță. O altă explicație ar fi că nu au știință despre aceste facilități. Noi am realizat niște fluturași informativi care sînt distribuiți persoanelor care merg la angajare sau agenților economici care vin pentru repartiții”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns