Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POS-DRU) va proceda la o noua lansare de linii de finantare, pe proiecte regulare, daca lansarea facuta in 16 aprilie va fi contractata pina in 7 – 8 septembrie si vor fi suficiente proiecte pentru cele 315 milioane de euro pusi in joc. Anuntul a fost facut de Valeriu Bindea, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prezent la sfirsitul saptaminii trecute in Regiunea Nord-Est.
La mai putin de trei luni de la aprobarea de catre Comisia Europeana a POS-DRU, pe 16 aprilie, Autoritatea de Management a lansat primele 16 linii de finantare pentru proiecte strategice. La acest important eveniment, au participat comisarul european pe probleme de ocupare si afaceri socialeValdimir Spidla, dar si autoritati romane, la nivel ministerial. „Atunci – a spus Valeriu Bindea – am lansat mai multe linii de finantare din diverse domenii majore de interventie (16 linii de finantare, din 15 domenii – dezvoltarea sistemelor de educatie si formare profesionala, tranzitia de la scoala la viata activa, promovarea antreprenoriatului, dezvoltarea serviciilor publice de ocupare sau cele legate de incluziunea sociala). Intentiile initiale au fost foarte mari. Ne-am trezit, la inceput, cu deschideri de conturi de citeva mii de pozitii”. Lansarea precedenta, din 15 februarie, a avut o valoare de 451 de milioane de euro. S-au depus 293 de proiecte si au fost selectate 106, dintre care, o parte, au fost contractate, iar altele vor fi contractate in maxim doua saptamini. „Am avut nevoie de o modificare legislativa, care ne-a tinut putin in loc, altfel erau contractate deja” – a precizat secretarul de stat. Cele 106 proiecte au o valoare de 300 de milioane de euro. Mai sint 26 de proiecte la Ministerul Educatiei, din 32, pe doctorate, care au fost si ele selectionate, in valoare de circa 60 de milioane de euro. Deci, din prima strigare s-au contractat circa 355 de milioane de euro.
Proiecte pe tematica interregionala
Pe Fondul Social European (FSE), au fost lansate, pina acum, linii de finantare in valoare totala de 1,24 de miliarde de euro. Totalul FSE este de 4,3 miliarde de euro. S-a intrat si in contul anului 2009 si, cu anumite domenii majore de interventie, si in 2010. Sint finantate, in aceasta categorie, doua tipuri de proiecte: granturile pe proiecte strategice si proiecte regulare (obisnuite). Cele strategice au valoarea intre 500.000 si 5 milioane de euro, pentru o perioada de pina la trei ani, si trebuie sa abordeze tematici nationale sectoriale sau interregionale. Proiectele de granturi regulare vorbesc de tematici nationale sectoriale sau interregioanale, pentru entitati din regiuni sau din judete, la nivel local. „Acestea vor fi cele mai frecvente – mai spune Valeriu Bindea -, dar la inceput de drum am facut mai multe strigari pe proiectele strategice si am facut inca o lansare acum citeva zile, in valoare de 472 de milioane de euro”.
Parteneriate pentru proiecte de finantare
Valoarea proiectelor a depasit valoarea sumelor alocate, ceea ce inseamna ca pentru FSE exista un interes foarte mare. Proiectele se adreseaza beneficiarilor din mediul rural, dar si urban. Unele cu ponderi mai mari in mediul rural, altele in mediul urban, altele tuturor tipurilor de beneficiari. De asemenea, ele au fost facute, in marea lor majoritate, pe criterii de nationalitate si interregionalitate. Adica proiectele strategice cele mai intilnite au fost cu actiuni la nivel national si interegional. Cele sectoriale sint mai putine. De asemenea, au fost, in mare majoritate, realizate in parteneriate, atit nationale, cit si cu parteneri transnationali. „Chiar la Piatra Neamt am semnat un pact regional de ocupare si incluziune sociala si mai multe parteneriate locale – a precizat secretarul de stat. Am creat aceasta obisnuinta pentru promotorii de proiecte de a scrie proiecte in parteneriat. De data aceasta, au fost alesi si parteneri transnationali, din Italia, Germania, Spania, Franta, Marea Britanie s. a., pentru ca expertiza pe care acesti parteneri o au sa fie transmisa partenerilor romani. Pentru ca nu este suficient sa contractezi, sa cheltuiesti banii. Trebuie sa-i contractezi si sa-i cheltuiesti in scopul in care au fost acordati si sa duca si la rezultate pozitive. Or, s-a demonstrat ca, pe parcurs, statele memebre ale UE, care nu au avut de la cine sa invete, au avut si perioade in care au pierdut bani sau au dat bani inapoi ori s-au confruntat cu alte situatii nedorite. De aceea, noi am atras cit mai multi parteneri transantionali. Dintre firmele cunoscute, alese de beneficieri. Noi, Autoritatea, am inlesnit, doar, intilnirile”.
Lasă un răspuns