Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a deschis o noua sesiune pentru depunerea de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole. Aceasta vizeaza Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” din Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013. Cererile de finantare pot fi depuse la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bacau, pina pe 31 mai. Alocarea totala pentru aceasta sesiune este de 150 de milioane de euro si pentru prima data este defalcata pe fiecare din cele doua sectoare principale agricole. Astfel, sectorul vegetal va beneficia de 60 de milioane de euro, iar cel de crestere a animalelor de 90 de milioane de euro.
Prin Masura 121, fermierii pot primi sprijin nerambursabil de pina la 1,6 milioane de euro pentru investitii in exploatatiile agricole, intr-un procent de cofinantare care porneste de la 40% din valoarea totala eligibila a proiectului. Aceasta sesiune pentru depunerea de proiecte este prima din acest an, urmind ca in toamna, conform calendarului si alocarilor indicative propuse pentru sesiunile de depunere aferente anului 2010, sa aiba loc inca o sesiune. Incepind cu anul 2008, APDRP a primit pentru Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, 4.529 de cereri de finantare, in valoare de peste 1,5 miliarde de euro, fiind contractate, pina in acest moment, 1.526 de proiecte in valoare de peste 528 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, au fost deja angajate peste 55% din cele aproximativ 913 milioane de euro alocate pentru aceasta masura de investitii in perioada 2007 – 2013.
Cine primeste banii
Beneficiarii eligibili sint fermierii a caror exploatatie este situata pe teritoriul tarii, are o dimensiune egala sau mai mare de 2 UDE (unitati de dimensiune economica) si este înregistrata în Registrul fermelor sau Registrul agricol. Astfel, pentru a beneficia de sprijin prin Fondul European European Agricol de dezvoltare Rurala – FEADR un solicitant trebuie sa aiba ca obiect principal de activitate domeniul agricol, conform Certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului. Pentru perioada 2010 – 2013, fondurile nerambursabile acordate vor fi în proportie de 40% – cofinantare publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata. Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de euro – valoarea totala eligibila a proiectului. Astfel, valoarea maxima a cofinantarii publice este de 800 de mii de Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2 milioane Euro. Procentul sprijinului nerambursabil de 40% se va putea majora cu 10% pentru investitiile realizate de tinerii agricultori cu virsta sub 40 ani, la data depunerii cererii de finantare. Alti 10% pot fi obtinuti pentru investitiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, în zone cu handicap natural si în arii naturale protejate încadrate în reteaua Natura 2000. Tot un procent de 10% va fi acordat pentru investitiile avind drept scop implementarea noilor provocari prin urmatoarele tipuri de operatiuni: „îmbunatatirea eficientei utilizarii si depozitarii îngrasamintelor cu azotat”, „instalatii pentru tratamentul apelor reziduale în exploatatii agricole si în cadrul proceselor de prelucrare si comercializare”. Aceasta majorare se aplica exclusiv la partea din proiect destinata investitiilor în aceste doua tipuri de operatiuni.
Protectia mediului are cistig de cauza
Numai pentru anul 2010, se acorda un procent de 25%, pentru investitiile noi avind drept scop protectia apelor împotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% si nu va depasi 1,2 milioane de Euro pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile. Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,6 milioane de Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%, pentru proiectele care apartin unei forme asociative si care deservesc majoritatea membrilor acesteia (jumatate plus unul din membri). Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 4 milioane de Euro. Facem precizarea ca valoarea nerambursabila a sprijinului poate ajunge la 75% în cazul tinerilor fermieri care, pe linga maximum de cofinantare de 40% vor obtine 25% – numai pentru anul 2010 -, pentru investitiile noi avind drept scop protectia apelor împotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole se prevede un astfel de sprijin pe o perioada de 4 ani, începind cu 1 ianuarie, si 10% pentru investitiile realizate de tinerii agricultori cu virsta sub 40 ani la data depunerii cererii de finantare.
Lasă un răspuns