Tot mai mulți băcăuani cad în capcana escrocilor care le cer prin telefon sume de bani sub diverse pretexte – fie se dau avocați, fie rude care au provocat accidente rutiere și au nevoie de bani pentru victime, ca să nu fie dați în judecată sau reclamați la Poliție. Majoritatea celor care îi înșeală pe oameni prin telefon, spun polițiștii, sunt din penitenciare și au persoane de legătură în exterior.
Cătălina CHIFU
Mătușa și mama lui Cristi L., din Bacău, au trăit un coșmar până au reușit să-l sune pe băiat și să afle că este bine-sănătos, că nu a suferit niciun accident de circulație și că apelul primit de la un bărbat nu a fost decât o tentativă de înșelăciune. Mătușa tânărului are peste 80 de ani și i s-a făcut rău când a aflat „tragedia”. Mama lui Cristi a intrat în panică. „Mai întâi a sunat-o pe mătușa mea, pe telefonul fix. S-a prezentat ca fiind Cristinel, așa cum mă cheamă pe mine în buletin. Era agitat la telefon și spunea că a făcut accident și are nevoie de bani. Că accidentul e cu victime și trebuie să le plătească pentru a nu-l da în judecată. Mătușa mea i-a spus că nu-i poate da bani până nu vorbește cu mama. Bărbatul a revenit cu un telefon și i-a cerut numărul mamei. I l-a dat, dar între timp mătușa a sunat-o pe mama, a băgat-o și pe ea în panică și atunci mama m-a sunat pe mine. Am liniștit-o și i-am spus că e o făcătură ca să-i ia banii din casă. Bărbatul care o sunase pe mătușa a sunat-o apoi și pe mama. Știind despre ce e vorba, l-a înjurat și i-a închis. Am sunat și eu la acel număr de telefon, am cerut cu Cristinel și mi-a spus să aștept. Nu mi-a venit să cred și am închis. A doua zi, pe la 5 dimineața, m-a sunat el din nou, dar nu am mai răspuns. Oricum, mătușa și mama s-au panicat amândouă de le tremurau picioarele. Când ne-am întâlnit, mama m-a luat în brațe de parcă înviasem din morți”, povestește băiatul.
Prin întâmplări de acest gen trec tot mai multe familii. Unele se lasă însă convinse și, în disperare, le trimit infractorilor sume de bani importante, fără să realizeze că sunt înșelate și fără să verifice dacă povestea este adevărată. Escrocii, atenționează polițiștii, s-au specializat și profită de naivitatea oamenilor. „Deși s-a scris și în ziare, s-a vorbit la televizor despre aceste scenarii și tentative de înșelăciune, lumea e credulă în continuare. Majoritatea apelurilor sunt din penitenciare, dar e posibil să fie și de la escroci în libertate. Ei sunt foarte bine puși la punct. Prin modul în care vorbesc cu victimele le determină pe acestea să le dea informații utile. Mai presus de toate, profită de disperarea victimelor care aud că fiul, fiica au suferit un accident și trimit bani la oficiul poștal indicat de infractor, fără să verifice nimic. Am avut cazuri care au trimis bani și a doua oară și de-abia atunci au realizat că au fost victimele unei înșelăciuni. Sunt zeci de dosare în lucru, iar cei înșelați sunt de obicei bătrânii. Un infractor a ridicat într-o singură zi 12.000 de lei de la trei persoane, dintre care una era din Bacău. Și eu am fost sunat și, dacă nu lucram unde lucrez, mă păcălea, așa era de convingător. Din zece oameni contactați, doar doi își dau seama și nu trimit bani”, ne-a declarat Iulian Chiriluș, agent șef adjunct la Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Bacău.
Polițiștii îi sfătuiesc încă o dată pe oameni să nu dea curs unor astfel de apeluri, să-și sune rudele, cunoscuții și să verifice dacă întâmplarea se confirmă.
bibi a zis
cum ajung telefoanele mobile in penitenciar ?? Intrebare intrebatoare !!
arvinte a zis
Prostia-i cat casa…
aaa a zis
Sunt sute de cazuri in Bacau…
lumi a zis
Ce bine e in penitenciare! Noi platim impozite ca fraierii si scursurile societatii o duc ca in paradis! Mancare buna, televizor, telefon mobil, timp liber berechet, sex in camera matrimoniala, pachete, etc. In lanturi ar trebui tinuti, sa manance laturi si sa munceasca pana la epuizare, ca n-au ajuns acolo fiindca au facut bine. Jeguri umane! Am fost si eu sunata acum vreo 3 ani dar nu le-a mers; atunci am aflat ca sunt din penitenciar. Nu le venea sa creada ca nu m-au pacalit. Din pacate multi oameni in varsta cad prada acestor ticalosi. Ce ma nedumireste e faptul ca oamenii astia au si banii ceruti de infractori, cateva mii de lei, 10.000, 20.000; eu n-as avea.