• în „iaurturile cu fructe” trebuie să fie și fructul, nu numai aroma
Etichetele aplicate pe produsele alimentare își schimbă conținutul. De astăzi intră în vigoare o hotărîre de guvern care modifică prevederile în acest domeniu. Noile reglementări urmează tendința de aliniere la normele Uniunii Europene. Pînă acum au apărut mai multe acte normative cu privire la anumite grupe de produse alimentare, cum sînt uleiurile, margarinele sau pasta de tomate. Hotărîrea de guvern care intră în vigoare azi se referă la etichetări la modul general.
Nu se mai permit inscripționări care induc în eroare consumatorii
Reglementările care intră în viogoare astăzi fac un pic de ordine în anumite sectoare. Astfel, se interzic toate metodele de inducere în eroare a consumatorului în privința originii, conținutului sau a provenienței alimentului. Exemplele clasice sînt iaurturile cu fructe, ciocolatele cu cremă așa-zis de fructe, sucuri de fructe, care au numai aroma, nu și fructul în compoziție. Aceasta era modalitatea cea mai simplă de a înșela consumatorul. O aromă sintetică nu este totuna cu una naturală, iar un iaurt aromatizat nu este identic cu cel care are bucăți de fructe. De acum înainte, pe etichetă trebuie specificat faptul că este vorba de un „suc cu aromă de lămîie”, spre exemplu și nu „suc de lămîie”, ca pînă acum. De asemenea, nu se mai permite ca pe etichetele și cutiile inscripționate să apară fructe, dacă ceea ce este în interior este doar aromat cu esența respectivă. Deci iaurtul cu aromă de caise nu va mai avea desenat pe cutie fructele, dacă în conținut acestea lipsesc.
Băuturile alcoolice nu mai pot fi „tonice” sau „energizante”
Noua legislație precizează că nu este permisă utilizarea indicațiilor care, sub diferite forme, se referă la sănătate, precum „reconfortant”, „fortifiant”, „energizant”, „tonic” etc., de pe etichetele băuturilor alcoolice. Nici denumirea de „oțet” nu mai este permisă decît la produse de fermentație unde componentul este acidul acetic. Acesta a fost unul din produsele cel mai des contrafăcut.
Nu se folosește denumirea generică de „cafea” cînd aceasta este în amestec cu diverși substuienți. Cînd produsul conține îndulcitori, acest lucru trebuie menționat. De asemenea, margarina cu mai mult de 0,5% sare trebuie încadrată la categoria „sărată”.
Pentru prima dată există prevederi speciale care privesc alimentele și ingredientele alimentare obținute din produse modificate genetic. Aceste reglementări se referă la alimentel și ingredientele care conțin soia și porumb cu modificări de acest gen sau provin din prelucrarea lor. În ambele cazuri pe etichete trebuie menționat tipul sursei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns