• Agricola nu mai dă carne refrigerată la alți procesatori, iar aceasta va crea o presiune pe prețuri și la alte firme
Agricola Internațional a început să mărească din această săptămînă prețurile la carnea de porc în carcasă. Dacă pînă acum produsul intra la procesare la un preț de circa 42-43.000 de lei, acum kilogramul este cu cîteva mii de lei mai scump. „Dacă este 50.000 de lei, putem spune că am ajuns la prețurile din anul 2001. Dar de atunci gazul metan, energia electrică, furajele și alte materii prime necesare s-au scumpit nici nu mai știm cu cît. Această creștere trebuia operată cu mult timp în urmă, dar piața nu a permis”, a declarat pentru „Ziarul de Bacău” vicepreședintele Agricolei, Grigore Horoi. Calculul prețului la carnea în carcasă arată însă și alte lucruri. După sacrificare și celelalte operațiuni preliminare, carcasa ajunge la un preț de aproximativ 57.000-58.000 de lei/kg. Dar un astfel de barem înainte de procesare ar arunca în aer prețurile la salamuri, carne tranșată, semipreparate etc. Piața nu ar suporta aceste prețuri, așa că diferențele intrau pînă acum în pierderi de abatorizare. Acum, aceste pierderi au mai fost reduse. Pe de altă parte, la această oră Agricola Internațional nu are carcasă de porc de vînzare. La debutul crizei furajelor, numărul procilor sacrificați a crescut pentru că numărul celor ajunși la greutatea optimă era relativ mare. Carnea surplus a fost congelată. Dar agenții economici vor, de regulă, produsul refrigerat, ca să nu înregistreze pierderi mari la valorificare. Este cert că între fabrica proprie și alți clienți, responsabilii firmei o vor alege pe prima. Acest fapt ar putea produce o presiune pe prețuri și din partea altor agenți economici.
O parte dintre procesatorii de carne au cerut ministerului de resort anularea taxelor vamale la carcasa de import pe motiv că producătorii interni au dus prețul produsului la 60.000 de lei/kg. Nu cu mult timp în urmă, România a introdus clauza de salvgardare la importurile de porc din Polonia, ceea ce înseamnă taxarea în vamă cu 45%. Produsul din țările Uniunii Europene are taxă vamală de 20%. Cînd funcționează aceste taxe, prețurile la carcasa de porc din zonele menționate nu sînt competitive, în sensul că ajung cu transport, TVA și alte cheltuieli la 65.000-70.000 de lei/kg. Dar oficialii ministeriali au spus că nu există motive serioase de reducere a impunerilor la import și au respins cererea.
Pe moment, scumpirea cărnii în carcasă nu are efecte vizibile pe piață, în sensul că nu s-au modificat încă prețurile la produsele finite. Totuși, ceva-ceva se simte la prețul cărnii tranșate de porc din galantare. Carnea de porc cu os nu prea mai coboară sub 80.000-85.000 de lei/kg, deși pînă acum ele mai scădeau pînă la 75.000 de lei/kg. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns