• pe moment, au crescut doar prețurile cu ridicata, dar urmează scumpiri și în galantare
Grupul Agricola Internațional a început deja să umble la prețurile de la produsele din carne. Pentru început, societatea a modificat prețurile practicate la comerțul cu ridicata la carnea de pui, iar scumpirile sînt de cîteva mii de lei la kilogram. În magazinele Agricola efectele nu sînt resimțite pe moment, pentru că ele au prețuri diferențiate pe magazin chiar la același sortiment, în funcție de zona unde este situat. Supermarketul de pe strada Mihai Viteazul, de exemplu, are pulpe de pui ceva mai scumpe decît la subsolul Pieței Centrale.
Practic, variațiile sînt diferite ca valoare, în funcție de sortiment, dar dacă prețul mediu al produselor din carne de pasăre era 43.000 de lei/kg, acum s-a dus la 48.000 de lei/kg. „Termenul de scumpire nu este corect, este o ajustare a acestora. De fapt, este o revenire la normal. La un moment dat, prețurile au dat înapoi pentru că piața nu suporta nivelul real, care ar fi acoperit costurile și ar fi însemnat rentabilitate. Acum însă, influențele negative nu mai pot fi evitate. Ar însemna să mergem în pierdere, ceea ce într-o economie de piață funcțională nu este permis”, a declarat vicepreședintele Agricolei, Grigore Horoi.
Producătorii autohtoni de carne se confruntă în ultima perioadă cu o reală criză a furajelor pe piața internă. Anul agricol capricios a făcut ca porumbul să dispară de pe piață, iar cînd se găsește, prețurile sînt ridicate. Pe piața liberă, acest produs este vîndut la peste 6.500 de lei kilogramul, dar partea proastă este că nici așa nu se prea găsește. Or, Agricola internațional are nevoie de peste 5.000 de tone de furaj pe lună pentru cele peste 2,5 milioane de păsări, la care se adaugă și porcii și vacile din fermele zootehnice proprii. Chiar dacă are acces la importuri scutite de taxe vamale, prețul de achiziție, la care se adaugă transportul, duc tot la prețuri relativ ridicate ale porumbului provenit de la extern. Cum hrana este o componentă importantă în prețuri, efectele negative s-au resimțit încă de la începutul crizei furajelor autohtone. Presiunile pe prețuri au apărut încă de atunci, dar importurile de carne întîi prin zonele defavorizate, iar mai apoi cu taxe vamale scăzute au determinat apariția unor produse cu prețuri de dumping. Acestea au concurat crîncen sortimentele interne, ceea ce a și dus la un palier de stabilitate oarecum îndelungat la produsele din carne. Disputele pe această temă au căpătat accente ascuțite. Crescătorii de animale au reclamat că sînt împinși la faliment de o politică defavorizantă. În replică, ministrul agriculturii, Ilie Sîrbu, a declarat că instituția acordă destule stimulente sub formă de subvenții și alocații bugetare îndreptate spre acest sector și că este problema producătorilor interni să-și rentabilizeze activitatea. Problema a rămas în coadă de pește, deși menținerea taxelor vamale reduse la importurile de carne au mai pus piae pe focul acestui conflict. Pînă una-alta, cei care au complexe zootehnice trebuie să se descurce cum pot. În acest moment, Agricola Internațional încearcă din nou să ajusteze prețurile la ceea ce comercializează. Rămîne de văzut dacă demersul va avea succes, pentru că pe acest segment ultimul cuvînt îl are clientul. Dacă prețurile într-un magazin nu convint, omul se duce în cel de alături și pentru cîteva mii de lei cumpără produsul de unde este mai ieftin. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns