• Pambac majorează prețul la toate produsele cu 14 – 15 % • franzela albă de 500 de grame va costa 8.000 de lei
Pambac, cel mai mare producător de pîine din județ, va majora de la 1 noiembrie toate prețurile la făină, pîine și paste făinoase. Acestea se vor scumpi cu 14 – 15 %, cu excepția produselor lansate recent, cu ocazia Zilei Mondiale a Pîinii – pîinea țărăneacă, pîinea cu mălai, lipia aperitiv, pîinea neagră și cea integrală. Răducan Ion, președintele societății Pambac, spune că precedenta scumpire a pîinii a avut loc la 1 februarie 2001 și că se impunea o reașezare a prețului, ținînd cont că, în acest interval, energia electrică la fabricile mari consumatoare s-a scumpit cu 77 %, tariful apei s-a majorat cu 57 %, energia termică – cu 44 %, motorina – cu 32 %, benzina – 60 %, iar grîul cu 17 procente.
Cel mai mult (65 %) cîntărește în prețul pîinii costul grîului, pentru ca restul componentelor să influențeze într-o măsură mai mică valoarea finală a produsului: energia electrică înseamnă doar 6 % din prețul pîinii, gazul metan – 9 %, energia termică – 6 %, motorina – 6 %. „Grîul s-a scumpit în octombrie față de septembrie cu 17 %. De altfel, toate s-au scumpit, și creștem și noi acum prețul. Cu noile tarife vom rezista cu siguranță în noiembrie și decembrie, dar nu mai știm ce va fi după 1 ianuarie 2003, mai ales că guvernanții anunță noi scumpiri la energiile electrică și termică”, ne-a declarat președintele Răducan Ion.
De la 1 noiembrie, franzela albă de 500 de grame va ajunge în magazine la 8.000 de lei, față de 7.000 de lei, cît este acum. La poarta fabricii, prețul va crește de la 5.000 de lei, în prezent, la 6.200 de lei. Pîinea intermediară de un kilogram va costa 13.000 de lei (față de 11.500 de lei acum), pentru o pungă de spaghetti vom scoate din buzunar 11.700 de lei, cu 1.500 de lei mai mult, iar prețul de vînzare cu amănuntul al făinii va crește de la 11.000 la 13.600 de lei. „Toate produsele pentru copii, în special produsele de patiserie, se vor scumpi, dar cu un procent mai mic de 14 %”, a precizat Ion Răducan.
În acest moment, Pambac folosește preponderent grîu din import, adus din Ucraina, Republica Moldova și Ungaria și mai puțin produsul similar autohton, care aproape nu este de găsit. Președintele firmei spune că grîul din import este mai ieftin decît cel care se poate cumpăra de pe piața românească. Zilnic, de pe poarta fabricii ies aproximativ 75.000 de franzele. Decizia Pambac de a scumpi produsele ar putea fi urmată de o reacție similară a producătorilor privați. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns