Duminică, 7 iulie, în ziua Serbării Tuturor Sfinților Români, la biserica „Învierea Domnului” din Bacău se vor sfinți sfîntul lăcaș, prin depunerea moaștelor de martiri în masa din Altar, și cele șapte cruci din inox, ce vor fi înălțate pe cele șapte turle. Începută în anul 1993, luna ianuarie, construcția bisericii a durat nouă ani. Ca un fapt inedit, menționăm faptul că acest lăcaș reprezintă, practic, „catedrala „Înălțarea Domnului” ce urmează a fi ridicată în centrul orașului, în miniatură. „Este biserica întregului oraș, deoarece la ridicarea ei au contribuit creștini din toată urbea, dar în mod deosebit a celor ce iubesc mănăstirile”, afirmă parohul Petru Dinu.
Ideea unei biserici în zona Mioriței, departe de zbuciumul urban, i-a venit preotului Petru Dinu imediat după revoluție. „Am dorit să construim aici o biserică cu hramul „Învierea Domnului”, ca legătură cu învierea neamului românesc”, spune preotul Dinu. Și, de la gînd pînă la faptă s-au urcat trepte, unele dintre ele foarte alunecoase, pînă cînd s-a ajuns pe pisc.
Istoria acestei parohii a început în anul 1990, cînd preotul Petru Dinu a obținut 55 de hectare de pămînt pentru o biserică în zona Mioriței. În primăvara anului 1991, au debutat lucrările la capelă, care a fost sfințită în luna octombrie, iar la 1 decembrie s-a format parohia „Învierea Domnului”. Din anul 1992 a început formarea cimitirului, iar perioada 1993-2001 a însemnat, pentru preotul paroh Petru Dinu, un lanț de procese în legătură cu pămîntul arondat cimitirului. Din anul 1993 au început lucrările la viitorul lăcaș de rugăciune, în ciuda problemelor ivite. Susținut de iubitori de Dumnezeu, demnitari, oameni de afaceri și credincioși simpli, în anul 2001, preotul Petru Dinu a obținut în mod gratuit concesionarea terenului pe o perioadă de zece ani și problema pare a fi rezolvată. Cel puțin deocamdată.
„În fiecare miercuri, vineri, sîmbătă și duminică, atît dimineața, cît și seara, avem slujbe religioase la biserică. De fapt, nici nu cred că am fi putut duce la bun sfîrșit o asemenea muncă, fără un program riguros de rugăciune. Este apropiat de cel din mănăstiri”, spune preotul Dinu, al cărui timp se împarte, zilnic, între viața liturgică și șantier. Și, pentru că tot a venit vorba de cimitir, cucernicul slujitor al lui Hristos a ținut să ne spună și care sunt ctitorii bisericii. Căci, paradoxal, între cimitir și ctitori s-a stabilit o strînsă legătură. „Pot spune că toți morții care au intrat pe poarta bisericii sunt ctitori, deoarece aceștia i-au adus pe cei vii aici. Impresionați de ceea ce am încercat să facem, oamenii, sosiți pentru a-i conduce pe cei dragi pe ultimul drum, ne-au ajutat cum au putut”, a declarat preotul Dinu.
O biserică făcută din împrumuturi
Noua biserică poate fi considerată, așa cum a recunoscut și preotul paroh, „o biserică făcută pe bază de împrumuturi”. „Cînd aveam nevoie de materiale sau de alte lucruri, luam bani cu împrumut de la oameni și-i dădeam înapoi”, își amintește preotul. La care se adaugă, evident, „contribuțiile credincioșilor anonimi”, sponsorizările unor oameni de bine și, nu în ultimul rînd, cele 6.000 de locuri de veci vîndute în cimitir. Lipsa banilorn-au împiedicat continuarea lucrărilor. Cînd s-au terminat banii și firmele de construcție nu au mai putut fi plătite, lucrările au fost continuate cu oamenii din parohie.
Cele șapte cruci de inox, avînd dimensiuni impresionante (șapte metri cea mare) au costat peste 300 de milioane de lei. Din fericire, s-a găsit un sponsor, care a susținut biserica cu 140 de milioane de lei. Toată suflarea creștină din Bacău este invitată să participe la bucuria unei parohii, formată din toți iubitorii de Hristos din urbea noastră. (C.GHERASIM)
Lasă un răspuns