Toate comunitățile din județul Bacău au nevoie stringentă de îmbunătățirea serviciilor sociale care privesc grupurile vulnerabile, cum sînt persoanele vîrstnice, șomerii de lungă durată, copiii din centrele de plasament și alte categorii. Întîlnirea organizată ieri la Consiliul Județean pe tema promovării proiectelor de investiții în serviciile sociale cuprinse în programul PHARE 2001 a arătat lipsurile din acest sector. Reprezentanții din județele Bacău și Vaslui au dat mai multe exemple unde finanțarea este deficitară sau chiar lipsește de-a binelea. Printre acestea se numără lipsa protecției minorilor din centrele de plasament care ajung la 18 ani (lipsa unei locuințe, a unui loc de muncă etc.), insuficiența centrelor de zi pentru persoanele cu handicap fizic și a celor cu handicap psihic, neasigurarea îngrijirii la domiciliu a persoanelor de vîrsta a treia – ceea ce presupune o supraaglomerare a căminelor și azilurilor de bătrîni -, lipsa unor adăposturi fie și temporare pentru persoanele fără locuință etc.
Programul PHARE 2001 are o schemă de investiții în servicii sociale. Aceste proiecte sînt implementate prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Toate orașele din județul Bacău, precum și stațiunea Slănic Moldova sînt cuprinse în zonele-țintă care pot beneficia de aceste granturi (finanțări nerambursabile – n.r.). Sumele care pot fi solicitate drept cheltuieli eligibile sînt cuprinse între 10.000 șoi 200.000 de euro, din care doar 10% trebuie suportate de solicitant. Instituțiile care pot cere finanțări sînt consiliile locale, Consiliul Județean, singure sau în parteneriat cu ONG-uri, spitale, școli, universități etc. Termenul-limită de depunere a proiectelor este 17 februarie 2003.
Prezentă la întîlnirea de la Consiliul Județean, Crina Popa, expert în grupul de asistență pentru promovarea acestei scheme de finanțare, a precizat clar că finanțările nu pot fi acordate pentru construcții noi, ci pot cuprinde în cel mai bun caz reabilitarea unora existente. Totuși, interesul pentru banii nerambursabili veniți de la Uniunea Europeană este evident, fiind demonstrat de faptul că au fost prezenți reprezentanți ai primăriilor orașelor, a consiliilor județene Bacău și Vaslui, ai autorităților tutelare, ONG-uri etc. Vineri mai urmează o întîlnire referitoare la același program, de această dată cu experții care întocmesc documentația de obținere a granturilor. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns